Spartips

4 sätt att öka sina chanser till godkänt lån

Spartips

Idag är det mycket enklare att låna pengar, än vad det var för 10 år sedan. Men, det är däremot inte alltid lika enkelt att uppfylla de grundkrav som ställs för att få låna pengar enkelt. Beroende på din jobbsituation, ekonomiska historia och andra förutsättningar ser ut kan det vara svårt att få ett lån beviljat.

Om man då dessutom behöver låna pengar för att exempelvis samla flera lån och krediter eller betala av en skuld så är det viktigt att man får sin ansökan godkänd. 

Nedan följer därför 4 sätt du kan öka dina chanser till godkänt lån:

1. Öka din inkomst

När vi säger att man skall öka sin inkomst så förstår vi att det inte är möjligt att helt plötsligt byta till ett annat jobb med högre lön. Men, det finns flera sätt att öka sin inkomst på utöver att införskaffa nytt arbete.

 • Be om att få gå upp i arbetstid om du inte redan jobbar 100%

 • Ta arbetspass som ligger på obekväma tider om möjligheten finns

 • Be om en löneförhöjning under ditt nästa lönesamtal

 • Jobba extra på ett andra jobb under kvällar och helger

En högre inkomst är alltid positivt då man behöver låna pengar. Även om man uppfyller lägsta kravet för inkomst så kan en högre inkomst leda till att man får låna en större summa pengar.

2. Städa upp i din ekonomi

Har du flera mindre lån, delbetalar fakturor eller andra strö skulder kan det vara bra att lösa dessa innan du söker lån. Färre krediter och utgifter leder också till en mer städad ekonomi och ser bättre ut då långivaren granskar din ekonomiska situation. Framför allt så kan det vara fördelaktigt att baka ihop flera mindre lån till ett stort genom ett samlingslån.

3. Avsluta oanvända krediter

Har man en eller flera oanvända krediter så bör dessa avslutas direkt. Det kan exempelvis vara kreditkort som du inte använder, onödiga abonnemang eller avbetalningsköp som redan är betalda. Genom att säga upp krediter som inte längre används kan det leda till en bättre kreditvärdighet och ger en bättre bild av din ekonomi för långivaren. Det är dessutom helt onödigt att stå skriven på krediter som du aldrig kommer att använda ändå.

4. Undvik kreditupplysningar

Många kreditupplysningar från UC under en kort period är en av de vanligaste anledningarna till att man har en låg kreditvärdighet. Om du vet med dig att du inom de kommande 12 månaderna behöver låna pengar så bör du undvika upplysningar från UC. 

Istället kan man använda sig av aktörer som använder alternativa kreditupplysningsbolag. Det är huvudsakligen Bisnode och Creditsafe som idag används då man vill låna utan UC. Är du osäker på vad din kreditvärdighet är kan du göra en kreditprövning på dig själv via Minuc.se.

Vill du veta mer?

Har du frågor om Wästgöta Finans och vårt privatlån så får du gärna kontakta oss på info@wastgotafinans.se. Du kan också besöka vår tråd på lånforum.se för att lära dig mer om Wästgöta Finans. Där svarar vi på alla möjliga frågor från användarna.

 

Vanliga frågor

Här svarar vi på era vanligaste frågor kring våra lån.

 • Vi erbjuder privatlån, vilket innebär att du kan låna till vad som helst, utan krav på att något behöver pantsättas som säkerhet. Lånet är ett så kallat annuitetslån utan säkerhet och löper med rörlig ränta. En betalplan läggs upp, så att du att alltid betalar ett lika stort belopp varje månad, ränta och amortering.
 • Hos oss finns det möjlighet att ansöka om lån mellan 30 000 kronor till 300 000 kronor. Du kan låna till vad du vill, och du kan välja återbetalningstid mellan 2-10 år.
 • För att kunna ansöka om ett privatlån hos oss ska du ha fyllt 18 år och ha en fast inkomst. Du måste också vara folkbokförd i Sverige och inte ha några betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden.
 • Ansökan genomför du enkelt här på vår hemsida. I samband med din låneansökan behöver du kunna legitimera dig med mobilt BankID eller BankID på fil. Får du ett låneerbjudande signerar du även det med ditt BankID.

 • Utifrån de uppgifter som du skickar in med din ansökan, samt utifrån den kreditupplysning som görs får du ett individuellt låneerbjudande. Vårt räntespann är mellan: 3,5%-14,95%. Effektiv ränta: 3,9% - 20,67%.

 • En kreditupplysning görs hos Bisnode för att vi ska kunna ge dig det bästa låneerbjudandet och även se till så att vi inte utsätter dig för några onödiga ekonomiska risker.
 • I samband med uppläggningen av lånet tar vi ut en uppläggningsavgift på 250 kronor. Aviseringsavgift förekommer om du väljer att ta emot din betalningsavi på annat sätt än via autogiro. Väljer du att motta din betalningsavi på papper tillkommer en kostnad på 45 kronor. Väljer du e-faktura tillkommer en kostnad på 20 kronor. Ansökan till e-faktura görs via din internetbank. För att slippa onödiga kostnader så rekommenderar vi dig att ansluta till autogiro. Detta gör du enkelt på Mina sidor efter att du har signerat ditt låneerbjudande.
 • Så snart du har skickat in din ansökan så behandlas den av vårt ansökningssystem. Kan vi godkänna det önskade lånet så presenteras ett låneerbjudande. Detta låneerbjudande är aktivt i 30 dagar. Först när du har signerat låneerbjudandet med BankID gör vi en utbetalning till dig. Utbetalning tar vanligtvis 1-3 bankdagar, beroende på mottagande bank. Utbetalning görs endast till det bankkonto som du uppgett i ansökan.

 • I vissa fall behöver vi mer information för att kunna fatta beslut på en låneansökan, då skickar vi ut en inbjudan till inkomstverifiering. Det säkrar även att du får det bästa låneerbjudandet och ser till att du inte utsätts för onödiga ekonomiska risker. Genom Kreditz loggar du enkelt in på din bank (med BankID) för att hämta din ekonomiska information. Det tar mindre än 1 minut och påverkar inte din kreditvärdighet. Inga personuppgifter sparas av Kreditz och all data raderas direkt efter att den har överförts till Wästgöta Finans. Läs mer här!

 • Önskar du mer information kring din ansökan, kan du kontakta oss på kundtjänst via mejl: info@wastgotafinans.se. För att vi ska kunna besvara dina frågor kring din ansökan är det viktigt att du skickar med det referensnummer som din ansökan fick.
 • Inom 14 dagar efter att du har signerat våra lånevillkor har möjlighet att utnyttja din lagstadgade ångerrätt. För att kunna utnyttja din ångerrätt behöver du inom 14 dagar meddela vår kundtjänst.
 • Nej, det finns inte möjlighet att förhandla sig till en bättre ränta. Utifrån de uppgifter du lämnat i samband med din ansökan och resultatet av kreditupplysningen ger vi dig bästa möjliga individuella ränta.
 • I din betalplan som du ser på Mina sidor kan du se när det är dags att göra din första inbetalning till oss.
 • Din betalningsavi skickas ut i mitten av varje månad. Den aviseras på det sätt som du valt, antingen via autogiro, e-faktura eller pappersfaktura. Saknar vi inbetalning från föregående månad så skickas en påminnelse ut i början av nästkommande månad. Påminnelse skickas alltid ut per post.
 • För mer information kring att förlänga din återbetalningstid ber vi dig att kontakta kundtjänst via mejl: info@wastgotafinans.se. Glöm inte att uppge ditt kontoreferensnummer.
 • Om din ekonomiska situation påverkats så att du får betalningssvårigheter ber vi dig ta kontakt med Kundtjänst för att se hur vi på bästa sätt hittar en tillfällig lösning. Vi bedömer varje enskild situation separat.