
Så påverkar kriget din ekonomi
Rysslands invasion av Ukraina påverkar många och har hela världens uppmärksamhet, men hur påverkar kriget ekonomin i svenska hushåll och hur kan du spara pengar?
Sanktioner mot Ryssland
För att begränsa Rysslands ekonomi riktas allt fler sanktioner. Man har till exempel valt att utesluta flera ryska banker från det internationella betalningssystemet SWIFT. Det hindrar Ryssland från att göra affärer utomlands och stoppar dem att ta hem valutareserver.
På grund av invasionen och sanktionerna har Rysslands valuta, som heter Rubel, fallit kraftigt i värde. För att förhindra en ekonomisk kollaps har Ryssland chockhöjt styrräntan. Det kan minska kapitalflykten och behålla investerare till rubeln.
Det som nu sker är att Rysslands befolkning plockar ut sina pengar från bankerna, vilket leder till likviditetsbrist för Rysslands banker.
Drivmedel
I Sverige har vi sett rekordhöga priser på drivmedel den senaste tiden. Addera sedan att priset på råolja har stigit ytterligare efter den ryska invasionen av Ukraina vilket gör att drivmedelspriset nu nått nya rekordnivåer. Kort sammanfattat kan det förklaras med att många aktörer väljer bort rysk olja i sanktionssyfte vilket innebär efterfrågan på olja från andra leverantörer blir större och priserna stiger.
För att stärka Sverige under den här tiden har regeringen tagit fram ett åtgärdspaket som innebär att skatten tillfälligt sänks på diesel och bensin. Detta sker i två separata prissänkningar. Första sänkningen sker 1 maj med 50 öre. Under juni-oktober sänks bränslet ytterligare 1m30 kronor.
Åtgärdspaketet inkluderar också en drivmedelskompensation till privatpersoner. Stödet kommer vara 1000 kronor per bilägare. I vissa områden, som gles- och landsbygd, kommer man dela ut ytterligare 500 kronor.
Tips för lägre bränsleförbrukning
-
Överväg varje bilresa - försök undvika att ta bilen.
-
Sänk farten - att sänka farten något påverkar ofta inte din körtid i större utsträckning, men påverkar däremot din bränsleförbrukning positivt.
-
Stäng av motorn när bilen inte körs - även om din bil inte har ett automatiskt start-stoppsystem kan du efterlikna det. Behöver bilen stå i 20 sekunder eller mer kan du stänga av motorn.
-
Kör med så lite packning som möjligt - 100 kilo packning ökar förbrukning med ca 0,3 liter per 100 kilometer.
-
Kontrollera däckens lufttryck - försök ha ett högre lufttryck men se till att hålla det inom tillverkarens rekommendationer.
Matpriser
Både Ryssland och Ukraina exporterar mycket spannmål. När utbudet minskar så ökar priset. Ryssland är en storproducent av konstgödsel och står för en femtedel av all produktion. Sveriges är långt ifrån självförsörjande och jordbruket är beroende av konstgödsel, och på grund av av kriget väntas ett högre pris som ökar produktionskostnader i Sverige. Även priset på drivmedel påverkar matpriset med dyrare transporter.
Tips för lägre matkostnader
-
Veckohandla - planera matschema så du slipper småhandla.
-
Undvik matsvinn - Planera recept utifrån det du har och ta med matlåda till jobbet.
-
Släng inte mat - varor som snart går ut ställer du längst fram i kylen och mycket mat går väldigt bra att frysa. Mer än vad man tror.
-
Bunkra - när det är bra erbjudande på varor som håller länge kan det vara bra att köpa lite extra.
-
Handla inte hungrig - en klassiker som tål att upprepas, det är svårt att låta bli att köpa extra gott när du är hungrig.
Elpriser
Ryssland har stora tillgångar av gas och många länder i Europa är beroende av den gasen. Även om vi i Sverige inte använder mycket gas så påverkas energimarknaden i stort av osäkerheten som skapas av kriget. Att elpriset är högt i Sverige beror på att vi är sammankopplade med den europeiska elmarknaden.
EU-kommissionen har presenterat en plan för att göra sig oberoende av Rysslands fossila bränslen till år 2030. Enligt bedömning är det möjligt att, redan inom ett år, minska importen av Rysslands gas med två tredjedelar.
I det åtgärdspaket som regeringen tagit fram ingår det att elpriskompensationen förlängs med ytterligare en månad för boende i södra och mellersta Sverige. Ersättning kan ges för de som förbrukar mellan 400-2000 kWh per månad.
Tips för att minska elförbrukningen
-
Ta reda på hur du använder elen - använd elenergimätare för att se hur dina apparater förbrukar ström. Du kan också be ditt elbolag ta fram timvärden för din elförbrukning.
-
Häng upp tvätt - torktumlaren eller torkskåpet drar mycket ström, häng upp tvätten istället.
-
Stäng av elektronik helt - Elektronikprylar kan förbruka en hel del ström i stand-by-läge.
-
Använd led-lampor - en led-lampa förbrukar 80% mindre ström jämfört med en vanlig glödlampa.
-
Sänk värmen - För varje grad du sänker sparar du 5% av uppvärmningselen. Sänk värmen extra i de utrymmen du inte är i så ofta.