Vad kostar det att byta tak på ett hus?

Vad kostar det att byta tak på ett hus?

Snittpriset för att byta tak på ett hus är 1 500 kronor (inklusive moms) per kvadratmeter. Den totala kostnaden varierar dock mycket eftersom priset påverkas av faktorer som takets storlek, hur taket är utformat, hur högt taket är, vilken typ av tak det handlar om och materialval. Det är viktigt att skilja på kostnader för material och kostnader för arbete för att kunna göra en klar och tydlig budget och för att kunna räkna ut ROT-avdrag.

Vilka faktorer påverkar kostnaden för ett nytt tak?

Det är framförallt fem faktorer som påverkar kostnaden för att byta taket på ett hus.

 • Hur stort är ditt tak? – Takets storlek, alltså hur stort taket är i kvadratmeter, påverkar priset eftersom det påverkar hur mycket material och hur många arbetstimmar som går åt.

 • Hur är ditt tak utformat? – Regelbundna ytor är enklare att lägga medan många hörn och vinklar kan kräva extra plåtslagning eller specialanpassade lösningar som kostar både mer material och arbetstid.

 • Hur högt är ditt tak? – Ett högt tak är dyrare att lägga eftersom det krävs mer utrustning för att hantverkarna ska kunna jobba säkert på hög höjd, till exempel högre byggställningar eller lyftkranar/lift om taket inte kan nås från en byggställning.

 • Vilken typ av tak har du? – Det finns en mängd olika typer av tak. En del är krångligare att byta än andra och då blir priset högre. Planerar du att byta taktyp får du räkna med en helt annan budget för då måste takstolar och underlagstaket byggas om.

 • Vilken typ av takbeklädnad vill du ha? – Vilken typ av takbeklädnad du väljer har betydelse för slutpriset eftersom olika material är olika dyra. Vilken typ av material som passar bäst till ditt tak beror på byggnadsstil, lutningen på ditt tak, materialets vikt, väderförhållandena där du bor, underlagstakets befintliga skick (om även det behöver bytas driver det upp kostnaden) och så klart också din budget.

Materialkostnader för att byta tak

Kostnaden för material är en stor del av din budget när du ska byta tak så läs gärna på om för- och nackdelar med och olika material och be gärna entreprenören om råd. Gå också in på olika byggvaruhus hemsidor och i butiker och jämför priser. Det kan skilja mycket!

Var kan man spara pengar vid takbyte?

Att snåla lönar sig sällan – inte heller när man byter tak. Försök istället hitta en bra balans mellan pris och kvalitet (dyrast är inte alltid lika med bäst). Ju mer du läser på, desto bättre beslut kommer du antagligen att ta. Ta in offerter från flera entreprenörer och jämför. Och var noga med att kolla upp att de har goda referenser från liknande arbeten. Ett bra tak bör hålla i minst 30 år!

Vad ingår i offerten?

I ett anbud på ett takbyte bör kostnader för både material och arbete ingå. Vanligtvis är tre yrkesgrupper involverade: takläggare, plåtslagare och snickare. De vanligaste arbetsmomenten är

 • sätta upp byggställning och säkerhetsanordningar,

 • rivning,

 • rännor och takpannor eller annan beklädnad,

 • läkter,

 • underlagspapp eller annan fuktspärr,

 • beslag och säkerhetsanordningar (stege, takbrygga, snörasskydd osv.) och

 • arbetskostnader.

Ibland förbehåller sig entreprenören för eventuella merkostnader om hen skulle upptäcka rötangrepp. Rötangrepp är svårt att upptäcka innan man rivit det befintliga taket. Det kan därför vara bra att ha förberett en annan budget om oturen skulle vara framme.

Kan jag få ROT-avdrag för att byta tak?

När du byter tak får du göra avdrag på upp till 30 procent av arbetskostnaden med upp till 50 000 kronor per person i hushållet. Läs gärna mer på Skatteverkets hemsida.

Låna till takbyte

Wästgöta Finans kan hjälpa dig att finansiera ditt takbyte. Läs mer om hur det fungerar att låna av oss.

Vanliga frågor

Här svarar vi på era vanligaste frågor kring våra lån.

 • Vi erbjuder privatlån, vilket innebär att du kan låna till vad som helst, utan krav på att något behöver pantsättas som säkerhet. Lånet är ett så kallat annuitetslån utan säkerhet och löper med rörlig ränta. En betalplan läggs upp, så att du alltid betalar ett lika stort belopp varje månad, ränta och amortering.

 • Hos oss finns det möjlighet att ansöka om lån mellan 30 000 kronor till 200 000 kronor. Du kan låna till vad du vill, och du kan välja återbetalningstid mellan 2-10 år.

 • För att kunna ansöka om ett privatlån hos oss ska du ha fyllt 18 år och ha en fast inkomst. Du måste också vara folkbokförd i Sverige och inte ha några betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden.
 • Ansökan genomför du enkelt här på vår hemsida. I samband med din låneansökan behöver du kunna legitimera dig med mobilt BankID eller BankID på fil. Får du ett låneerbjudande signerar du även det med ditt BankID.

 • Utifrån de uppgifter som du skickar in med din ansökan, samt utifrån den kreditupplysning som görs får du ett individuellt låneerbjudande. Vårt räntespann är mellan: 7,75%-18,95%. Effektiv ränta: 8,19% - 20,88%.

 • En kreditupplysning görs hos Bisnode för att vi ska kunna ge dig det bästa låneerbjudandet och även se till så att vi inte utsätter dig för några onödiga ekonomiska risker.
 • I samband med uppläggningen av lånet tar vi ut en uppläggningsavgift på 350 kronor. Aviseringsavgift förekommer om du väljer att ta emot din betalningsavi på annat sätt än via autogiro. Väljer du att motta din betalningsavi på papper tillkommer en kostnad på 45 kronor. Väljer du e-faktura tillkommer en kostnad på 20 kronor. Ansökan till e-faktura görs via din internetbank. För att slippa onödiga kostnader så rekommenderar vi dig att ansluta till autogiro. Detta gör du enkelt på Mina sidor efter att du har signerat ditt låneerbjudande.

 • Så snart du har skickat in din ansökan så behandlas den av vårt ansökningssystem. Kan vi godkänna det önskade lånet så presenteras ett låneerbjudande. Detta låneerbjudande är aktivt i 30 dagar. Först när du har signerat låneerbjudandet med BankID gör vi en utbetalning till dig. Utbetalning tar vanligtvis 1-3 bankdagar, beroende på mottagande bank. Utbetalning görs endast till det bankkonto som du uppgett i ansökan.

 • I vissa fall behöver vi mer information för att kunna fatta beslut på en låneansökan, då skickar vi ut en inbjudan till inkomstverifiering. Det säkrar även att du får det bästa låneerbjudandet och ser till att du inte utsätts för onödiga ekonomiska risker. Genom Kreditz loggar du enkelt in på din bank (med BankID) för att hämta din ekonomiska information. Det tar mindre än 1 minut och påverkar inte din kreditvärdighet. Inga personuppgifter sparas av Kreditz och all data raderas direkt efter att den har överförts till Wästgöta Finans. Läs mer här!

 • Önskar du mer information kring din ansökan, kan du kontakta oss på kundtjänst via mejl: info@wastgotafinans.se. För att vi ska kunna besvara dina frågor kring din ansökan är det viktigt att du skickar med det referensnummer som din ansökan fick.
 • Inom 14 dagar efter att du har signerat våra lånevillkor har du möjlighet att utnyttja din lagstadgade ångerrätt. För att kunna utnyttja din ångerrätt behöver du inom 14 dagar meddela vår kundtjänst.

 • Nej, det finns inte möjlighet att förhandla sig till en bättre ränta. Utifrån de uppgifter du lämnat i samband med din ansökan och resultatet av kreditupplysningen ger vi dig bästa möjliga individuella ränta.
 • I din betalplan som du ser på Mina sidor kan du se när det är dags att göra din första inbetalning till oss.

 • Din betalningsavi skickas ut i mitten av varje månad. Den aviseras på det sätt som du valt, antingen via autogiro, e-faktura eller pappersfaktura. Saknar vi inbetalning från föregående månad så skickas en påminnelse ut i början av nästkommande månad. Påminnelse skickas alltid ut per post.
 • För mer information kring att förlänga din återbetalningstid ber vi dig att kontakta kundtjänst via mejl: info@wastgotafinans.se. Glöm inte att uppge ditt kontoreferensnummer.