uteplats
Trädgård Bygg

10 sätt att spara pengar när man bygger en uteplats

Trädgård Bygg

En uteplats kan förändra din syn på livet. Föreställ dig själv sittandes i en bekväm stol, ett glas saft på ett sidobord, en bok. Solen är varm. Stäng dina ögon: du hör fåglarna i din trädgård.

Om det enda hindret mellan dig och härlig uteplats är att du för närvarande inte har en uteplats så är det enkelt att fixa. Även om du har en liten budget, eller ett litet utomhusutrymme, kan du skapa en uteplats eller uterum. Kostnaden för att bygga en uteplats varierar mycket beroende på uteplatsens storlek och material.

Här följer 10 sätt du kan spara pengar när du bygger ett uterum:

1. Välj en plan yta

Kom ihåg att det blir mer kostsamt om du måste plana ut marken eller bygga väggar och ställning för att få en plan uteplats.

2. Placera uteplatsen när huset

Tänk på hur du planerar att använda en uteplats: Kommer det att vara ett utomhuskök? Vill du köra elektriska eller rörledningar till det? Om så är fallet, desto närmare platsen till huset, desto billigare är kostnaden.

3. Bygg runt befintliga träd

Med en smart design av uteplatsen som innehåller befintliga träd kan du spara pengar på två sätt. Förutom att spara kostnaderna för borttagning av träd, kan ett träd ge lika bra skuggning som en markis eller pergola.

4. Välj ett billigt material till stenläggning eller trädäck

Grus är oftast det billigaste materialet för en uteplats. I andra änden av pris-spektrumet finns natursten som granit, blåsten eller kalksten, skuren i tunna skikt för att skapa markflis eller kross. Vill du istället bygga en altan i trä beror kostnaden på storlek, materialval och underlag.

5. Köp material under lågsäsong

När du planerar din uteplats är det bra att tänka på att man även behöver planera inköpen. Om du köper material under lågsäsong kan priserna vara lägre. Detta gäller även om du ska anlita någon som bygger uteplatsen, bygg den då utanför säsong om möjligt för att att hålla nere kostnaden.

6. Återanvänd gammalt material

Om du ska bygga om eller plocka bort en befintlig uteplats, kan du återanvända marksten till den nya uteplatsen. Tänk även på att om du ska plocka bort något från din trädgård och tomt, tänk efter om du kan använda materialet till din uteplats. Till exempel kan stenplattor eller virke skapa en snygg inramning runt en grusad uteplats, samtidigt som du sparar pengar.

7. Bygg en uteplats i flera steg

För att spara pengar på byggkostnaderna, bygg uteplatsen i sektioner. Om du behöver schakta jord för en solid grund, planera framåt och jämna till hela området direkt. Sedan bygger du uteplatsen steg för steg.

8. Blanda och matcha olika material

Innan du startar ditt projekt kan du inventera trädgården och det material som finns – Vilka material kan blandas med vilka? Till exempel kan lövträd ihop med vanlig betong skapa en härlig känsla på din uteplats.

9. Använd billigare möbler för att skapa sitt- och kontaktytor

Istället för dyra utemöbler kan du hänga en hängmatta för att skapa en kontaktpunkt på uteplatsen. Skapa prisvärda sittplatser i olika arrangemang med loppisfynd eller utemöbler från Ikea.

10. Avgränsa uteplatsen med hjälp av krukväxter

Att bygga ett staket eller en vägg runt en uteplats kan vara kostsamt. Ett mer ekonomiskt alternativ är att gruppera några långa krukväxter som avgränsning.

Låna pengar till att bygga uteplats

Behöver du låna pengar för att bygga en uteplats? Vi erbjuder trygga privatlån utan kontantinsats från 30 000 till 200 000 kronor.

Ansök om lån direkt och få svar redan idag.

Vanliga frågor

Här svarar vi på era vanligaste frågor kring våra lån.

 • Vi erbjuder privatlån, vilket innebär att du kan låna till vad som helst, utan krav på att något behöver pantsättas som säkerhet. Lånet är ett så kallat annuitetslån utan säkerhet och löper med rörlig ränta. En betalplan läggs upp, så att du alltid betalar ett lika stort belopp varje månad, ränta och amortering.

 • Hos oss finns det möjlighet att ansöka om lån mellan 30 000 kronor till 200 000 kronor. Du kan låna till vad du vill, och du kan välja återbetalningstid mellan 2-10 år.

 • För att kunna ansöka om ett privatlån hos oss ska du ha fyllt 18 år och ha en fast inkomst. Du måste också vara folkbokförd i Sverige och inte ha några betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden.
 • Ansökan genomför du enkelt här på vår hemsida. I samband med din låneansökan behöver du kunna legitimera dig med mobilt BankID eller BankID på fil. Får du ett låneerbjudande signerar du även det med ditt BankID.

 • Utifrån de uppgifter som du skickar in med din ansökan, samt utifrån den kreditupplysning som görs får du ett individuellt låneerbjudande. Vårt räntespann är mellan: 7,75%-18,95%. Effektiv ränta: 8,19% - 20,88%.

 • En kreditupplysning görs hos Bisnode för att vi ska kunna ge dig det bästa låneerbjudandet och även se till så att vi inte utsätter dig för några onödiga ekonomiska risker.
 • I samband med uppläggningen av lånet tar vi ut en uppläggningsavgift på 350 kronor. Aviseringsavgift förekommer om du väljer att ta emot din betalningsavi på annat sätt än via autogiro. Väljer du att motta din betalningsavi på papper tillkommer en kostnad på 45 kronor. Väljer du e-faktura tillkommer en kostnad på 20 kronor. Ansökan till e-faktura görs via din internetbank. För att slippa onödiga kostnader så rekommenderar vi dig att ansluta till autogiro. Detta gör du enkelt på Mina sidor efter att du har signerat ditt låneerbjudande.

 • Så snart du har skickat in din ansökan så behandlas den av vårt ansökningssystem. Kan vi godkänna det önskade lånet så presenteras ett låneerbjudande. Detta låneerbjudande är aktivt i 30 dagar. Först när du har signerat låneerbjudandet med BankID gör vi en utbetalning till dig. Utbetalning tar vanligtvis 1-3 bankdagar, beroende på mottagande bank. Utbetalning görs endast till det bankkonto som du uppgett i ansökan.

 • I vissa fall behöver vi mer information för att kunna fatta beslut på en låneansökan, då skickar vi ut en inbjudan till inkomstverifiering. Det säkrar även att du får det bästa låneerbjudandet och ser till att du inte utsätts för onödiga ekonomiska risker. Genom Kreditz loggar du enkelt in på din bank (med BankID) för att hämta din ekonomiska information. Det tar mindre än 1 minut och påverkar inte din kreditvärdighet. Inga personuppgifter sparas av Kreditz och all data raderas direkt efter att den har överförts till Wästgöta Finans. Läs mer här!

 • Önskar du mer information kring din ansökan, kan du kontakta oss på kundtjänst via mejl: info@wastgotafinans.se. För att vi ska kunna besvara dina frågor kring din ansökan är det viktigt att du skickar med det referensnummer som din ansökan fick.
 • Inom 14 dagar efter att du har signerat våra lånevillkor har du möjlighet att utnyttja din lagstadgade ångerrätt. För att kunna utnyttja din ångerrätt behöver du inom 14 dagar meddela vår kundtjänst.

 • Nej, det finns inte möjlighet att förhandla sig till en bättre ränta. Utifrån de uppgifter du lämnat i samband med din ansökan och resultatet av kreditupplysningen ger vi dig bästa möjliga individuella ränta.
 • I din betalplan som du ser på Mina sidor kan du se när det är dags att göra din första inbetalning till oss.

 • Din betalningsavi skickas ut i mitten av varje månad. Den aviseras på det sätt som du valt, antingen via autogiro, e-faktura eller pappersfaktura. Saknar vi inbetalning från föregående månad så skickas en påminnelse ut i början av nästkommande månad. Påminnelse skickas alltid ut per post.
 • För mer information kring att förlänga din återbetalningstid ber vi dig att kontakta kundtjänst via mejl: info@wastgotafinans.se. Glöm inte att uppge ditt kontoreferensnummer.