
Vad kostar det att byta tak på ett hus?
Snittpriset för att byta tak på ett hus är 1 500 kronor (inklusive moms) per kvadratmeter. Den totala kostnaden varierar dock mycket eftersom priset påverkas av faktorer som takets storlek, hur taket är utformat, hur högt taket är, vilken typ av tak det handlar om och materialval. Det är viktigt att skilja på kostnader för material och kostnader för arbete för att kunna göra en klar och tydlig budget och för att kunna räkna ut ROT-avdrag.
Vilka faktorer påverkar kostnaden för ett nytt tak?
Det är framförallt fem faktorer som påverkar kostnaden för att byta taket på ett hus.
-
Hur stort är ditt tak? – Takets storlek, alltså hur stort taket är i kvadratmeter, påverkar priset eftersom det påverkar hur mycket material och hur många arbetstimmar som går åt.
-
Hur är ditt tak utformat? – Regelbundna ytor är enklare att lägga medan många hörn och vinklar kan kräva extra plåtslagning eller specialanpassade lösningar som kostar både mer material och arbetstid.
-
Hur högt är ditt tak? – Ett högt tak är dyrare att lägga eftersom det krävs mer utrustning för att hantverkarna ska kunna jobba säkert på hög höjd, till exempel högre byggställningar eller lyftkranar/lift om taket inte kan nås från en byggställning.
-
Vilken typ av tak har du? – Det finns en mängd olika typer av tak. En del är krångligare att byta än andra och då blir priset högre. Planerar du att byta taktyp får du räkna med en helt annan budget för då måste takstolar och underlagstaket byggas om.
-
Vilken typ av takbeklädnad vill du ha? – Vilken typ av takbeklädnad du väljer har betydelse för slutpriset eftersom olika material är olika dyra. Vilken typ av material som passar bäst till ditt tak beror på byggnadsstil, lutningen på ditt tak, materialets vikt, väderförhållandena där du bor, underlagstakets befintliga skick (om även det behöver bytas driver det upp kostnaden) och så klart också din budget.
Materialkostnader för att byta tak
Kostnaden för material är en stor del av din budget när du ska byta tak så läs gärna på om för- och nackdelar med och olika material och be gärna entreprenören om råd. Gå också in på olika byggvaruhus hemsidor och i butiker och jämför priser. Det kan skilja mycket!
Var kan man spara pengar vid takbyte?
Att snåla lönar sig sällan – inte heller när man byter tak. Försök istället hitta en bra balans mellan pris och kvalitet (dyrast är inte alltid lika med bäst). Ju mer du läser på, desto bättre beslut kommer du antagligen att ta. Ta in offerter från flera entreprenörer och jämför. Och var noga med att kolla upp att de har goda referenser från liknande arbeten. Ett bra tak bör hålla i minst 30 år!
Vad ingår i offerten?
I ett anbud på ett takbyte bör kostnader för både material och arbete ingå. Vanligtvis är tre yrkesgrupper involverade: takläggare, plåtslagare och snickare. De vanligaste arbetsmomenten är
-
sätta upp byggställning och säkerhetsanordningar,
-
rivning,
-
rännor och takpannor eller annan beklädnad,
-
läkter,
-
underlagspapp eller annan fuktspärr,
-
beslag och säkerhetsanordningar (stege, takbrygga, snörasskydd osv.) och
-
arbetskostnader.
Ibland förbehåller sig entreprenören för eventuella merkostnader om hen skulle upptäcka rötangrepp. Rötangrepp är svårt att upptäcka innan man rivit det befintliga taket. Det kan därför vara bra att ha förberett en annan budget om oturen skulle vara framme.
Kan jag få ROT-avdrag för att byta tak?
När du byter tak får du göra avdrag på upp till 30 procent av arbetskostnaden med upp till 50 000 kronor per person i hushållet. Läs gärna mer på Skatteverkets hemsida.
Låna till takbyte
Wästgöta Finans kan hjälpa dig att finansiera ditt takbyte. Läs mer om hur det fungerar att låna av oss.