Webb Öka värdet vid försäljning Nadia
Bostad

Avsnitt 3: Större investeringar som ökar försäljningsvärdet av din bostad

Bostad

Har du planer på att sälja din bostad? Då är det klokt att tänka igenom vad du kan göra för att det ska bli så bra som möjligt – både för dig och för den som ska köpa. Nadia Largo Eneroth från mäklarfirman Listed har delat med sig av sina bästa tips och råd för vad som kan höja värdet på ett hus eller en lägenhet innan försäljning. Just nu läser du den tredje och sista delen, men du kan också läsa mer i Låna pengar till en smart investering eller Prisvärda tips för dig som ska sälja din bostad.

Det finns både billiga och dyra investeringar att göra – och allt däremellan. Det de har gemensamt är förstås att de alla bidrar till att göra din bostad mer attraktiv. Turen har nu kommit till de investeringar som faktiskt kostar en del, vilket inte hindrar att det rör sig om kloka åtgärder.

Glöm inte ROT-avdraget

Tänk på att alla dina insatser för att förbättra ditt hem kan vara berättigade till ROT-avdrag. Detta är ett skattemässigt fördelaktigt sätt att åtgärda lite större saker i bostaden. Dessutom är det värt att tänka på att dina investeringar i din bostad är avdragsgilla när du säljer. Det vill säga, du kan först göra ROT-avdrag i deklarationen. Därefter får du göra avdrag för alla dina renoveringskostnader i din bostad när du säljer den.

Badrummet – den näst mest lönsamma renoveringen

Att renovera badrummet räknas som den näst mest lönsamma renoveringen (efter köket) för att höja värdet på bostaden. Också att byta slitna eller trasiga delar (till exempel ett sprucket handfat eller en läckande kran) kan påverka slutpriset så du behöver inte investera i ett helt nytt badrum. Det är alltid bra att renovera med neutrala färger som passar så många människor som möjligt.

Om allt fungerar, behöver du inte göra om allt inför en försäljning. Det räcker med en ordentlig uppfräschning. Å andra sidan, renoverar du badrummet mer genomgripande får du göra ROT-avdrag med upp till 30 procent avdrag på arbetskostnaden. Tillsammans med din mäklare kan du diskutera vad som är smartast att göra: En mindre insats eller en lite större.

Belysningen – avgörande för värdeökning 

Om du har en trädgård, ger det stor effekt att montera belysning där. Inte heller detta är numera en dyr investering, eftersom konkurrensen har hårdnat och utbudet växt. Att låta exempelvis träd få belysning ger ett genomtänkt intryck, och trädgården är viktig för många som ska köpa hus. Även inomhus är belysning något som kan höja helhetsintrycket avsevärt.

Fixa fönstren

Om du har enstaka fönster som skulle behöva fixas, se till att göra det innan du inleder försäljningen. Däremot är det oftast en alltför stor investering att åtgärda alla fönster, så om det behövs är det oftast bättre att låta köparen ta hand om det.

Ta hjälp av din mäklare för att öka värdet på din bostad

Nackdelen med investeringar som kostar en del är just att de kostar en del. Fördelarna är dock minst två.

 1. Dels höjer investeringarna värdet på din bostad, 

 2. Dels är de avdragsgilla – vilket gör den faktiska kostnaden betydligt mer hanterlig.

Tillsammans med din mäklare kommer du fram till vad som är smartast att göra – och inte göra. Lycka till med din gamla bostad och din nya!

I tre avsnitt har vi på Wästgöta Finans ihop med Nadia Largo Eneroth på mäklarfirman Listed samlat våra bästa tips för hur du kan öka värdet på din bostad. En smart investering för framtiden eller som nödvändig homestyling innan försäljning! Har du missat våra första två avsnitt? Då har du länkarna här:

 1. Låna pengar till en smart investering!

 2. Prisvärda tips för dig som ska sälja din bostad

Låna till smarta investeringar

Wästgöta Finans kan hjälpa dig att finansiera dina åtgärder inför försäljning. Läs mer om hur det fungerar att låna av oss.

Vanliga frågor

Här svarar vi på era vanligaste frågor kring våra lån.

 • Vi erbjuder privatlån, vilket innebär att du kan låna till vad som helst, utan krav på att något behöver pantsättas som säkerhet. Lånet är ett så kallat annuitetslån utan säkerhet och löper med rörlig ränta. En betalplan läggs upp, så att du alltid betalar ett lika stort belopp varje månad, ränta och amortering.

 • Hos oss finns det möjlighet att ansöka om lån mellan 30 000 kronor till 300 000 kronor. Du kan låna till vad du vill, och du kan välja återbetalningstid mellan 2-10 år.
 • För att kunna ansöka om ett privatlån hos oss ska du ha fyllt 18 år och ha en fast inkomst. Du måste också vara folkbokförd i Sverige och inte ha några betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden.
 • Ansökan genomför du enkelt här på vår hemsida. I samband med din låneansökan behöver du kunna legitimera dig med mobilt BankID eller BankID på fil. Får du ett låneerbjudande signerar du även det med ditt BankID.

 • Utifrån de uppgifter som du skickar in med din ansökan, samt utifrån den kreditupplysning som görs får du ett individuellt låneerbjudande. Vårt räntespann är mellan: 7,75%-18,95%. Effektiv ränta: 8,19% - 20,88%.

 • En kreditupplysning görs hos Bisnode för att vi ska kunna ge dig det bästa låneerbjudandet och även se till så att vi inte utsätter dig för några onödiga ekonomiska risker.
 • I samband med uppläggningen av lånet tar vi ut en uppläggningsavgift på 350 kronor. Aviseringsavgift förekommer om du väljer att ta emot din betalningsavi på annat sätt än via autogiro. Väljer du att motta din betalningsavi på papper tillkommer en kostnad på 45 kronor. Väljer du e-faktura tillkommer en kostnad på 20 kronor. Ansökan till e-faktura görs via din internetbank. För att slippa onödiga kostnader så rekommenderar vi dig att ansluta till autogiro. Detta gör du enkelt på Mina sidor efter att du har signerat ditt låneerbjudande.

 • Så snart du har skickat in din ansökan så behandlas den av vårt ansökningssystem. Kan vi godkänna det önskade lånet så presenteras ett låneerbjudande. Detta låneerbjudande är aktivt i 30 dagar. Först när du har signerat låneerbjudandet med BankID gör vi en utbetalning till dig. Utbetalning tar vanligtvis 1-3 bankdagar, beroende på mottagande bank. Utbetalning görs endast till det bankkonto som du uppgett i ansökan.

 • I vissa fall behöver vi mer information för att kunna fatta beslut på en låneansökan, då skickar vi ut en inbjudan till inkomstverifiering. Det säkrar även att du får det bästa låneerbjudandet och ser till att du inte utsätts för onödiga ekonomiska risker. Genom Kreditz loggar du enkelt in på din bank (med BankID) för att hämta din ekonomiska information. Det tar mindre än 1 minut och påverkar inte din kreditvärdighet. Inga personuppgifter sparas av Kreditz och all data raderas direkt efter att den har överförts till Wästgöta Finans. Läs mer här!

 • Önskar du mer information kring din ansökan, kan du kontakta oss på kundtjänst via mejl: info@wastgotafinans.se. För att vi ska kunna besvara dina frågor kring din ansökan är det viktigt att du skickar med det referensnummer som din ansökan fick.
 • Inom 14 dagar efter att du har signerat våra lånevillkor har du möjlighet att utnyttja din lagstadgade ångerrätt. För att kunna utnyttja din ångerrätt behöver du inom 14 dagar meddela vår kundtjänst.

 • Nej, det finns inte möjlighet att förhandla sig till en bättre ränta. Utifrån de uppgifter du lämnat i samband med din ansökan och resultatet av kreditupplysningen ger vi dig bästa möjliga individuella ränta.
 • I din betalplan som du ser på Mina sidor kan du se när det är dags att göra din första inbetalning till oss.
 • Din betalningsavi skickas ut i mitten av varje månad. Den aviseras på det sätt som du valt, antingen via autogiro, e-faktura eller pappersfaktura. Saknar vi inbetalning från föregående månad så skickas en påminnelse ut i början av nästkommande månad. Påminnelse skickas alltid ut per post.
 • För mer information kring att förlänga din återbetalningstid ber vi dig att kontakta kundtjänst via mejl: info@wastgotafinans.se. Glöm inte att uppge ditt kontoreferensnummer.