Planera din nästa resa
Resa

Planera din nästa resa

Resa

Steg 1: Bestäm var du vill åka

Att välja en destination är oerhört viktigt, eftersom det ger dig ett bestämt mål. Det är mycket lättare att mentalt börja landa i "Jag ska resa till Paris" än "Jag ska resa till Europa" eller "Jag reser någonstans." Inte bara blir din resa mer konkret för dig själv och lättare att planera, men det kommer också att göra planeringen enklare ... för att du vet vad du ska arbeta mot.

Steg 2: Bestäm hur länge du ska resa

Hur mycket kostar det att resa? Det går inte att svara på när du inte vet hur länge du ska resa. Du kan inte räkna ut hur mycket det kan komma att kosta om du inte har bestämt hur länge du kommer att vara på destinationer under resan. När du tänkter "Jag ska resa till Paris”, lägg till 10 dagar.

Nu har du en konkret grundplan att arbeta från. "Jag ska resa till Paris i 10 dagar" är en resa som du kan planera för.

Steg 3: Undersök dina kostnader

Nu vet du vart du ska och hur länge du ska resa. Men för att verkligen kommer ner till hur mycket pengar du behöver, är din nästa uppgift är att undersöka kostnaderna för din resa. Vill du backpacka, eller vill du helst bo på lyxhotell? Hur mycket kostar vandrarhem, hotell, restauranger och nöjen? När du fått reda på detta så vet du ungefär hur mycket din resa kommer att kosta. Så här undersöker du kostnaderna:

 • Läsa guider. Brukar finnas på nätet men böcker fungerar fortfarande bäst då du kanske inte har internet under din resa.

 • Fråga runt på sociala medier eller webbforum.

 • Google-priser för specifika saker du vill göra.

Du behöver inte göra mer än så. Det finns så mycket information på webben att om du börjar går ner i kaninhålet med överplanering så kommer du att gå vilse och förvirras av mängden av information. Det räcker att hålla sig till de tre punkterna ovan.

I vårt exempel om du åker till Paris i 10 dagar och behöver 1000kr per dag (exkl flyg), vet du att du behöver 10000kr för din resa. Om du skulle resa runt om i världen i ett år, behöver du ca 500 kr per dag.

Steg 4: Börja spara pengar

Skriv ner alla utgifter du kommit kommit fram till så att du tydligt kan se vart du spenderar pengarna, och hur du kan minska kostnaderna. Varje dag spenderar folk mycket pengar på små inköp som till exempel: en flaska vatten, det där mellanmålet, det extra kaffet. Allt sådant är bra att lägga till i din lista över kostnader, så du enkelt kan se vad du behöver klippa bort och spara in på.

Steg 5: Införskaffa ett bonuskort

Det är en bra idé att skaffa ett bonus-/kreditkort så att du kan tjäna bonus på resor och annat för att lösa in mot gratis flyg och hotellvistelser.

Om du vill ha ett gratis flyg, använd korten som hjälper till med det. Om du vill ha gratis hotellrum, skaffa ett bonuskort. Du behöver inte skaffa många kort. Välj ett eller två och fokusera på dem. Skaffa dessa kort så fort du bestämt dig för att resa. Vänta inte - vänta är lika med borttappad mil, vilket innebär mindre fri resa.

Steg 6: Se till att du har betalkort med låg avgift

Du vill inte ge dina pengar till banken. Se över dina/ditt bankkort. Det kan vara så att det finns betydligt bättre alternativ som inte har höga kostnader för växel och uttag utomlands.

Steg 7: Sista-minuten-erbjudanden

Innan du köper flybiljetter och bokar hotell, ska du se om det finns erbjudanden som du kan ha missat. Det kan vara att du tittar på boende och flyg till Paris men att det finns bra erbjudanden till Berlin. Kanske hittar du 50% rabatt på segelturer kring Grekland.

Kan du vara flexibel så kan det finnas en hel del att spara.

Steg 8: Boka flyg

När du har använt ditt resekreditkort och fått din bonus, använd dessa för att boka ditt flyg. Det kan vara svårt att använda bonus för de dagar du önskar, så se till att boka tidigt för att få önskat flyg.

Det finns många sätt att undvika bli den person på flyget som betalat mest. Här är ett par förslag på sidor du kan söka flyg på:

För att hitta de bästa erbjudanden på flyg ska du boka biljetten 4-2 månader tidigare.

Steg 9: Boka ditt boende

Om du har schemalagt din resa så kan du boka boende för hela din resa. Men ska du göra en långresa så räcker det att boka de första dagarna då du vill justera rutten under resan gång.

Gillar att bo på hotell så tänk på att skaffa bonuskort.

En bra sida att börja söka boende på är booking.com

Alternativ: Kontakta folk om boende på sidor som Couchsurfing eller Be Welcome och fråga om de hyr ut sovplats. Detta bör man kolla i god tid.

Steg 10: Planera dina aktiviteter

Skriv ner dina bästa och största aktiviteter som du vill göra under resan. Glöm inte att skriva med kostnaden. Om du planerar aktiviteterna innan du resa så får du reda om du behöver boka in dig för aktiviteten eller om man kan dyka upp på plats.

Steg 11: Sälj dina prylar

Om du ska på en långresa, sälj av dina prylar för att få in extra pengar till resa. Om det inte är en långresa så kan du skippa detta. En långresa kommer vara en större del av ditt liv och kommer vara värd mer som upplevelse än många prylar.

Steg 12: Se till så att du kan betala dina fakturor

Du vill inte att det ska samlas massa post i brevlådan. Se tidigt över vad som hamnar där och anmäl dina räkningar till autogiro eller e-faktura. Kommer du fortfarande få post under resan så kan du be din granne kolla posten. På svensk adressändring finns en tjänst som lagrar din post tills du är hemma.

Adressändring

Steg 13: Packa!

Dags att packa inför resan. Beroende på vart du ska resa så packar du så klart efter resmål, men kom ihåg att du inte ska packa för mycket. Det räcker med en 40 liter väska och en dagväska, för dagsutflykterna. Det räcker gott för de allra flesta resor. Du behöver inte en stor 70 liter ryggsäck för att åka till USA eller Asien. Samla ihop det du vill packa och börja rensa bort. Man kan säga att ca 20% kan plockas bort.

Steg 14: Skaffa reseförsäkring

Titta vilka försäkringar du får med ditt bankkort och se över din hemförsäkring. Vad gäller vid resa?!

Du vill vara säker på att du har försäkring på det du har med dig som till exempel din kamera eller om dina pengar blir stulna. Vad händer om du blir tvungen att avbryta din resa på grund av dödsfall i familjen eller akut sjukdom.

Det brukar inte vara stora kostnader för en bra reseförsäkring.

Steg 15: Kopiera pass och annat

Som en extra säkerhetsåtgärd är det bra att kopiera pass, id-handlingar, försäkringspapper, biljetter och andra viktiga saker som kan komma bort under resan, eller som du vill att någon snabbt kan hitta som är hemma. Detta kan du också ladda upp i molnet.

Steg 16: Njut av resan

Åk på din resa och ha kul! Ta med passet och gå ombord på flygplanet. Nu kan du bara njuta av allt arbete du lagt inför den här resan. Om du känner dig nervös så ska du inte oroa dig, de flesta är nervösa. Lita på din planering och följ dina instinkter.

Lycka till :)

Vanliga frågor

Här svarar vi på era vanligaste frågor kring våra lån.

 • Vi erbjuder privatlån, vilket innebär att du kan låna till vad som helst, utan krav på att något behöver pantsättas som säkerhet. Lånet är ett så kallat annuitetslån utan säkerhet och löper med rörlig ränta. En betalplan läggs upp, så att du alltid betalar ett lika stort belopp varje månad, ränta och amortering.

 • Hos oss finns det möjlighet att ansöka om lån mellan 30 000 kronor till 300 000 kronor. Du kan låna till vad du vill, och du kan välja återbetalningstid mellan 2-10 år.
 • För att kunna ansöka om ett privatlån hos oss ska du ha fyllt 18 år och ha en fast inkomst. Du måste också vara folkbokförd i Sverige och inte ha några betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden.
 • Ansökan genomför du enkelt här på vår hemsida. I samband med din låneansökan behöver du kunna legitimera dig med mobilt BankID eller BankID på fil. Får du ett låneerbjudande signerar du även det med ditt BankID.

 • Utifrån de uppgifter som du skickar in med din ansökan, samt utifrån den kreditupplysning som görs får du ett individuellt låneerbjudande. Vårt räntespann är mellan: 7,75%-18,95%. Effektiv ränta: 8,19% - 20,88%.

 • En kreditupplysning görs hos Bisnode för att vi ska kunna ge dig det bästa låneerbjudandet och även se till så att vi inte utsätter dig för några onödiga ekonomiska risker.
 • I samband med uppläggningen av lånet tar vi ut en uppläggningsavgift på 350 kronor. Aviseringsavgift förekommer om du väljer att ta emot din betalningsavi på annat sätt än via autogiro. Väljer du att motta din betalningsavi på papper tillkommer en kostnad på 45 kronor. Väljer du e-faktura tillkommer en kostnad på 20 kronor. Ansökan till e-faktura görs via din internetbank. För att slippa onödiga kostnader så rekommenderar vi dig att ansluta till autogiro. Detta gör du enkelt på Mina sidor efter att du har signerat ditt låneerbjudande.

 • Så snart du har skickat in din ansökan så behandlas den av vårt ansökningssystem. Kan vi godkänna det önskade lånet så presenteras ett låneerbjudande. Detta låneerbjudande är aktivt i 30 dagar. Först när du har signerat låneerbjudandet med BankID gör vi en utbetalning till dig. Utbetalning tar vanligtvis 1-3 bankdagar, beroende på mottagande bank. Utbetalning görs endast till det bankkonto som du uppgett i ansökan.

 • I vissa fall behöver vi mer information för att kunna fatta beslut på en låneansökan, då skickar vi ut en inbjudan till inkomstverifiering. Det säkrar även att du får det bästa låneerbjudandet och ser till att du inte utsätts för onödiga ekonomiska risker. Genom Kreditz loggar du enkelt in på din bank (med BankID) för att hämta din ekonomiska information. Det tar mindre än 1 minut och påverkar inte din kreditvärdighet. Inga personuppgifter sparas av Kreditz och all data raderas direkt efter att den har överförts till Wästgöta Finans. Läs mer här!

 • Önskar du mer information kring din ansökan, kan du kontakta oss på kundtjänst via mejl: info@wastgotafinans.se. För att vi ska kunna besvara dina frågor kring din ansökan är det viktigt att du skickar med det referensnummer som din ansökan fick.
 • Inom 14 dagar efter att du har signerat våra lånevillkor har du möjlighet att utnyttja din lagstadgade ångerrätt. För att kunna utnyttja din ångerrätt behöver du inom 14 dagar meddela vår kundtjänst.

 • Nej, det finns inte möjlighet att förhandla sig till en bättre ränta. Utifrån de uppgifter du lämnat i samband med din ansökan och resultatet av kreditupplysningen ger vi dig bästa möjliga individuella ränta.
 • I din betalplan som du ser på Mina sidor kan du se när det är dags att göra din första inbetalning till oss.
 • Din betalningsavi skickas ut i mitten av varje månad. Den aviseras på det sätt som du valt, antingen via autogiro, e-faktura eller pappersfaktura. Saknar vi inbetalning från föregående månad så skickas en påminnelse ut i början av nästkommande månad. Påminnelse skickas alltid ut per post.
 • För mer information kring att förlänga din återbetalningstid ber vi dig att kontakta kundtjänst via mejl: info@wastgotafinans.se. Glöm inte att uppge ditt kontoreferensnummer.