Trädgård

Vad kostar det att plantera en häck?

Trädgård

En häck är ett klassiskt sätt att rama in trädgården, men den kan också ha många andra användningsområden. Vi tittar närmare på vad du ska tänka på när du väljer sort och vad det kostar att anlägga en häck.

Vilken sort du ska välja beror så klart på tycke och smak, men också på vilken funktion den ska ha och hur mycket jobb du är villig att lägga ner. Vill du ha en hög eller en låg häck? Ska den blomma? Vill du ha en vintergrön häck? Vill du ha en lättskött häck eller du redo att lägga ner lite jobb på att klippa den?

En häck kan ha många användningsområden.

  • Tomtgräns – Om din häck ska fungera som tomtgräns mellan dig och grannen bör ni först prata ihop er så att ni är överens. Kanske kan ni till och med dela på kostnaden? Välj en sort som matchar huset och välj en lägre sort om du vill ha fri sikt.
  • Ta bort ljud och vind – En häck är ett bra alternativ till plank eftersom växter är bättre på att sila bort ljud och vind. Här kan du med fördel välja en högre sort. Välj en vintergrön växt om du vill ha skydd året om.
  • Rumsindelare – Tydliga rumsindelare gör en trädgård mer spännande. Ofta upplevs en trädgård med tydliga uppdelningar också som större. Låt gärna de olika rummen få lite olika karaktär och förstärk med belysning. Köksträdgårdar och örtagårdar mår extra bra av att skärmas av. En hög häck ger ett gynnsammare mikroklimat eftersom den skyddar mot väder och vind. Det kan höja odlingszonerna flera steg. Häcken är också en gynnsam miljö för pollinerande fåglar och insekter.
  • Infattningshäck – Den så kallade infattningshäcken är ett bra sätt att rama in och lyfta fram andra växter. Det gör också ytorna mer lättskötta. Matcha växterna så att de samspelar väl.

Att etablera en häck är en stor investering i både pengar och tid så låt planeringen ta lite tid. Läs på och prata gärna med en trädgårdsmästare som kan ge dig tips och råd.

Låna till en smart investering

En vacker trädgård är en investering som inte bara ger dig någonting att njuta av och vara stolt över, den höjer också värdet på din hus. Är du sugen på att komma igång redan nu? Wästgöta Finans erbjuder fördelaktiga privatlån. Ansök och få svar redan i dag.

Vad kostar häckplantor och buskar?

Häckplantor och buskar kan kosta allt från 25 kronor till 300 kronor styck och mer. Hur dyr en häckplanta eller buske är beror främst på två saker: sort (vanligare växter är i regel billigare) och storlek.

Oftast är en mindre planta billigare än en som fått växa till sig lite längre. Om du vill börja med en mindre, lite billigare planta men ändå önskar en sort som växer fort så är liguster, avenbok, fläder, tuja och häggmispel pålitliga och snabbväxande alternativ. Tänk på att kontrollera så att den sort du väljer fungerar i din växtzon!

Räkna med att du behöver ungefär 2,5 plantor per meter.

Kostnad för grävjobbet

Att anlita en grävare som förbereder marken för häckplantering kostar någonstans runt 500-800 kronor per timme. Det tar längre tid att gräva om marken är full av rötter och sten som är svårt att få bort.

Hyr in någon som gör hela jobbet

Om du vill ha en färdig häck utan att behöva röra ett finger finns det företag som erbjuder hela tjänsten, det vill säga som både gräver, levererar plantorna och sätter dem i jorden. En del utlovar också garanti på arbetet.

Ta in offerter från flera olika entreprenörer så att du kan jämföra kostnader och villkor ordentligt.

Behöver jag bygglov för att plantera häck?

Du behöver inte bygglov för att plantera en häck. Däremot finns det riktlinjer som du måste ta hänsyn till. Häcken får inte växa in på grannens tomt eller ut på gatan. Om du har en hörntomt eller om din häck gränsar mot en cykelväg måste du vara noga med att ansa den så att den inte skymmer sikten.

Exakt vilka regler som gäller där du bor brukar gå att finna på kommunens hemsida.

Vanliga frågor

Här svarar vi på era vanligaste frågor kring våra lån.

  • Vi erbjuder privatlån, vilket innebär att du kan låna till vad som helst, utan krav på att något behöver pantsättas som säkerhet. Lånet är ett så kallat annuitetslån utan säkerhet och löper med rörlig ränta. En betalplan läggs upp, så att du alltid betalar ett lika stort belopp varje månad, ränta och amortering.

  • Hos oss finns det möjlighet att ansöka om lån mellan 30 000 kronor till 300 000 kronor. Du kan låna till vad du vill, och du kan välja återbetalningstid mellan 2-10 år.
  • För att kunna ansöka om ett privatlån hos oss ska du ha fyllt 18 år och ha en fast inkomst. Du måste också vara folkbokförd i Sverige och inte ha några betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden.
  • Ansökan genomför du enkelt här på vår hemsida. I samband med din låneansökan behöver du kunna legitimera dig med mobilt BankID eller BankID på fil. Får du ett låneerbjudande signerar du även det med ditt BankID.

  • Utifrån de uppgifter som du skickar in med din ansökan, samt utifrån den kreditupplysning som görs får du ett individuellt låneerbjudande. Vårt räntespann är mellan: 7,75%-18,95%. Effektiv ränta: 8,19% - 20,88%.

  • En kreditupplysning görs hos Bisnode för att vi ska kunna ge dig det bästa låneerbjudandet och även se till så att vi inte utsätter dig för några onödiga ekonomiska risker.
  • I samband med uppläggningen av lånet tar vi ut en uppläggningsavgift på 350 kronor. Aviseringsavgift förekommer om du väljer att ta emot din betalningsavi på annat sätt än via autogiro. Väljer du att motta din betalningsavi på papper tillkommer en kostnad på 45 kronor. Väljer du e-faktura tillkommer en kostnad på 20 kronor. Ansökan till e-faktura görs via din internetbank. För att slippa onödiga kostnader så rekommenderar vi dig att ansluta till autogiro. Detta gör du enkelt på Mina sidor efter att du har signerat ditt låneerbjudande.

  • Så snart du har skickat in din ansökan så behandlas den av vårt ansökningssystem. Kan vi godkänna det önskade lånet så presenteras ett låneerbjudande. Detta låneerbjudande är aktivt i 30 dagar. Först när du har signerat låneerbjudandet med BankID gör vi en utbetalning till dig. Utbetalning tar vanligtvis 1-3 bankdagar, beroende på mottagande bank. Utbetalning görs endast till det bankkonto som du uppgett i ansökan.

  • I vissa fall behöver vi mer information för att kunna fatta beslut på en låneansökan, då skickar vi ut en inbjudan till inkomstverifiering. Det säkrar även att du får det bästa låneerbjudandet och ser till att du inte utsätts för onödiga ekonomiska risker. Genom Kreditz loggar du enkelt in på din bank (med BankID) för att hämta din ekonomiska information. Det tar mindre än 1 minut och påverkar inte din kreditvärdighet. Inga personuppgifter sparas av Kreditz och all data raderas direkt efter att den har överförts till Wästgöta Finans. Läs mer här!

  • Önskar du mer information kring din ansökan, kan du kontakta oss på kundtjänst via mejl: info@wastgotafinans.se. För att vi ska kunna besvara dina frågor kring din ansökan är det viktigt att du skickar med det referensnummer som din ansökan fick.
  • Inom 14 dagar efter att du har signerat våra lånevillkor har du möjlighet att utnyttja din lagstadgade ångerrätt. För att kunna utnyttja din ångerrätt behöver du inom 14 dagar meddela vår kundtjänst.

  • Nej, det finns inte möjlighet att förhandla sig till en bättre ränta. Utifrån de uppgifter du lämnat i samband med din ansökan och resultatet av kreditupplysningen ger vi dig bästa möjliga individuella ränta.
  • I din betalplan som du ser på Mina sidor kan du se när det är dags att göra din första inbetalning till oss.
  • Din betalningsavi skickas ut i mitten av varje månad. Den aviseras på det sätt som du valt, antingen via autogiro, e-faktura eller pappersfaktura. Saknar vi inbetalning från föregående månad så skickas en påminnelse ut i början av nästkommande månad. Påminnelse skickas alltid ut per post.
  • För mer information kring att förlänga din återbetalningstid ber vi dig att kontakta kundtjänst via mejl: info@wastgotafinans.se. Glöm inte att uppge ditt kontoreferensnummer.