
Planera din nästa resa
Steg 1: Bestäm var du vill åka
Att välja en destination är oerhört viktigt, eftersom det ger dig ett bestämt mål. Det är mycket lättare att mentalt börja landa i "Jag ska resa till Paris" än "Jag ska resa till Europa" eller "Jag reser någonstans." Inte bara blir din resa mer konkret för dig själv och lättare att planera, men det kommer också att göra planeringen enklare ... för att du vet vad du ska arbeta mot.
Steg 2: Bestäm hur länge du ska resa
Hur mycket kostar det att resa? Det går inte att svara på när du inte vet hur länge du ska resa. Du kan inte räkna ut hur mycket det kan komma att kosta om du inte har bestämt hur länge du kommer att vara på destinationer under resan. När du tänkter "Jag ska resa till Paris”, lägg till 10 dagar.
Nu har du en konkret grundplan att arbeta från. "Jag ska resa till Paris i 10 dagar" är en resa som du kan planera för.
Steg 3: Undersök dina kostnader
Nu vet du vart du ska och hur länge du ska resa. Men för att verkligen kommer ner till hur mycket pengar du behöver, är din nästa uppgift är att undersöka kostnaderna för din resa. Vill du backpacka, eller vill du helst bo på lyxhotell? Hur mycket kostar vandrarhem, hotell, restauranger och nöjen? När du fått reda på detta så vet du ungefär hur mycket din resa kommer att kosta. Så här undersöker du kostnaderna:
-
Läsa guider. Brukar finnas på nätet men böcker fungerar fortfarande bäst då du kanske inte har internet under din resa.
-
Fråga runt på sociala medier eller webbforum.
-
Google-priser för specifika saker du vill göra.
Du behöver inte göra mer än så. Det finns så mycket information på webben att om du börjar går ner i kaninhålet med överplanering så kommer du att gå vilse och förvirras av mängden av information. Det räcker att hålla sig till de tre punkterna ovan.
I vårt exempel om du åker till Paris i 10 dagar och behöver 1000kr per dag (exkl flyg), vet du att du behöver 10000kr för din resa. Om du skulle resa runt om i världen i ett år, behöver du ca 500 kr per dag.
Steg 4: Börja spara pengar
Skriv ner alla utgifter du kommit kommit fram till så att du tydligt kan se vart du spenderar pengarna, och hur du kan minska kostnaderna. Varje dag spenderar folk mycket pengar på små inköp som till exempel: en flaska vatten, det där mellanmålet, det extra kaffet. Allt sådant är bra att lägga till i din lista över kostnader, så du enkelt kan se vad du behöver klippa bort och spara in på.
Steg 5: Införskaffa ett bonuskort
Det är en bra idé att skaffa ett bonus-/kreditkort så att du kan tjäna bonus på resor och annat för att lösa in mot gratis flyg och hotellvistelser.
Om du vill ha ett gratis flyg, använd korten som hjälper till med det. Om du vill ha gratis hotellrum, skaffa ett bonuskort. Du behöver inte skaffa många kort. Välj ett eller två och fokusera på dem. Skaffa dessa kort så fort du bestämt dig för att resa. Vänta inte - vänta är lika med borttappad mil, vilket innebär mindre fri resa.
Steg 6: Se till att du har betalkort med låg avgift
Du vill inte ge dina pengar till banken. Se över dina/ditt bankkort. Det kan vara så att det finns betydligt bättre alternativ som inte har höga kostnader för växel och uttag utomlands.
Steg 7: Sista-minuten-erbjudanden
Innan du köper flybiljetter och bokar hotell, ska du se om det finns erbjudanden som du kan ha missat. Det kan vara att du tittar på boende och flyg till Paris men att det finns bra erbjudanden till Berlin. Kanske hittar du 50% rabatt på segelturer kring Grekland.
Kan du vara flexibel så kan det finnas en hel del att spara.
Steg 8: Boka flyg
När du har använt ditt resekreditkort och fått din bonus, använd dessa för att boka ditt flyg. Det kan vara svårt att använda bonus för de dagar du önskar, så se till att boka tidigt för att få önskat flyg.
Det finns många sätt att undvika bli den person på flyget som betalat mest. Här är ett par förslag på sidor du kan söka flyg på:
För att hitta de bästa erbjudanden på flyg ska du boka biljetten 4-2 månader tidigare.
Steg 9: Boka ditt boende
Om du har schemalagt din resa så kan du boka boende för hela din resa. Men ska du göra en långresa så räcker det att boka de första dagarna då du vill justera rutten under resan gång.
Gillar att bo på hotell så tänk på att skaffa bonuskort.
En bra sida att börja söka boende på är booking.com
Alternativ: Kontakta folk om boende på sidor som Couchsurfing eller Be Welcome och fråga om de hyr ut sovplats. Detta bör man kolla i god tid.
Steg 10: Planera dina aktiviteter
Skriv ner dina bästa och största aktiviteter som du vill göra under resan. Glöm inte att skriva med kostnaden. Om du planerar aktiviteterna innan du resa så får du reda om du behöver boka in dig för aktiviteten eller om man kan dyka upp på plats.
Steg 11: Sälj dina prylar
Om du ska på en långresa, sälj av dina prylar för att få in extra pengar till resa. Om det inte är en långresa så kan du skippa detta. En långresa kommer vara en större del av ditt liv och kommer vara värd mer som upplevelse än många prylar.
Steg 12: Se till så att du kan betala dina fakturor
Du vill inte att det ska samlas massa post i brevlådan. Se tidigt över vad som hamnar där och anmäl dina räkningar till autogiro eller e-faktura. Kommer du fortfarande få post under resan så kan du be din granne kolla posten. På svensk adressändring finns en tjänst som lagrar din post tills du är hemma.
Steg 13: Packa!
Dags att packa inför resan. Beroende på vart du ska resa så packar du så klart efter resmål, men kom ihåg att du inte ska packa för mycket. Det räcker med en 40 liter väska och en dagväska, för dagsutflykterna. Det räcker gott för de allra flesta resor. Du behöver inte en stor 70 liter ryggsäck för att åka till USA eller Asien. Samla ihop det du vill packa och börja rensa bort. Man kan säga att ca 20% kan plockas bort.
Steg 14: Skaffa reseförsäkring
Titta vilka försäkringar du får med ditt bankkort och se över din hemförsäkring. Vad gäller vid resa?!
Du vill vara säker på att du har försäkring på det du har med dig som till exempel din kamera eller om dina pengar blir stulna. Vad händer om du blir tvungen att avbryta din resa på grund av dödsfall i familjen eller akut sjukdom.
Det brukar inte vara stora kostnader för en bra reseförsäkring.
Steg 15: Kopiera pass och annat
Som en extra säkerhetsåtgärd är det bra att kopiera pass, id-handlingar, försäkringspapper, biljetter och andra viktiga saker som kan komma bort under resan, eller som du vill att någon snabbt kan hitta som är hemma. Detta kan du också ladda upp i molnet.
Steg 16: Njut av resan
Åk på din resa och ha kul! Ta med passet och gå ombord på flygplanet. Nu kan du bara njuta av allt arbete du lagt inför den här resan. Om du känner dig nervös så ska du inte oroa dig, de flesta är nervösa. Lita på din planering och följ dina instinkter.
Lycka till :)