Varför lån utan UC
Koll på lånorden

Därför är “lån utan UC” populärt bland låntagare

Koll på lånorden

Lån utan UC har på senare år kommit att bli en slags inofficiell kategori låneprodukter. Anledningen till detta är att många konsumenter gör sökningar på nätet där de använder sig av detta begrepp. Men varför har ett så pass stort fokus lagts på själva kreditupplysningen? Det ska vi här förklara på ett lättförståeligt sätt.

Ett populärt ämne bland låntagare

Vi har tidigare berört detta fenomen i en kortare artikel där vi berättar vad det innebär att låna utan UC. I artikeln förklarar vi att det finns andra kreditupplysningsbolag och att vi själva använder oss av Bisnode. Vi klargör även att långivare som inte använder sig av UC gör en kreditupplysning. Skillnaden är alltså att upplysningen görs via en annan leverantör av kreditupplysningar.

Vilka alternativ finns då att välja mellan för svenska långivare? Lånen.se har gjort en sammanställning över kreditupplysningsföretag. Utöver UC och Bisnode innefattar sammanställningen även Creditsafe, Syna och Decidas. Det finns förstås fler leverantörer av kreditupplysningar än enbart dessa, men nämnda företag hör till de största och mest populära aktörerna i sin bransch.

Därför är intresset stort för lån med alternativen

Den stora frågan är dock: varför skulle man som långivare vilja ansöka om ett lån där upplysningen tas av ett annat kreditupplysningsföretag än UC? UC är trots allt marknadsledande när det kommer till kreditinformation. Svaret på denna fråga kan variera något beroende på vem man frågar.

Nedan belyser vi den vanligaste orsaken till att man som presumtiv låntagare är intresserad av att “låna utan UC”. Vi förklarar också varför du aldrig bör teckna dessa lån på ett lättvindigt sätt.

Ett sätt att låna utan att påverka kreditvärdigheten hos UC

Som vi redan har nämnt är UC marknadsledande inom kreditupplysningar. Vissa konsumenter väljer dock aktivt att teckna lån hos långivare som gör sina upplysningar via andra kreditupplysningsföretag. Orsaken till detta är att man som låntagare av någon anledning inte önskar att upplysningen görs av UC.

Den vanligaste anledningen till detta är att man inte vill påverka sin kreditvärdighet hos just UC. Det kan även bero på att det tidigare har gjorts flera upplysningar via UC och att detta kan påverka möjligheterna att beviljas ett lån i negativ riktning.

De olika kreditupplysningsföretagen använder sig förvisso av sin egen data. Men även när du väljer en långivare med en annan leverantör av kreditupplysningar görs en kreditupplysning. Wästgöta Finans använder sig av Bisnode och tar en upplysning för att säkerställa bland annat att du inte tar en onödig ekonomisk risk.

Viktigt att inte lättvindigt öka skuldsättningsgraden på detta vis

Det är viktigt att betona att lån alltid bör användas på ett ansvarsfullt sätt. Du bör till exempel inte försöka teckna ett “lån utan UC” som ett sätt att finansiera befintliga lån. Har du ansökt om ett lån hos en långivare som tar kreditupplysning via UC men fått avslag på din ansökan? I sådana fall bör du primärt göra en ordentligt översyn av din ekonomiska situation.

Avslutningsvis vill vi återigen understryka att ett “lån utan UC” är ett helt vanligt lån. Den enda skillnaden är att ett alternativt kreditupplysningsföretag används av långivaren.

Vanliga frågor

Här svarar vi på era vanligaste frågor kring våra lån.

 • Vi erbjuder privatlån, vilket innebär att du kan låna till vad som helst, utan krav på att något behöver pantsättas som säkerhet. Lånet är ett så kallat annuitetslån utan säkerhet och löper med rörlig ränta. En betalplan läggs upp, så att du att alltid betalar ett lika stort belopp varje månad, ränta och amortering.
 • Hos oss finns det möjlighet att ansöka om lån mellan 30 000 kronor till 300 000 kronor. Du kan låna till vad du vill, och du kan välja återbetalningstid mellan 2-10 år.
 • För att kunna ansöka om ett privatlån hos oss ska du ha fyllt 18 år och ha en fast inkomst. Du måste också vara folkbokförd i Sverige och inte ha några betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden.
 • Ansökan genomför du enkelt här på vår hemsida. I samband med din låneansökan behöver du kunna legitimera dig med mobilt BankID eller BankID på fil. Får du ett låneerbjudande signerar du även det med ditt BankID.

 • Utifrån de uppgifter som du skickar in med din ansökan, samt utifrån den kreditupplysning som görs får du ett individuellt låneerbjudande. Vårt räntespann är mellan: 3,5%-14,95%. Effektiv ränta: 3,9% - 20,67%.

 • En kreditupplysning görs hos Bisnode för att vi ska kunna ge dig det bästa låneerbjudandet och även se till så att vi inte utsätter dig för några onödiga ekonomiska risker.
 • I samband med uppläggningen av lånet tar vi ut en uppläggningsavgift på 250 kronor. Aviseringsavgift förekommer om du väljer att ta emot din betalningsavi på annat sätt än via autogiro. Väljer du att motta din betalningsavi på papper tillkommer en kostnad på 45 kronor. Väljer du e-faktura tillkommer en kostnad på 20 kronor. Ansökan till e-faktura görs via din internetbank. För att slippa onödiga kostnader så rekommenderar vi dig att ansluta till autogiro. Detta gör du enkelt på Mina sidor efter att du har signerat ditt låneerbjudande.
 • Så snart du har skickat in din ansökan så behandlas den av vårt ansökningssystem. Kan vi godkänna det önskade lånet så presenteras ett låneerbjudande. Detta låneerbjudande är aktivt i 30 dagar. Först när du har signerat låneerbjudandet med BankID gör vi en utbetalning till dig. Utbetalning tar vanligtvis 1-3 bankdagar, beroende på mottagande bank. Utbetalning görs endast till det bankkonto som du uppgett i ansökan.

 • I vissa fall behöver vi mer information för att kunna fatta beslut på en låneansökan, då skickar vi ut en inbjudan till inkomstverifiering. Det säkrar även att du får det bästa låneerbjudandet och ser till att du inte utsätts för onödiga ekonomiska risker. Genom Kreditz loggar du enkelt in på din bank (med BankID) för att hämta din ekonomiska information. Det tar mindre än 1 minut och påverkar inte din kreditvärdighet. Inga personuppgifter sparas av Kreditz och all data raderas direkt efter att den har överförts till Wästgöta Finans. Läs mer här!

 • Önskar du mer information kring din ansökan, kan du kontakta oss på kundtjänst via mejl: info@wastgotafinans.se. För att vi ska kunna besvara dina frågor kring din ansökan är det viktigt att du skickar med det referensnummer som din ansökan fick.
 • Inom 14 dagar efter att du har signerat våra lånevillkor har möjlighet att utnyttja din lagstadgade ångerrätt. För att kunna utnyttja din ångerrätt behöver du inom 14 dagar meddela vår kundtjänst.
 • Nej, det finns inte möjlighet att förhandla sig till en bättre ränta. Utifrån de uppgifter du lämnat i samband med din ansökan och resultatet av kreditupplysningen ger vi dig bästa möjliga individuella ränta.
 • I din betalplan som du ser på Mina sidor kan du se när det är dags att göra din första inbetalning till oss.
 • Din betalningsavi skickas ut i mitten av varje månad. Den aviseras på det sätt som du valt, antingen via autogiro, e-faktura eller pappersfaktura. Saknar vi inbetalning från föregående månad så skickas en påminnelse ut i början av nästkommande månad. Påminnelse skickas alltid ut per post.
 • För mer information kring att förlänga din återbetalningstid ber vi dig att kontakta kundtjänst via mejl: info@wastgotafinans.se. Glöm inte att uppge ditt kontoreferensnummer.
 • Om din ekonomiska situation påverkats så att du får betalningssvårigheter ber vi dig ta kontakt med Kundtjänst för att se hur vi på bästa sätt hittar en tillfällig lösning. Vi bedömer varje enskild situation separat.