Webb Öka värdet vid försäljning Nadia
Bostad

Avsnitt 1: Billiga åtgärder som ökar värdet på din bostad vid försäljning

Bostad

Ska du sälja din bostad och funderar över vad du kan göra för att öka bostadens värde inför försäljningen och maximera vinsten? Ihop med Nadia Largo Eneroth från mäklarfirman Listed delar vi, i en serie om tre artiklar, med oss av prisvärda tips på hur du kan öka värdet på din bostad innan du säljer. I avsnitt 1 fokuserar vi på insatser som kostar mer i arbetsinsats än material. 

Sanningen är att det finns en hel del saker du kan göra för att göra din bostad (hus som lägenhet) mer attraktiv. Saker som inte behöver kosta särskilt mycket, men som ändå göra stor skillnad när det är dags för fotografering och visning. Vi börjar med de allra billigaste åtgärderna som kan leda till värdeökning.

Städa ordentligt inför homestyling, fotografering och visning

Det är inte bara du själv som gillar när ditt hem är nystädat. Det gör även de som kommer på besök. Se därför till att städa ordentligt och grundligt innan homestyling och innan dina spekulanter kommer på visning. Se det som en flyttstädning som kan öka värdet!

Passa också på att plocka bort personliga saker och foton och att frigöra ytor. Det blir lättare för den potentiella köparen att föreställa sig själv i bostaden om hen inte omges av dina släktfotografier. Det är också bra att inte visa bostaden när den är packad till bristningsgränsen. Lämna hellre lite tomma golvytor och halvfyllda garderober så att köparen upplever att det finns gott om utrymme.

Det här är ingen ekonomisk investering överhuvudtaget, bara en investering i tid – och den ger stor effekt. Hela intrycket lyfter av att det känns fräscht och luftigt när potentiella köpare får se din bostad för första gången.

Tryter orken? Hyr in en städfirma

Har du svårt för att riktigt orka med att städa? Du är inte ensam. Det är påfrestande att köpa, sälja och flytta. Då kan det vara värt att låta en professionell städfirma göra jobbet. Fortfarande ingen stor investering, men väldigt klok då det kan leda till en värdeökning.

Bortsliten färg och repigt golv? Bättringsmåla och laga

Det är oundvikligt att din bostad slits med tiden. Det gäller alla, även om det gäller extra mycket för barnfamiljer. Nu tänker du kanske stora renoveringar. Men där slitaget syns kan du med små ekonomiska medel ansiktslyfta bostaden och öka värdet. Fokusera på de stora ytorna (skåpsluckor, bänkar och golv) som är viktiga för helhetsintrycket.

Lite färg, lite tid och lite noggrannhet räcker långt för att få bostaden att kännas precis så trevlig som den egentligen är och det finns många knep för hur du kan fixa till ett slitet golv utan att behöva byta eller slipa det. Nya knoppar och handtag till dörrar och lådor är också ett sätt att fräscha upp med enkla medel.

Fixa tapeterna

Den händige kan relativt snabbt och enkelt tapetsera om utan att det behöver kosta alltför mycket. Det finns gott om prisvärda tapeter att välja på. Välj gärna neutrala färger som passar så många som möjligt i smaken. Om du har rullar kvar av den tapet som sitter uppe kan du välja att ersätta endast de tapetvåder som är skadade.

Även om tapeterna är slitna behöver du inte tapetsera om. Ta i stället och måla över dem i en ljus färg. Inte heller detta är någon större ekonomisk investering, men gör otroligt mycket för helhetsintrycket. En investering som dessutom kan leda till en värdeökning.

Gör i ordning tomten eller balkongen

Om du vill öka värdet på en villa med trädgård är en ordentlig genomgång av trädgården en god idé. Se till att gräsmattan är klippt, trädgårdsmöblerna trevligt iordningställda och att det är städat runt grillen. För en balkong gäller egentligen samma som för övriga bostaden – plocka undan och fräscha upp så att köparen kan se balkongens fulla potential!

Mäklaren vill hjälpa dig till en bra affär!

Det är alltid smart att diskutera igenom allt med en mäklare. Då får du bra tips om vilka investeringar som är värda att göra, och vilka som kanske lika gärna kan hoppas över. Det ligger i din mäklares intresse att ge dig de bästa tipsen för att öka värdet på din bostad!

Vill du ha fler tips på vägen? Läs då vidare i del två Prisvärda tips för dig som ska sälja din bostad.

Låna till smarta investeringar

Wästgöta Finans kan hjälpa dig att finansiera dina åtgärder inför försäljning. Läs mer om hur det fungerar att låna av oss.

Vanliga frågor

Här svarar vi på era vanligaste frågor kring våra lån.

 • Vi erbjuder privatlån, vilket innebär att du kan låna till vad som helst, utan krav på att något behöver pantsättas som säkerhet. Lånet är ett så kallat annuitetslån utan säkerhet och löper med rörlig ränta. En betalplan läggs upp, så att du alltid betalar ett lika stort belopp varje månad, ränta och amortering.

 • Hos oss finns det möjlighet att ansöka om lån mellan 30 000 kronor till 200 000 kronor. Du kan låna till vad du vill, och du kan välja återbetalningstid mellan 2-10 år.

 • För att kunna ansöka om ett privatlån hos oss ska du ha fyllt 18 år och ha en fast inkomst. Du måste också vara folkbokförd i Sverige och inte ha några betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden.
 • Ansökan genomför du enkelt här på vår hemsida. I samband med din låneansökan behöver du kunna legitimera dig med mobilt BankID eller BankID på fil. Får du ett låneerbjudande signerar du även det med ditt BankID.

 • Utifrån de uppgifter som du skickar in med din ansökan, samt utifrån den kreditupplysning som görs får du ett individuellt låneerbjudande. Vårt räntespann är mellan: 7,75%-18,95%. Effektiv ränta: 8,19% - 20,88%.

 • En kreditupplysning görs hos Bisnode för att vi ska kunna ge dig det bästa låneerbjudandet och även se till så att vi inte utsätter dig för några onödiga ekonomiska risker.
 • I samband med uppläggningen av lånet tar vi ut en uppläggningsavgift på 350 kronor. Aviseringsavgift förekommer om du väljer att ta emot din betalningsavi på annat sätt än via autogiro. Väljer du att motta din betalningsavi på papper tillkommer en kostnad på 45 kronor. Väljer du e-faktura tillkommer en kostnad på 20 kronor. Ansökan till e-faktura görs via din internetbank. För att slippa onödiga kostnader så rekommenderar vi dig att ansluta till autogiro. Detta gör du enkelt på Mina sidor efter att du har signerat ditt låneerbjudande.

 • Så snart du har skickat in din ansökan så behandlas den av vårt ansökningssystem. Kan vi godkänna det önskade lånet så presenteras ett låneerbjudande. Detta låneerbjudande är aktivt i 30 dagar. Först när du har signerat låneerbjudandet med BankID gör vi en utbetalning till dig. Utbetalning tar vanligtvis 1-3 bankdagar, beroende på mottagande bank. Utbetalning görs endast till det bankkonto som du uppgett i ansökan.

 • I vissa fall behöver vi mer information för att kunna fatta beslut på en låneansökan, då skickar vi ut en inbjudan till inkomstverifiering. Det säkrar även att du får det bästa låneerbjudandet och ser till att du inte utsätts för onödiga ekonomiska risker. Genom Kreditz loggar du enkelt in på din bank (med BankID) för att hämta din ekonomiska information. Det tar mindre än 1 minut och påverkar inte din kreditvärdighet. Inga personuppgifter sparas av Kreditz och all data raderas direkt efter att den har överförts till Wästgöta Finans. Läs mer här!

 • Önskar du mer information kring din ansökan, kan du kontakta oss på kundtjänst via mejl: info@wastgotafinans.se. För att vi ska kunna besvara dina frågor kring din ansökan är det viktigt att du skickar med det referensnummer som din ansökan fick.
 • Inom 14 dagar efter att du har signerat våra lånevillkor har du möjlighet att utnyttja din lagstadgade ångerrätt. För att kunna utnyttja din ångerrätt behöver du inom 14 dagar meddela vår kundtjänst.

 • Nej, det finns inte möjlighet att förhandla sig till en bättre ränta. Utifrån de uppgifter du lämnat i samband med din ansökan och resultatet av kreditupplysningen ger vi dig bästa möjliga individuella ränta.
 • I din betalplan som du ser på Mina sidor kan du se när det är dags att göra din första inbetalning till oss.
 • Din betalningsavi skickas ut i mitten av varje månad. Den aviseras på det sätt som du valt, antingen via autogiro, e-faktura eller pappersfaktura. Saknar vi inbetalning från föregående månad så skickas en påminnelse ut i början av nästkommande månad. Påminnelse skickas alltid ut per post.
 • För mer information kring att förlänga din återbetalningstid ber vi dig att kontakta kundtjänst via mejl: info@wastgotafinans.se. Glöm inte att uppge ditt kontoreferensnummer.