Vanliga frågor om hemmabatteri
Bostad

Vanliga frågor om hembatterier

Bostad

Varför välja att installera hemmabatteri?

Så som den fasta telefonen före mobiltelefonen eller den stationära datorn före den bärbara datorn, har hemmet förblivit beroende av elnätet, fram till de senaste åren. Ett hemmabatteri gör ditt hem energi-oberoende genom att driva ditt hem utan det elektriska nätet, som under ett strömavbrott. Synkar du batteri med solpaneler kan du till och med gå så kallat off-grid. Och dagligen kan ett hemmabatteri tjäna pengar genom att optimera när du använder energi, genom att ladda när energi är billigt och ladda ur när det är dyrast. 

Behöver jag solpaneler för att ha ett hemmabatteri?

Nej. Ett hembatteri fungerar utan solpaneler genom att ladda från elnätet. Utan solpaneler kan ett hemmabatteri driva ditt hem i upp till 24 timmar, men det kan styras till att ge mer eller mindre ström, beroende på din användning. Ett hemmabatteri kan också spara pengar varje dag genom att ladda när el är billigast och ladda ur när det är dyrast. 

Hur länge kan ett hemmabatteri driva mitt hem under strömavbrott?

Ihop med solpaneler kan ett hemmabatteri teoretiskt driva ditt hem för evigt. Solpaneler driver ditt hem under dagen och samtidigt laddar batteriet, och batteriet driver ditt hem på natten, när det är mörkt. Utan solpaneler kommer strömmen att variera beroende på batteriets storlek och hur mycket energi du använder.

Kan jag spara pengar med ett hembatteri?

Ett hemmabatteri kan betala för sig själv på bara några år i vissa områden i Sverige. Huruvida och hur mycket pengar du kan spara beror på var du bor. I vissa områden är elpriserna mycket högre under vissa perioder av dagen, och ett hembatteri kan laddas när elen är billig och urladdas under perioderna då priset är som högst, vilket sparar pengar varje dag. Beroende på områden i Sverige kan ett hemmabatteri öka värdet på solpaneler och spara ännu mer pengar än bara solpaneler.

Har du dessutom en elbil kan en installation av egen laddstolpe hemma både öka värdet på bostaden och bespara dig pengar när du har ett hembatteri.

Kommer jag fortfarande att få betalt för solenergi som jag säljer till nätet?

Ja. Ett hemmabatteri påverkar inte elförsäljning eller det belopp du betalar för energi du skickar tillbaka till nätet. Under vissa omständigheter kan ett hemmabatteri minska mängden energi du skickar tillbaka till nätet, eftersom det lagrar överskott av solenergi för användning när du behöver det, efter att solen gått ner. Men för all el som dina solpaneler skickar tillbaka till nätet, kommer du att kompenseras på samma sätt som utan ett hemmabatteri.

Hur länge håller ett hemmabatteri?

Många hembatterier har en tillverkargaranti på 10 år eller mer. Det betyder att om något går sönder under det första decenniet, gäller garantin. Och i verkligheten kan hushållsbatterier fungera i 15 år eller mer.

Är inte hemmabatterier skrymmande och dyra att underhålla?

Idag används nya generationen av smarta, kompakta och kraftfulla hemmabatterier som använder samma avancerade litiumjonteknologi som används i elektriska fordon som Tesla. De nya hemmabatterierna kräver inget planerat underhåll eller bränsle, och de är kompakta nog att monteras på en vägg, på sidan av ditt hus eller i garaget.

Vad finns det i ett hemmabatteri?

Hembatterier innehåller flera viktiga komponenter, varav det mest uppenbara är ett batteri. Batteriet inuti ett hemmabatteri innehåller ett antal batterimoduler, som i sin tur är gjorda av ett bunt battericeller. Battericellerna använder litiumjon kemi för att lagra och släppa elektrisk ström. Litiumjoncellerna är identiska med de som används i populära elektriska fordon. Till exempel använder LG Home Battery samma celler som LG tillhandahåller Chevrolet för Volt, och Tesla Powerwall använder samma celler som Tesla använder i Model S. Förutom batterier innehåller ett hemmabatteri ett hanteringssystem, som styr laddningen och urladdningen av batteriet och övervakar också hälsan för varje battericell.

Finns det olika storlekar på hembatterier?

Ja. Hembatterier finns i ett antal storlekar. De flesta modeller är modulära, vilket innebär att de kan kombineras tillsammans för att skapa större system.

Kan jag lägga till ett hemmabatteri till en befintlig solinstallation?

Ja, men kolla noga så det passar din anläggning. Vissa hemmabatterier kan bara installeras med nya solpanelsinstallationer, medan andra, som LG Home-batteri, kan installeras med ny eller befintlig solpanelsinstallation.

Kan jag installera ett hemmabatteri själv?

Hembatterier kräver installation av en auktoriserad elektriker. 

Hur mycket kostar ett hemmabatteri?

Det finns flera olika storlekar och tillverkare av hembatterier. Priset varierar givetvis beroende på vilket batteri du väljer, men ett solcellsbatteri kan kosta allt mellan 40 000 och 100 000 med installation (exklusive ROT-avdrag).

Kan jag få grönt ROT-avdrag vid installering av hembatteri?

Ja, du kan få skattereduktion på kostnaden för arbete och material när du installerar grön teknik. Vid installation av system för lagring av egenproducerad elenergi får du 50% avdrag. Detta gäller upp till 50 000 kronor per år och person. Läs mer på Energimyndighetens hemsida.

Låna pengar för att köpa hemmabatteri

Vill du investera i din bostad och samtidigt göra gott för miljön? Hos oss kan du låna pengar för att köpa hembatteri. Vi erbjuder trygga privatlån utan kontantinsats från 30 000 till 200 000 kronor. Ansök om lån direkt och få svar redan idag.

Vanliga frågor

Här svarar vi på era vanligaste frågor kring våra lån.

 • Vi erbjuder privatlån, vilket innebär att du kan låna till vad som helst, utan krav på att något behöver pantsättas som säkerhet. Lånet är ett så kallat annuitetslån utan säkerhet och löper med rörlig ränta. En betalplan läggs upp, så att du alltid betalar ett lika stort belopp varje månad, ränta och amortering.

 • Hos oss finns det möjlighet att ansöka om lån mellan 30 000 kronor till 200 000 kronor. Du kan låna till vad du vill, och du kan välja återbetalningstid mellan 2-10 år.

 • För att kunna ansöka om ett privatlån hos oss ska du ha fyllt 18 år och ha en fast inkomst. Du måste också vara folkbokförd i Sverige och inte ha några betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden.
 • Ansökan genomför du enkelt här på vår hemsida. I samband med din låneansökan behöver du kunna legitimera dig med mobilt BankID eller BankID på fil. Får du ett låneerbjudande signerar du även det med ditt BankID.

 • Utifrån de uppgifter som du skickar in med din ansökan, samt utifrån den kreditupplysning som görs får du ett individuellt låneerbjudande. Vårt räntespann är mellan: 7,75%-18,95%. Effektiv ränta: 8,19% - 20,88%.

 • En kreditupplysning görs hos Bisnode för att vi ska kunna ge dig det bästa låneerbjudandet och även se till så att vi inte utsätter dig för några onödiga ekonomiska risker.
 • I samband med uppläggningen av lånet tar vi ut en uppläggningsavgift på 350 kronor. Aviseringsavgift förekommer om du väljer att ta emot din betalningsavi på annat sätt än via autogiro. Väljer du att motta din betalningsavi på papper tillkommer en kostnad på 45 kronor. Väljer du e-faktura tillkommer en kostnad på 20 kronor. Ansökan till e-faktura görs via din internetbank. För att slippa onödiga kostnader så rekommenderar vi dig att ansluta till autogiro. Detta gör du enkelt på Mina sidor efter att du har signerat ditt låneerbjudande.

 • Så snart du har skickat in din ansökan så behandlas den av vårt ansökningssystem. Kan vi godkänna det önskade lånet så presenteras ett låneerbjudande. Detta låneerbjudande är aktivt i 30 dagar. Först när du har signerat låneerbjudandet med BankID gör vi en utbetalning till dig. Utbetalning tar vanligtvis 1-3 bankdagar, beroende på mottagande bank. Utbetalning görs endast till det bankkonto som du uppgett i ansökan.

 • I vissa fall behöver vi mer information för att kunna fatta beslut på en låneansökan, då skickar vi ut en inbjudan till inkomstverifiering. Det säkrar även att du får det bästa låneerbjudandet och ser till att du inte utsätts för onödiga ekonomiska risker. Genom Kreditz loggar du enkelt in på din bank (med BankID) för att hämta din ekonomiska information. Det tar mindre än 1 minut och påverkar inte din kreditvärdighet. Inga personuppgifter sparas av Kreditz och all data raderas direkt efter att den har överförts till Wästgöta Finans. Läs mer här!

 • Önskar du mer information kring din ansökan, kan du kontakta oss på kundtjänst via mejl: info@wastgotafinans.se. För att vi ska kunna besvara dina frågor kring din ansökan är det viktigt att du skickar med det referensnummer som din ansökan fick.
 • Inom 14 dagar efter att du har signerat våra lånevillkor har du möjlighet att utnyttja din lagstadgade ångerrätt. För att kunna utnyttja din ångerrätt behöver du inom 14 dagar meddela vår kundtjänst.

 • Nej, det finns inte möjlighet att förhandla sig till en bättre ränta. Utifrån de uppgifter du lämnat i samband med din ansökan och resultatet av kreditupplysningen ger vi dig bästa möjliga individuella ränta.
 • I din betalplan som du ser på Mina sidor kan du se när det är dags att göra din första inbetalning till oss.
 • Din betalningsavi skickas ut i mitten av varje månad. Den aviseras på det sätt som du valt, antingen via autogiro, e-faktura eller pappersfaktura. Saknar vi inbetalning från föregående månad så skickas en påminnelse ut i början av nästkommande månad. Påminnelse skickas alltid ut per post.
 • För mer information kring att förlänga din återbetalningstid ber vi dig att kontakta kundtjänst via mejl: info@wastgotafinans.se. Glöm inte att uppge ditt kontoreferensnummer.