Matpriser
Spartips

Så påverkar kriget din ekonomi

Spartips

Rysslands invasion av Ukraina påverkar många och har hela världens uppmärksamhet, men hur påverkar kriget ekonomin i svenska hushåll och hur kan du spara pengar?

Sanktioner mot Ryssland

För att begränsa Rysslands ekonomi riktas allt fler sanktioner. Man har till exempel valt att utesluta flera ryska banker från det internationella betalningssystemet SWIFT. Det hindrar Ryssland från att göra affärer utomlands och stoppar dem att ta hem valutareserver.

På grund av invasionen och sanktionerna har Rysslands valuta, som heter Rubel, fallit kraftigt i värde. För att förhindra en ekonomisk kollaps har Ryssland chockhöjt styrräntan. Det kan minska kapitalflykten och behålla investerare till rubeln.

Det som nu sker är att Rysslands befolkning plockar ut sina pengar från bankerna, vilket leder till likviditetsbrist för Rysslands banker.

Drivmedel

I Sverige har vi sett rekordhöga priser på drivmedel den senaste tiden. Addera sedan att priset på råolja har stigit ytterligare efter den ryska invasionen av Ukraina vilket gör att drivmedelspriset nu nått nya rekordnivåer. Kort sammanfattat kan det förklaras med att många aktörer väljer bort rysk olja i sanktionssyfte vilket innebär efterfrågan på olja från andra leverantörer blir större och priserna stiger. 

För att stärka Sverige under den här tiden har regeringen tagit fram ett åtgärdspaket som innebär att skatten tillfälligt sänks på diesel och bensin. Detta sker i två separata prissänkningar. Första sänkningen sker 1 maj med 50 öre. Under juni-oktober sänks bränslet ytterligare 1m30 kronor.

Åtgärdspaketet inkluderar också en drivmedelskompensation till privatpersoner. Stödet kommer vara 1000 kronor per bilägare. I vissa områden, som gles- och landsbygd, kommer man dela ut ytterligare 500 kronor.

Tips för lägre bränsleförbrukning

 • Överväg varje bilresa - försök undvika att ta bilen.

 • Sänk farten - att sänka farten något påverkar ofta inte din körtid i större utsträckning, men påverkar däremot din bränsleförbrukning positivt.

 • Stäng av motorn när bilen inte körs - även om din bil inte har ett automatiskt start-stoppsystem kan du efterlikna det. Behöver bilen stå i 20 sekunder eller mer kan du stänga av motorn.

 • Kör med så lite packning som möjligt - 100 kilo packning ökar förbrukning med ca 0,3 liter per 100 kilometer.

 • Kontrollera däckens lufttryck - försök ha ett högre lufttryck men se till att hålla det inom tillverkarens rekommendationer.

Matpriser

Både Ryssland och Ukraina exporterar mycket spannmål. När utbudet minskar så ökar priset. Ryssland är en storproducent av konstgödsel och står för en femtedel av all produktion. Sveriges är långt ifrån självförsörjande och jordbruket är beroende av konstgödsel, och på grund av av kriget väntas ett högre pris som ökar produktionskostnader i Sverige. Även priset på drivmedel påverkar matpriset med dyrare transporter.

Tips för lägre matkostnader

 • Veckohandla - planera matschema så du slipper småhandla.

 • Undvik matsvinn - Planera recept utifrån det du har och ta med matlåda till jobbet.

 • Släng inte mat - varor som snart går ut ställer du längst fram i kylen och mycket mat går väldigt bra att frysa. Mer än vad man tror.

 • Bunkra - när det är bra erbjudande på varor som håller länge kan det vara bra att köpa lite extra.

 • Handla inte hungrig - en klassiker som tål att upprepas, det är svårt att låta bli att köpa extra gott när du är hungrig.

Elpriser

Ryssland har stora tillgångar av gas och många länder i Europa är beroende av den gasen. Även om vi i Sverige inte använder mycket gas så påverkas energimarknaden i stort av osäkerheten som skapas av kriget. Att elpriset är högt i Sverige beror på att vi är sammankopplade med den europeiska elmarknaden.

EU-kommissionen har presenterat en plan för att göra sig oberoende av Rysslands fossila bränslen till år 2030. Enligt bedömning är det möjligt att, redan inom ett år, minska importen av Rysslands gas med två tredjedelar.

I det åtgärdspaket som regeringen tagit fram ingår det att elpriskompensationen förlängs med ytterligare en månad för boende i södra och mellersta Sverige. Ersättning kan ges för de som förbrukar mellan 400-2000 kWh per månad.

Tips för att minska elförbrukningen

 • Ta reda på hur du använder elen - använd elenergimätare för att se hur dina apparater förbrukar ström. Du kan också be ditt elbolag ta fram timvärden för din elförbrukning.

 • Häng upp tvätt - torktumlaren eller torkskåpet drar mycket ström, häng upp tvätten istället.

 • Stäng av elektronik helt - Elektronikprylar kan förbruka en hel del ström i stand-by-läge.

 • Använd led-lampor - en led-lampa förbrukar 80% mindre ström jämfört med en vanlig glödlampa.

 • Sänk värmen - För varje grad du sänker sparar du 5% av uppvärmningselen. Sänk värmen extra i de utrymmen du inte är i så ofta.

Vanliga frågor

Här svarar vi på era vanligaste frågor kring våra lån.

 • Vi erbjuder privatlån, vilket innebär att du kan låna till vad som helst, utan krav på att något behöver pantsättas som säkerhet. Lånet är ett så kallat annuitetslån utan säkerhet och löper med rörlig ränta. En betalplan läggs upp, så att du alltid betalar ett lika stort belopp varje månad, ränta och amortering.

 • Hos oss finns det möjlighet att ansöka om lån mellan 30 000 kronor till 300 000 kronor. Du kan låna till vad du vill, och du kan välja återbetalningstid mellan 2-10 år.
 • För att kunna ansöka om ett privatlån hos oss ska du ha fyllt 18 år och ha en fast inkomst. Du måste också vara folkbokförd i Sverige och inte ha några betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden.
 • Ansökan genomför du enkelt här på vår hemsida. I samband med din låneansökan behöver du kunna legitimera dig med mobilt BankID eller BankID på fil. Får du ett låneerbjudande signerar du även det med ditt BankID.

 • Utifrån de uppgifter som du skickar in med din ansökan, samt utifrån den kreditupplysning som görs får du ett individuellt låneerbjudande. Vårt räntespann är mellan: 7,75%-18,95%. Effektiv ränta: 8,19% - 20,88%.

 • En kreditupplysning görs hos Bisnode för att vi ska kunna ge dig det bästa låneerbjudandet och även se till så att vi inte utsätter dig för några onödiga ekonomiska risker.
 • I samband med uppläggningen av lånet tar vi ut en uppläggningsavgift på 350 kronor. Aviseringsavgift förekommer om du väljer att ta emot din betalningsavi på annat sätt än via autogiro. Väljer du att motta din betalningsavi på papper tillkommer en kostnad på 45 kronor. Väljer du e-faktura tillkommer en kostnad på 20 kronor. Ansökan till e-faktura görs via din internetbank. För att slippa onödiga kostnader så rekommenderar vi dig att ansluta till autogiro. Detta gör du enkelt på Mina sidor efter att du har signerat ditt låneerbjudande.

 • Så snart du har skickat in din ansökan så behandlas den av vårt ansökningssystem. Kan vi godkänna det önskade lånet så presenteras ett låneerbjudande. Detta låneerbjudande är aktivt i 30 dagar. Först när du har signerat låneerbjudandet med BankID gör vi en utbetalning till dig. Utbetalning tar vanligtvis 1-3 bankdagar, beroende på mottagande bank. Utbetalning görs endast till det bankkonto som du uppgett i ansökan.

 • I vissa fall behöver vi mer information för att kunna fatta beslut på en låneansökan, då skickar vi ut en inbjudan till inkomstverifiering. Det säkrar även att du får det bästa låneerbjudandet och ser till att du inte utsätts för onödiga ekonomiska risker. Genom Kreditz loggar du enkelt in på din bank (med BankID) för att hämta din ekonomiska information. Det tar mindre än 1 minut och påverkar inte din kreditvärdighet. Inga personuppgifter sparas av Kreditz och all data raderas direkt efter att den har överförts till Wästgöta Finans. Läs mer här!

 • Önskar du mer information kring din ansökan, kan du kontakta oss på kundtjänst via mejl: info@wastgotafinans.se. För att vi ska kunna besvara dina frågor kring din ansökan är det viktigt att du skickar med det referensnummer som din ansökan fick.
 • Inom 14 dagar efter att du har signerat våra lånevillkor har du möjlighet att utnyttja din lagstadgade ångerrätt. För att kunna utnyttja din ångerrätt behöver du inom 14 dagar meddela vår kundtjänst.

 • Nej, det finns inte möjlighet att förhandla sig till en bättre ränta. Utifrån de uppgifter du lämnat i samband med din ansökan och resultatet av kreditupplysningen ger vi dig bästa möjliga individuella ränta.
 • I din betalplan som du ser på Mina sidor kan du se när det är dags att göra din första inbetalning till oss.
 • Din betalningsavi skickas ut i mitten av varje månad. Den aviseras på det sätt som du valt, antingen via autogiro, e-faktura eller pappersfaktura. Saknar vi inbetalning från föregående månad så skickas en påminnelse ut i början av nästkommande månad. Påminnelse skickas alltid ut per post.
 • För mer information kring att förlänga din återbetalningstid ber vi dig att kontakta kundtjänst via mejl: info@wastgotafinans.se. Glöm inte att uppge ditt kontoreferensnummer.