Bostad Bygg

Måla om huset – vad kostar det och vad ska jag tänka på?

Bostad Bygg

Hur mycket kostar det att måla om ett hus?

Olika målerifirmor tar olika betalt (och priserna kan skilja en hel del beroende på var i landet du bor) men du får räkna med att en fasadmålning kostar någonstans runt 500 kronor per timme för att måla om ett hus. Hur många arbetstimmar som går åt beror på hur mycket underarbete som behöver göras, hur stor yta som ska målas och vilken typ av fasad du har (trä, tegel, puts/betong).

Till det tillkommer materialkostnader. Hur mycket färgen kostar beror på hur mycket färg det går åt och vilken typ av färg du behöver. Hur mycket färg som går åt beror på fasadens yta och hur många strykningar du behöver göra.

Ta in offerter från flera olika målare så att du kan jämföra. Men var lite misstänksam mot för låga priser. Det är bättre att betala för yrkesskicklighet än riskera att jobbet blir dåligt gjort. Det kommer bara kosta dig både mer energi och mer pengar i slutändan.

Be målerifirman om referenser från liknande jobb så att du kan höra dig för vad andra tycker.

Låna pengar för att måla om huset

Vill du låna pengar för att måla om ditt hus? Wästgöta Finans erbjuder trygga privatlån. Ansök om lån och få svar redan i dag.

Måla om huset själv – för- och nackdelar

Du kan så klart välja att måla om huset själv. Den största fördelen med det är att du sparar pengar eftersom du inte behöver betala någon för att göra jobbet.

De tre största nackdelarna med att måla om fasaden själv är att

 1. du inte får använda ROT-avdraget,
 2. du måste hyra in den utrustning du behöver (till exempel byggställning) och
 3. att det tar längre tid än när proffsen gör det.

Varför måste man måla om ett hus regelbundet?

Målar huset gör man för att skydda underlaget mot fukt och mögel. Men sol, vind och nederbörd sliter på färgen och med tiden blir skyddet sämre. Då är det dags att måla om! Om man väntar för länge med att måla om fasaden blir det gärna ännu dyrare och tar mer tid eftersom både arbetsinsatsen och materialåtgången blir större.

Att underhålla huset, till exempel genom att måla om fasaden, hjälper dessutom till att bibehålla värdet på det och gör det mer eftertraktat på bostadsmarknaden. De flesta köpare vill ha en bostad där de kan flytta in direkt utan att behöva börja med att renovera. Mycket få köpare letar efter rena renoveringsobjekt.

Misstänker du att fasaden behöver mer kärlek än bara en ommålning eller vill du öka värdet på huset lite mer kan du byta fasaden helt.

Hur väljer man rätt färg när man ska måla om huset?

Det viktigaste när du ska välja färg för att måla om fasaden är att välja en färgtyp som passar underlaget och som är hållbar. Enklast är det att välja samma kulör och samma färgtyp som målats med tidigare. Det håller nere kostnaderna för underarbete, som är det viktigaste och ofta är det mest tidskrävande av hela jobbet.

Om du vill byta färgtyp behöver underlaget i de flesta fall “nollställas”. Det vill säga, det behöver förberedas så att den nya färgtypen fäster och håller som den ska. För ett trähus innebär det till exempel att det ska vara trärent vilket betyder att all gammal färg ska tas bort.

Tycke och smak spelar så klart också roll. Många som har äldre hus väljer till exempel traditionella färgtyper som Falu rödfärg eller gotlandskalk för att bevara gamla traditioner. Ett bra riktmärke är att hitta en balans mellan estetik och hållbarhet.

Måla om en träfasad

En träfasad behöver målas om med ungefär 10–15 års mellanrum. Bästa tiden att måla är april–september eftersom det inte är lämpligt att måla om temperaturen är lägre än +5 grader. Man bör inte måla i direkt solljus eftersom färgen då torkar för fort och inte hinner tränga in tillräckligt i träet.

Det finns några olika färgtyper som fungerar bra på en träfasad. De har alla olika för- och nackdelar.

 • Akrylatfärg (latexfärg) är det vanligaste färgvalet för en träfasad. Den är vattenbaserad, lätt att arbeta med, torkar snabbt, har lång livslängd och behåller kulören bäst genom åren. Den kan vara något känsligare för mögelangrepp eftersom den har en något porösare yta.
 • Olje- eller linoljefärg är en gammal beprövad färgtyp som tränger in i träet och åldras vackert. Den har längre torktid och är mer trögflytande, vilket gör att den kan vara lite trögjobbad (särskilt i låga temperaturer). Den har heller inte samma livslängd som akrylatfärg.
 • Alkydfärg är en modernare variant av oljefärg. Den finns både som vattenbaserad och med lacknafta. Alkydfärg är lätt att arbeta med och har lång livslängd.
 • Slamfärg är en gammal tradition. Den vanligaste slamfärgen är Falu rödfärg, men det finns även några andra kulörer. Slamfärg är vattenbaserad och relativt billig. Den kan endast användas på obehandlat trä eller trä som tidigare målats med slamfärg. Slamfärg färgar/kritar av sig när den blir gammal.

Dessutom finns det olika typer av lasyrer (olje-, alkyd- eller latexburen). Varje gång man målar om ett laserat hus blir färgen lite mörkare.

Innan en träfasad målas om måste den rengöras med högtryckstvätt eller borste och fasadtvätt. Löst sittande färg tas bort med skrapa, varmluftspistol eller kemiskt medel. Slamfärg behöver oftast bara borstas bort. Träet måste vara ordentligt torrt innan det målas.

Måla om en tegelfasad

En tegelfasad som inte är målad kräver egentligen inget underhåll alls. Det är först när du målat den som du kommer behöva börja underhålla. Det är mycket viktigt att välja en färg som fungerar på tegel. Den måste släppa igenom tillräckligt med fukt för att inte störa teglets naturliga fuktgenomströmning. Vanligtvis används en silikatbaserad färg.

Underarbete är precis lika viktigt när man målar om ett tegelhus som när man målar om ett trähus. Först måste teglet rengöras (gärna med högtryckstvätt) och lös färg skrapas bort. Teglet behöver också oljas och alla ytor som skrapats rena från färg behöver fläckmålas. Ofta kan man också behöva borsta ur de gamla fogarna och lägga i ny fog.

Måla om en puts- eller betongfasad

En puts- eller betongfasad behöver målas om ungefär vart 15:e år. Man bör aldrig måla i direkt solljus, i temperaturer under +8 grader eller när det finns risk för nattfrost. Kalk- och kalkcementfärg måste målas på utan avbrott för att det inte ska bli fula skarvar.

För att måla en putsfasad eller betongfasad används främst kalkfärg, kalkcementfärg eller silikatfärg. Fel typ av färg kan förstöra fasaden.

 • Kalkfärg är vackert och relativt billigt, men har en kortare livslängd än de andra färgtyperna.
 • Kalkcementfärg fäster lättare på underlaget och håller längre, men är lite svårare att få riktigt jämn.
 • Silikatfärg håller längst och klarar dessutom sura luftföroreningar bäst. Den funkar på sten, betong och puts.

Viktigt! Kalkfärg, kalkcementfärg och silikatfärg är alla starkt alkaliska och frätande och etsar glas. Silikatfärg etsar också sten och metall. Täck mark, växtlighet och fönster noga innan målning påbörjas. Använd skyddsglasögon och handskar.

När man ska måla om en puts- eller betongfasad måste den först tvättas, spolas av noga och sedan torka ordentligt. Lös färg och puts ska tas bort och eventuella skador lagas med akrylbaserad fogmassa eller samma typ av puts som originalet. Skrapade/lagade ytor behöver först grundmålas. Efter att en puts- eller betongfasad målats måste den hållas fuktig i minst tre dygn för ett bra och hållbart resultat.

Får jag göra ROT-avdrag när jag målar om huset?

Ja, du får göra ROT-avdrag för att måla om huset. Du får då dra av upp till 30 procent av arbetskostnaden upp till 50 000 kronor per år. Be gärna målerifirman att göra avdraget direkt på offerten och fakturan.

Behöver jag bygglov för att måla om huset?

I tätbebyggda områden kan det behövas bygglov för att måla om huset om det blir en stor förändring, exempelvis om alla hus har samma nyans och du vill måla om till en kulör som sticker ut. Kontakta stadsbyggnadsnämnden i din kommun för mer information.

Vanliga frågor

Här svarar vi på era vanligaste frågor kring våra lån.

 • Vi erbjuder privatlån, vilket innebär att du kan låna till vad som helst, utan krav på att något behöver pantsättas som säkerhet. Lånet är ett så kallat annuitetslån utan säkerhet och löper med rörlig ränta. En betalplan läggs upp, så att du alltid betalar ett lika stort belopp varje månad, ränta och amortering.

 • Hos oss finns det möjlighet att ansöka om lån mellan 30 000 kronor till 200 000 kronor. Du kan låna till vad du vill, och du kan välja återbetalningstid mellan 2-10 år.

 • För att kunna ansöka om ett privatlån hos oss ska du ha fyllt 18 år och ha en fast inkomst. Du måste också vara folkbokförd i Sverige och inte ha några betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden.
 • Ansökan genomför du enkelt här på vår hemsida. I samband med din låneansökan behöver du kunna legitimera dig med mobilt BankID eller BankID på fil. Får du ett låneerbjudande signerar du även det med ditt BankID.

 • Utifrån de uppgifter som du skickar in med din ansökan, samt utifrån den kreditupplysning som görs får du ett individuellt låneerbjudande. Vårt räntespann är mellan: 7,75%-18,95%. Effektiv ränta: 8,19% - 20,88%.

 • En kreditupplysning görs hos Bisnode för att vi ska kunna ge dig det bästa låneerbjudandet och även se till så att vi inte utsätter dig för några onödiga ekonomiska risker.
 • I samband med uppläggningen av lånet tar vi ut en uppläggningsavgift på 350 kronor. Aviseringsavgift förekommer om du väljer att ta emot din betalningsavi på annat sätt än via autogiro. Väljer du att motta din betalningsavi på papper tillkommer en kostnad på 45 kronor. Väljer du e-faktura tillkommer en kostnad på 20 kronor. Ansökan till e-faktura görs via din internetbank. För att slippa onödiga kostnader så rekommenderar vi dig att ansluta till autogiro. Detta gör du enkelt på Mina sidor efter att du har signerat ditt låneerbjudande.

 • Så snart du har skickat in din ansökan så behandlas den av vårt ansökningssystem. Kan vi godkänna det önskade lånet så presenteras ett låneerbjudande. Detta låneerbjudande är aktivt i 30 dagar. Först när du har signerat låneerbjudandet med BankID gör vi en utbetalning till dig. Utbetalning tar vanligtvis 1-3 bankdagar, beroende på mottagande bank. Utbetalning görs endast till det bankkonto som du uppgett i ansökan.

 • I vissa fall behöver vi mer information för att kunna fatta beslut på en låneansökan, då skickar vi ut en inbjudan till inkomstverifiering. Det säkrar även att du får det bästa låneerbjudandet och ser till att du inte utsätts för onödiga ekonomiska risker. Genom Kreditz loggar du enkelt in på din bank (med BankID) för att hämta din ekonomiska information. Det tar mindre än 1 minut och påverkar inte din kreditvärdighet. Inga personuppgifter sparas av Kreditz och all data raderas direkt efter att den har överförts till Wästgöta Finans. Läs mer här!

 • Önskar du mer information kring din ansökan, kan du kontakta oss på kundtjänst via mejl: info@wastgotafinans.se. För att vi ska kunna besvara dina frågor kring din ansökan är det viktigt att du skickar med det referensnummer som din ansökan fick.
 • Inom 14 dagar efter att du har signerat våra lånevillkor har du möjlighet att utnyttja din lagstadgade ångerrätt. För att kunna utnyttja din ångerrätt behöver du inom 14 dagar meddela vår kundtjänst.

 • Nej, det finns inte möjlighet att förhandla sig till en bättre ränta. Utifrån de uppgifter du lämnat i samband med din ansökan och resultatet av kreditupplysningen ger vi dig bästa möjliga individuella ränta.
 • I din betalplan som du ser på Mina sidor kan du se när det är dags att göra din första inbetalning till oss.

 • Din betalningsavi skickas ut i mitten av varje månad. Den aviseras på det sätt som du valt, antingen via autogiro, e-faktura eller pappersfaktura. Saknar vi inbetalning från föregående månad så skickas en påminnelse ut i början av nästkommande månad. Påminnelse skickas alltid ut per post.
 • För mer information kring att förlänga din återbetalningstid ber vi dig att kontakta kundtjänst via mejl: info@wastgotafinans.se. Glöm inte att uppge ditt kontoreferensnummer.