Låna till renovering
Bostad Bygg

Ska jag renovera innan försäljning?

Bostad Bygg

När det är dags att sälja är det naturligt att tro att du måste göra alla de där renoveringar du tänkt på, för att öka ditt hems värde. 

Det är förmodligen därför husägare lägger allt mer pengar på att renovera. Men att investera stora pengar i att fixa allt, är inte det bästa draget om du vill få den högsta avkastningen på din investering. Det är svårt att veta vilka renoveringar som ökar värdet.

Köpare som köper ett befintligt hem, förväntar sig inte att det ska vara i helt nytt skick. Så när du bestämmer dig för var du ska spendera pengar, måste du sluta tänka som en husägare och börja tänka som en säljare som vill göra ett positivt intryck på potentiella köpare.

Du vill inte att en köpare ska tänka: vad mer är fel med hemmet. Så vad du ser och vad du känner när du går in i huset är det som betyder något. 

Om ditt hem inte har problem som medför risker för hälsa och säkerhet, används dina renoveringspengar bäst till projekt som förbättrar det estetiska. Säljare som fortfarande tänker som husägare känner förmodligen att hela hemmet behöver en ansiktslyftning, så hur väljer du vilka kosmetiska lösningar som kan komma att ge den bästa fördelen? Fråga din mäklare.

Det är inte alltid lätt att bestämma vilka renoveringar som sannolikt kommer att öka värdet på ditt hem. Fastighetsmäklare har inte bara information om vilka reparationer, ombyggnader och uppgraderingar som har den bästa avkastningen nationellt, de vet också vilka som är de mest populära och fördelaktiga i ditt specifika område.

När du pratar med din mäklare är det alltid bäst att vara välinformerad om potentiella projekt och deras avkastning. 

Köksrenovering vs uppgradering av kök: Vilket har den bästa avkastningen?

De flesta mäklare kommer att berätta för dig att köket säljer huset. Det är förmodligen varför både köksuppgraderingar och fullständiga renoveringar är i topp på vad köpare vill ha. Enligt många fastighetsmäklare är köksrenoveringar det som med största sannolikhet kommer att öka värdet av ditt hem - men det finns inga garantier att du får tillbaka varje krona du spenderar.

Nya trägolv eller slipade trägolv får en hög avkastning

Nya eller slipade trägolv är också högt på listan över uppgraderingar som lockar köpare, och det är ett projekt som definitivt är värt investeringen. Det finns olika slag av trägolv och vissa gillas mer, som till exempel parkett eller plankgolv som går att slipa om efter en tids slitage, laminat är svårare att rengöra och det finns inte mycket att göra om det går sönder eller slits ner. Vissa köpare är medvetna om detta och är villiga att betala mer trägolv. Men det tar inte bort laminat från valet. De flesta laminat är utformade för att klämma eller klicka ihop, vilket innebär att händiga husägare kan spara ännu mer genom att själva göra installationen.

Exteriör: Ska du måla om?

Ditt hems skick talar om för köparna vad de troligen kommer att hitta inuti, så du måste se till att det matchar.

Är ditt hems fasad gjort av tegelsten, trä eller annat material, och målats, måste det målas om innan du säljer. I de allra flesta fall så kommer det att löna sig. När du anlitar målare så ska du se till att du får detaljerna om jobbet innan du accepterar ett bud. Att välja det lägsta erbjudandet är inte alltid det smartaste beslutet om kvaliteten får lida. Ett dåligt målarjobb kan faktiskt sänka värdet på ditt hem.

Måla om fasaden är inte det enda alternativet. Att byta fasad ger också ofta en bra avkastning.

Att förbättra utseendet på ditt hem är det bästa sättet att öka värdet - men det finns gränsen. Hemmets kvadratmeter spelar också en stor roll.

Mer kvadratmeter, mer värde?

Vid en värdering av ett hem använder mäklare pris per kvadratmeter för att bestämma grundpriset för hemmet. Så det betyder att om du lägger till kvadratmeter i ditt hem så kommer värdet automatiskt att öka, eller hur? Inte alltid.

I vissa fall kommer det att öka värdet, speciellt om du konverterar befintliga oavslutade utrymmen till boyta. Både vind- och källarytor är populärt att göra om till bra boyta. 

Men att öka kvadratmeter kommer inte alltid att öka värdet, och i vissa fall kan det förhindra att ditt hus säljs. Ett hem som är mycket stort har ofta mindre intressenter. 

Oavsett om du tänker investera pengar för att förbättra ditt hems utseende eller öka dess boyta, är det viktigt att komma ihåg att det inte finns någon garanti för att du kommer att få tillbaka pengarna du spenderar.

Smarta säljare som gör en bra research och frågar sina fastighetsmäklare innan de investerar, har den bästa chansen att tjäna på sina investeringar.

Vanliga frågor

Här svarar vi på era vanligaste frågor kring våra lån.

  • Vi erbjuder privatlån, vilket innebär att du kan låna till vad som helst, utan krav på att något behöver pantsättas som säkerhet. Lånet är ett så kallat annuitetslån utan säkerhet och löper med rörlig ränta. En betalplan läggs upp, så att du alltid betalar ett lika stort belopp varje månad, ränta och amortering.

  • Hos oss finns det möjlighet att ansöka om lån mellan 30 000 kronor till 200 000 kronor. Du kan låna till vad du vill, och du kan välja återbetalningstid mellan 2-10 år.

  • För att kunna ansöka om ett privatlån hos oss ska du ha fyllt 18 år och ha en fast inkomst. Du måste också vara folkbokförd i Sverige och inte ha några betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden.
  • Ansökan genomför du enkelt här på vår hemsida. I samband med din låneansökan behöver du kunna legitimera dig med mobilt BankID eller BankID på fil. Får du ett låneerbjudande signerar du även det med ditt BankID.

  • Utifrån de uppgifter som du skickar in med din ansökan, samt utifrån den kreditupplysning som görs får du ett individuellt låneerbjudande. Vårt räntespann är mellan: 7,75%-18,95%. Effektiv ränta: 8,19% - 20,88%.

  • En kreditupplysning görs hos Bisnode för att vi ska kunna ge dig det bästa låneerbjudandet och även se till så att vi inte utsätter dig för några onödiga ekonomiska risker.
  • I samband med uppläggningen av lånet tar vi ut en uppläggningsavgift på 350 kronor. Aviseringsavgift förekommer om du väljer att ta emot din betalningsavi på annat sätt än via autogiro. Väljer du att motta din betalningsavi på papper tillkommer en kostnad på 45 kronor. Väljer du e-faktura tillkommer en kostnad på 20 kronor. Ansökan till e-faktura görs via din internetbank. För att slippa onödiga kostnader så rekommenderar vi dig att ansluta till autogiro. Detta gör du enkelt på Mina sidor efter att du har signerat ditt låneerbjudande.

  • Så snart du har skickat in din ansökan så behandlas den av vårt ansökningssystem. Kan vi godkänna det önskade lånet så presenteras ett låneerbjudande. Detta låneerbjudande är aktivt i 30 dagar. Först när du har signerat låneerbjudandet med BankID gör vi en utbetalning till dig. Utbetalning tar vanligtvis 1-3 bankdagar, beroende på mottagande bank. Utbetalning görs endast till det bankkonto som du uppgett i ansökan.

  • I vissa fall behöver vi mer information för att kunna fatta beslut på en låneansökan, då skickar vi ut en inbjudan till inkomstverifiering. Det säkrar även att du får det bästa låneerbjudandet och ser till att du inte utsätts för onödiga ekonomiska risker. Genom Kreditz loggar du enkelt in på din bank (med BankID) för att hämta din ekonomiska information. Det tar mindre än 1 minut och påverkar inte din kreditvärdighet. Inga personuppgifter sparas av Kreditz och all data raderas direkt efter att den har överförts till Wästgöta Finans. Läs mer här!

  • Önskar du mer information kring din ansökan, kan du kontakta oss på kundtjänst via mejl: info@wastgotafinans.se. För att vi ska kunna besvara dina frågor kring din ansökan är det viktigt att du skickar med det referensnummer som din ansökan fick.
  • Inom 14 dagar efter att du har signerat våra lånevillkor har du möjlighet att utnyttja din lagstadgade ångerrätt. För att kunna utnyttja din ångerrätt behöver du inom 14 dagar meddela vår kundtjänst.

  • Nej, det finns inte möjlighet att förhandla sig till en bättre ränta. Utifrån de uppgifter du lämnat i samband med din ansökan och resultatet av kreditupplysningen ger vi dig bästa möjliga individuella ränta.
  • I din betalplan som du ser på Mina sidor kan du se när det är dags att göra din första inbetalning till oss.

  • Din betalningsavi skickas ut i mitten av varje månad. Den aviseras på det sätt som du valt, antingen via autogiro, e-faktura eller pappersfaktura. Saknar vi inbetalning från föregående månad så skickas en påminnelse ut i början av nästkommande månad. Påminnelse skickas alltid ut per post.
  • För mer information kring att förlänga din återbetalningstid ber vi dig att kontakta kundtjänst via mejl: info@wastgotafinans.se. Glöm inte att uppge ditt kontoreferensnummer.