Koll på lånorden

Vad är skillnaden på ett kreditlån och ett banklån?

Koll på lånorden

Vad är skillnaderna mellan ett kreditlån och ett banklån? Vi tittar närmare på hur det fungerar att låna pengar och vad kreditlån och banklån har för likheter och olikheter.

Ett lån – oavsett vilken typ av lån det är – är pengar du lånar av någon annan och måste betala tillbaka, med ränta och enligt de villkor som satts upp för lånet. Vissa lån kräver säkerhet, andra inte. Den du lånar av brukar också göra någon form av kontroll av din ekonomi för att säkerställa att du har möjlighet att betala tillbaka lånet enligt villkoren.

Vad är ett kreditlån och vad är ett banklån?

Ett kreditlån – eller kontokredit, som det också kallas – är en form av lån där du via ett konto hos en långivare får tillgång till en kredit som du har tillgodo. Du kan välja att använda hur lite eller hur mycket av krediten som du vill. Du betalar bara ränta för den del av kreditlånet som du faktiskt använder.

Kreditlån används ofta till att betala för längre projekt där kostnaderna varierar, att skydda mot övertrassering eller för att ta hand om tillfällig pengabrist.

Ett kreditlån tas utan säkerhet och kan vara enklare att få godkänt än ett banklån.

Banklån används ofta som samlingsnamn för flera olika typer av lån och som ordet antyder är det ett lån från en bank. I praktiken innebär ett banklån att du ingår ett avtal med en bank för att få låna ett specifikt belopp som du får utbetalt i en klumpsumma.

Oftast används ett banklån för att ta hand om en engångsbetalning, till exempel för att köpa en bostad eller ett dyrare fordon av något slag.

Ett banklån kan vara med eller utan säkerhet. Säkerhet kan vara bostaden du köper, värdepapper eller en borgensman.

Vissa – såsom vi på Wästgöta Finans – lånar också ut utan säkerhet, ett så kallat privatlån eller blancolån.

Hur stort belopp kan jag låna?

Hur stort kreditlån du får beror på vem du lånar av och på din inkomst. Man brukar kunna låna allt från 200 kronor till 25 000 kronor. Det finns också långivare (oftast storbankerna) som lånar ut ännu större summor.

Tänk över hur stor summa du behöver låna och hur stor summa du kan betala tillbaka med den ekonomi du har. Om du ansöker om för stor summa kan du bli nekad eller erbjuden att låna en lägre summa.

Generellt sett kan du låna ett större belopp med ett banklån än med en kredit, men exakt hur mycket du får låna beror till stor del på din privatekonomi. Vissa typer av lån har också specifika regler, t.ex. bostadslån där du måste kunna betala en kontantinsats som motsvarar 15 procent av bostadens värde.

Hur hög är räntan?

Räntan på ett kreditlån kan variera från 20–100 procent beroende på långivare och din kreditvärdighet. Betalar du inte tillbaka kreditlånet snabbt eller väljer att delbetala skulden kan den effektiva räntan dra iväg ordentligt och lånet bli väldigt dyrt.

Utöver räntan förekommer vanligtvis månatliga eller årliga avgifter, oavsett hur mycket pengar du spenderar av krediten.

Ett banklån har oftast en något lägre ränta än andra typer av lån. Räntan på ett banklån kan variera från 2 till 30 procent beroende på långivare och din kreditvärdighet.

Hur lång är återbetalningstiden?

Återbetalningstiden på ett kreditlån ligger runt 3–12 månader. För den del av kreditlånet som du använt betalar du av månadsvis. Det brukar finnas en lägsta procent som du måste betala tillbaka varje månad, men utöver det kan du bestämma själv hur lite eller hur mycket du vill betala tillbaka.

Ett banklån betalar du tillbaka under en förutbestämd tidsperiod, med en fast ränta. Återbetalningstiden kan variera från 30 dagar och upp till 20 år hos några långivare. Räntesatsen varierar från bank till bank och styrs också av hur mycket pengar du lånar, vad du lånar till och banklånets löptid.

Får jag låna om jag har dålig ekonomi?

Det är inte helt omöjligt att få ett kreditlån även om du har en betalningsanmärkning. Långivaren brukar utvärdera betalningsanmärkningarna och titta på hur gamla de är och på hur stora belopp. Om du har betalningsanmärkningar är det ännu viktigare att du kan uppvisa en generellt god ekonomi.

Det kan vara svårt att få ett banklån om du har ansträngd ekonomi eller betalningsanmärkningar. Har du normalt ordnad ekonomi brukar det däremot inte vara några problem.

Trygga privatlån från Wästgöta Finans

Wästgöta Finans erbjuder trygga privatlån. Hos oss får du svar direkt! Vi samarbetar med väl utvalda partners i vår kreditprocess för att kunna ge dig ett så bra erbjudande som möjligt. 

Vanliga frågor

Här svarar vi på era vanligaste frågor kring våra lån.

 • Vi erbjuder privatlån, vilket innebär att du kan låna till vad som helst, utan krav på att något behöver pantsättas som säkerhet. Lånet är ett så kallat annuitetslån utan säkerhet och löper med rörlig ränta. En betalplan läggs upp, så att du alltid betalar ett lika stort belopp varje månad, ränta och amortering.

 • Hos oss finns det möjlighet att ansöka om lån mellan 30 000 kronor till 200 000 kronor. Du kan låna till vad du vill, och du kan välja återbetalningstid mellan 2-10 år.

 • För att kunna ansöka om ett privatlån hos oss ska du ha fyllt 18 år och ha en fast inkomst. Du måste också vara folkbokförd i Sverige och inte ha några betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden.
 • Ansökan genomför du enkelt här på vår hemsida. I samband med din låneansökan behöver du kunna legitimera dig med mobilt BankID eller BankID på fil. Får du ett låneerbjudande signerar du även det med ditt BankID.

 • Utifrån de uppgifter som du skickar in med din ansökan, samt utifrån den kreditupplysning som görs får du ett individuellt låneerbjudande. Vårt räntespann är mellan: 7,75%-18,95%. Effektiv ränta: 8,19% - 20,88%.

 • En kreditupplysning görs hos Bisnode för att vi ska kunna ge dig det bästa låneerbjudandet och även se till så att vi inte utsätter dig för några onödiga ekonomiska risker.
 • I samband med uppläggningen av lånet tar vi ut en uppläggningsavgift på 350 kronor. Aviseringsavgift förekommer om du väljer att ta emot din betalningsavi på annat sätt än via autogiro. Väljer du att motta din betalningsavi på papper tillkommer en kostnad på 45 kronor. Väljer du e-faktura tillkommer en kostnad på 20 kronor. Ansökan till e-faktura görs via din internetbank. För att slippa onödiga kostnader så rekommenderar vi dig att ansluta till autogiro. Detta gör du enkelt på Mina sidor efter att du har signerat ditt låneerbjudande.

 • Så snart du har skickat in din ansökan så behandlas den av vårt ansökningssystem. Kan vi godkänna det önskade lånet så presenteras ett låneerbjudande. Detta låneerbjudande är aktivt i 30 dagar. Först när du har signerat låneerbjudandet med BankID gör vi en utbetalning till dig. Utbetalning tar vanligtvis 1-3 bankdagar, beroende på mottagande bank. Utbetalning görs endast till det bankkonto som du uppgett i ansökan.

 • I vissa fall behöver vi mer information för att kunna fatta beslut på en låneansökan, då skickar vi ut en inbjudan till inkomstverifiering. Det säkrar även att du får det bästa låneerbjudandet och ser till att du inte utsätts för onödiga ekonomiska risker. Genom Kreditz loggar du enkelt in på din bank (med BankID) för att hämta din ekonomiska information. Det tar mindre än 1 minut och påverkar inte din kreditvärdighet. Inga personuppgifter sparas av Kreditz och all data raderas direkt efter att den har överförts till Wästgöta Finans. Läs mer här!

 • Önskar du mer information kring din ansökan, kan du kontakta oss på kundtjänst via mejl: info@wastgotafinans.se. För att vi ska kunna besvara dina frågor kring din ansökan är det viktigt att du skickar med det referensnummer som din ansökan fick.
 • Inom 14 dagar efter att du har signerat våra lånevillkor har du möjlighet att utnyttja din lagstadgade ångerrätt. För att kunna utnyttja din ångerrätt behöver du inom 14 dagar meddela vår kundtjänst.

 • Nej, det finns inte möjlighet att förhandla sig till en bättre ränta. Utifrån de uppgifter du lämnat i samband med din ansökan och resultatet av kreditupplysningen ger vi dig bästa möjliga individuella ränta.
 • I din betalplan som du ser på Mina sidor kan du se när det är dags att göra din första inbetalning till oss.
 • Din betalningsavi skickas ut i mitten av varje månad. Den aviseras på det sätt som du valt, antingen via autogiro, e-faktura eller pappersfaktura. Saknar vi inbetalning från föregående månad så skickas en påminnelse ut i början av nästkommande månad. Påminnelse skickas alltid ut per post.
 • För mer information kring att förlänga din återbetalningstid ber vi dig att kontakta kundtjänst via mejl: info@wastgotafinans.se. Glöm inte att uppge ditt kontoreferensnummer.