Vad kostar ett bröllop?
Bröllop Spartips

Vad kostar ett bröllop?

Bröllop Spartips

Vad kostnaden för ett bröllop blir är självklart helt upp till er och era prioriteringar. Bröllopsdagen är oftast en av de största dagarna i livet och bakom den ligger oftast mycket planering och en större summa pengar.

Enligt siffror från institutet för Privatekonomi hos Swedbank spenderar svenskarna i snitt 59 000 kronor på sitt bröllop, medan elva procent lägger mer än 110 000 kronor. Rapporten gjordes 2010 så vi har räknat med inflation till 2019 års värde på kronan.

De som någon gång har planerat ett bröllop vet att kostnaderna snabbt kan dra iväg. Så fort det har med bröllop att göra så kan det kosta det dubbla, som till exempel blommor, naglar och klänning. Men har man bra kontakter och tid till planering kan man få ned kostnaderna betydligt.

Så vad kostar egentligen ett bröllop?

Här nedan visas ett exempel på hur en budgetlista kan se ut:

(notera att siffrorna nedan är ett snitt och en fingervisning)

Vigsel

 

Borgerlig vigselförrättare

0:-

Präst

0:-

Ringar

8000:-

Konfetti, såpbubblor, ris m.m.

300:-

Solist

2000:-

Kläder & smycken

 

Brudklänning

8000:-

Kostym/Frack

4500:-

Skor till brudgum

1000:-

Skor till bruden

1000:-

Slöja/hårsmycke

1000:-

Underkläder

700:-

Klänning till tärna

2500:-

Kostym till bestman

3000:-

Smycken till bruden

500:-

Blommor

 

Brudbukett

2000:-

Bukett till brudtärna

400:-

Utsmyckning

3000:-

Bröllopsfesten

 

Catering

175:-/pers

Trerätters på festvåning

800:-/pers

Bröllopstårta

30-40:-/bit

DJ

6000:-

Trubadur

6000:-

Alkohol från Systembolaget

200:-/pers

Alkohol från Tyskland

100:-/pers

Foto & video

 

Bröllopsfotograf

10.000:-

Videofotograf

14.000:-

Trycksaker

 

Inbjudningskort

50:-/st

Tackkort

50:-/st

Bröllopsprogram, häfte

100:-/st

Vigselprogram

30:-/st

Kort till bordsplacering

20:-/st

Styling

 

Make up

750:-

Håruppsättning

1500:-

Manikyr & Pedikyr

1000:-

Transport

 

Till/från vigselplats

2500:-

Presenter & Gåvor

 

Små gåvor till gästerna

40:-/st

Morgongåva

4500:-

Övernattning

 

Hotellnatt

1700:-

Bröllopssvit

3500:-

 

Spartips

1. Undvik orden bröllop eller brud

Produkter och tjänster som hör till bröllop kostar ofta extra. Vilket inte är konstigt då det är lätt att betala extra för utgifter för bröllopsdagen. Ett bra exempel är att inte fråga efter bröllopstårta, bruduppsättning eller brudbukett. Fråga istället mer generellt om kostnaden för en tårta med våningar eller blomsterarrangemang. Håll undan infon om att det är ett bröllop så går det förhandla om en betydligt lägre kostnad.

2. Plocka bort desserten om ni väljer bröllopstårta

Det är ganska vanligt att det finns en hel del bröllopstårta kvar dagen efter om man till exempel har trerätters med dessert. Om ni väljer att plocka bort desserten så kommer det gå åt mer av bröllopstårtan och ni kanske sparar in några tusenlappar beroende på antalet gäster.

3. Använd era kontakter

Ska ni ha en solist i kyrkan eller beställa en bröllopstårta? Tänk igenom er bekantskapskrets och hör er för. Det finns säkerligen några vänner eller släkt som på något sätt kan tänka sig ställa upp för en lägre kostnad. Kanske känner ni en florist, konditor eller bara någon som äger den där veteranbilen ni vill åka från kyrkan till festen i?!

4. Bjud på buffé

En trerätters middag med bordsservering är i de allra flesta fall mer kostsam än att bjuda på en middagsbuffé. Och det finns fler fördelar med att bjuda på buffé: det blir ett sätt för gästerna att mingla och prata istället för att bara ha sina bordsgrannar att prata med under en kanske flera timmar lång bröllopsmiddag.

5. Skapa egna blomsterarrangemang

Buketter till borden är enkelt att spara in på, köp snittblommor hos på en blomsterhandel eller en torgförsäljare och sätt ihop buketter själv. Om det är säsong för det kan ni plocka vilda blommor. Välj nejlikor eller rosor istället för pioner och ranunkler. Och vaserna kan man köpa på loppis. Det blir mer rustik och originell känsla med mindre buketter i olika vackra loppisvaser.

Vanliga frågor

Här svarar vi på era vanligaste frågor kring våra lån.

 • Vi erbjuder privatlån, vilket innebär att du kan låna till vad som helst, utan krav på att något behöver pantsättas som säkerhet. Lånet är ett så kallat annuitetslån utan säkerhet och löper med rörlig ränta. En betalplan läggs upp, så att du alltid betalar ett lika stort belopp varje månad, ränta och amortering.

 • Hos oss finns det möjlighet att ansöka om lån mellan 30 000 kronor till 200 000 kronor. Du kan låna till vad du vill, och du kan välja återbetalningstid mellan 2-10 år.

 • För att kunna ansöka om ett privatlån hos oss ska du ha fyllt 18 år och ha en fast inkomst. Du måste också vara folkbokförd i Sverige och inte ha några betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden.
 • Ansökan genomför du enkelt här på vår hemsida. I samband med din låneansökan behöver du kunna legitimera dig med mobilt BankID eller BankID på fil. Får du ett låneerbjudande signerar du även det med ditt BankID.

 • Utifrån de uppgifter som du skickar in med din ansökan, samt utifrån den kreditupplysning som görs får du ett individuellt låneerbjudande. Vårt räntespann är mellan: 7,75%-18,95%. Effektiv ränta: 8,19% - 20,88%.

 • En kreditupplysning görs hos Bisnode för att vi ska kunna ge dig det bästa låneerbjudandet och även se till så att vi inte utsätter dig för några onödiga ekonomiska risker.
 • I samband med uppläggningen av lånet tar vi ut en uppläggningsavgift på 350 kronor. Aviseringsavgift förekommer om du väljer att ta emot din betalningsavi på annat sätt än via autogiro. Väljer du att motta din betalningsavi på papper tillkommer en kostnad på 45 kronor. Väljer du e-faktura tillkommer en kostnad på 20 kronor. Ansökan till e-faktura görs via din internetbank. För att slippa onödiga kostnader så rekommenderar vi dig att ansluta till autogiro. Detta gör du enkelt på Mina sidor efter att du har signerat ditt låneerbjudande.

 • Så snart du har skickat in din ansökan så behandlas den av vårt ansökningssystem. Kan vi godkänna det önskade lånet så presenteras ett låneerbjudande. Detta låneerbjudande är aktivt i 30 dagar. Först när du har signerat låneerbjudandet med BankID gör vi en utbetalning till dig. Utbetalning tar vanligtvis 1-3 bankdagar, beroende på mottagande bank. Utbetalning görs endast till det bankkonto som du uppgett i ansökan.

 • I vissa fall behöver vi mer information för att kunna fatta beslut på en låneansökan, då skickar vi ut en inbjudan till inkomstverifiering. Det säkrar även att du får det bästa låneerbjudandet och ser till att du inte utsätts för onödiga ekonomiska risker. Genom Kreditz loggar du enkelt in på din bank (med BankID) för att hämta din ekonomiska information. Det tar mindre än 1 minut och påverkar inte din kreditvärdighet. Inga personuppgifter sparas av Kreditz och all data raderas direkt efter att den har överförts till Wästgöta Finans. Läs mer här!

 • Önskar du mer information kring din ansökan, kan du kontakta oss på kundtjänst via mejl: info@wastgotafinans.se. För att vi ska kunna besvara dina frågor kring din ansökan är det viktigt att du skickar med det referensnummer som din ansökan fick.
 • Inom 14 dagar efter att du har signerat våra lånevillkor har du möjlighet att utnyttja din lagstadgade ångerrätt. För att kunna utnyttja din ångerrätt behöver du inom 14 dagar meddela vår kundtjänst.

 • Nej, det finns inte möjlighet att förhandla sig till en bättre ränta. Utifrån de uppgifter du lämnat i samband med din ansökan och resultatet av kreditupplysningen ger vi dig bästa möjliga individuella ränta.
 • I din betalplan som du ser på Mina sidor kan du se när det är dags att göra din första inbetalning till oss.
 • Din betalningsavi skickas ut i mitten av varje månad. Den aviseras på det sätt som du valt, antingen via autogiro, e-faktura eller pappersfaktura. Saknar vi inbetalning från föregående månad så skickas en påminnelse ut i början av nästkommande månad. Påminnelse skickas alltid ut per post.
 • För mer information kring att förlänga din återbetalningstid ber vi dig att kontakta kundtjänst via mejl: info@wastgotafinans.se. Glöm inte att uppge ditt kontoreferensnummer.