Låna till båtmotor
Båt Fordon

Låna till båtmotor

Båt Fordon

I den här artikeln kan du läsa om:

 • Information om båtmotorer.

 • Tips inför köp av båtmotor.

 • Låna till båtmotor.

Information om båtmotorer eller utombordsmotorer

En utombordsmotor är monterad på båtens akterspegel utanför skrovet vid aktern som är bak på båten. En utombordares växel och propell är nedsänkt under drift men kan vinklas upp ur vattnet när den inte används. Detta förhindrar korrosion och algtillväxt och gör dem perfekta för användning i salt- eller sötvatten. För att styra en utombordare kan motorn vridas på sin fäste och då vinklas även kraften från propellern. Dagens utombordsmotorer har hästkrafter från 2,5 hk till över 400 hk per motor. 

Tidigare var utombordare med konventionella tvåtaktsmotorer med förgasar som gällde, men tillverkarna har sedan dess bytt till mer miljövänliga lågutsläppsmotorer som inkluderar både tvåtaktare och fyrtaktare med direkt bränsleinsprutning. Tidigare tvåtaktsmotorer krävde att olja skulle blandas med bensin för att smörja motorn, medan tvåtaktsmotorer med och fyrtaktsmotorer kräver att oljan och bensinen ska vara separata. Moderna utombordsmotorer med låg utsläpp är, förutom att de går tystare och smidigare, mer miljövänliga eftersom avgaserna de avger mindre avgaser än äldre tvåtaktsmotorer.

Tips inför köp av båtmotor

 • Vid köp i båtbutik får du enligt konsumentlagen minst 3 månaders garanti i Sverige. (Dock är det bra att fråga vad garantin innefattar och helst få detta skriftligt.) Vid privatköp får du ingen garanti. Om det är möjligt ska du be om att få ta del av all service som är gjord på motorn genom åren. Detta ska helst finnas skriftligt dokumenterat, och fråga efter kvitto. Det är din skyldighet att kolla så inte båtmotorn är stulen.

 • Motorn ska vara vinterkonserverad varje höst. Helst ska säljaren kunna uppvisa kvitto på detta, men har hen gjort detta själv kanske det finns egna anteckningar när detta är gjort. I sämsta fall får du bara ett muntligt svar och det är då upp till dig att lita på säljaren eller ej. Fråga i så fall hur konserveringen är gjord! Kolla växelhusoljan. Den avslöjar mycket om vilket skick motorn är i. Gör ett kompressionstest på motorn på verkstad eller så gör du det själv. Då får du låna eller hyra mätverktyg för det. 

 • Kolla att tändstiften är i bra skick innan du provstartar. Om de gamla stiften finns kvar kan de avslöja en del. 

 • Motorn ska helst starta på första till tredje rycket. Om fler försök krävs tyder det på att något är fel. Provkör motorn. Helst på båten i sjön så motorn blir belastad. I sämsta fall på land om du använder en spolmuff och trädgårdsslang, då belastas dock inte motorn. Låt motorn bli genomvarm , provkör i drygt 30 min. Lyssna hur motorn går och känn efter hur den reagerar på olika varvtal. 

Låna till båtmotor

En båtmotor är ofta en stor kostnad av båten och om du behöver låna till hela eller en del av den kostnaden, kan vi erbjuda vårt privatlån.

Ett privatlån kräver ingen kontantinsats eller säkerhet. Du kan använda pengarna hur du vill. Det innebär att du bestämmer vart du köper din båtmotor, ny eller begagnad.

Snabb information om lån till båtmotor utan kontantinsats

 • Låna för att lösa ett befintligt lån på båtmotor.

 • Låna till en ny eller begagnad motor.

 • Du får själv avgöra från vem eller vilka du vill köpa båtmotorn av.

 • Du kan låna mellan 30 000 och 200 000 kronor.

 • Lånet är ett privatlån och räntan sätts individuellt.

 • Räntan på lånet är fast.

Så här ansöker du om lån till båtmotor utan kontantinsats

 1. Ansök direkt här på webben.

 2. Blir ansökan godkänd direkt så blir får du ett låneerbjudande, med individuell ränta.

 3. Acceptera låneerbjudandet genom att signera med mobilt BankID.

 4. Vi betalar ut pengar till dig inom 1-3 bankdagar.

 

Vanliga frågor

Här svarar vi på era vanligaste frågor kring våra lån.

 • Vi erbjuder privatlån, vilket innebär att du kan låna till vad som helst, utan krav på att något behöver pantsättas som säkerhet. Lånet är ett så kallat annuitetslån utan säkerhet och löper med rörlig ränta. En betalplan läggs upp, så att du alltid betalar ett lika stort belopp varje månad, ränta och amortering.

 • Hos oss finns det möjlighet att ansöka om lån mellan 30 000 kronor till 200 000 kronor. Du kan låna till vad du vill, och du kan välja återbetalningstid mellan 2-10 år.

 • För att kunna ansöka om ett privatlån hos oss ska du ha fyllt 18 år och ha en fast inkomst. Du måste också vara folkbokförd i Sverige och inte ha några betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden.
 • Ansökan genomför du enkelt här på vår hemsida. I samband med din låneansökan behöver du kunna legitimera dig med mobilt BankID eller BankID på fil. Får du ett låneerbjudande signerar du även det med ditt BankID.

 • Utifrån de uppgifter som du skickar in med din ansökan, samt utifrån den kreditupplysning som görs får du ett individuellt låneerbjudande. Vårt räntespann är mellan: 7,75%-18,95%. Effektiv ränta: 8,19% - 20,88%.

 • En kreditupplysning görs hos Bisnode för att vi ska kunna ge dig det bästa låneerbjudandet och även se till så att vi inte utsätter dig för några onödiga ekonomiska risker.
 • I samband med uppläggningen av lånet tar vi ut en uppläggningsavgift på 350 kronor. Aviseringsavgift förekommer om du väljer att ta emot din betalningsavi på annat sätt än via autogiro. Väljer du att motta din betalningsavi på papper tillkommer en kostnad på 45 kronor. Väljer du e-faktura tillkommer en kostnad på 20 kronor. Ansökan till e-faktura görs via din internetbank. För att slippa onödiga kostnader så rekommenderar vi dig att ansluta till autogiro. Detta gör du enkelt på Mina sidor efter att du har signerat ditt låneerbjudande.

 • Så snart du har skickat in din ansökan så behandlas den av vårt ansökningssystem. Kan vi godkänna det önskade lånet så presenteras ett låneerbjudande. Detta låneerbjudande är aktivt i 30 dagar. Först när du har signerat låneerbjudandet med BankID gör vi en utbetalning till dig. Utbetalning tar vanligtvis 1-3 bankdagar, beroende på mottagande bank. Utbetalning görs endast till det bankkonto som du uppgett i ansökan.

 • I vissa fall behöver vi mer information för att kunna fatta beslut på en låneansökan, då skickar vi ut en inbjudan till inkomstverifiering. Det säkrar även att du får det bästa låneerbjudandet och ser till att du inte utsätts för onödiga ekonomiska risker. Genom Kreditz loggar du enkelt in på din bank (med BankID) för att hämta din ekonomiska information. Det tar mindre än 1 minut och påverkar inte din kreditvärdighet. Inga personuppgifter sparas av Kreditz och all data raderas direkt efter att den har överförts till Wästgöta Finans. Läs mer här!

 • Önskar du mer information kring din ansökan, kan du kontakta oss på kundtjänst via mejl: info@wastgotafinans.se. För att vi ska kunna besvara dina frågor kring din ansökan är det viktigt att du skickar med det referensnummer som din ansökan fick.
 • Inom 14 dagar efter att du har signerat våra lånevillkor har du möjlighet att utnyttja din lagstadgade ångerrätt. För att kunna utnyttja din ångerrätt behöver du inom 14 dagar meddela vår kundtjänst.

 • Nej, det finns inte möjlighet att förhandla sig till en bättre ränta. Utifrån de uppgifter du lämnat i samband med din ansökan och resultatet av kreditupplysningen ger vi dig bästa möjliga individuella ränta.
 • I din betalplan som du ser på Mina sidor kan du se när det är dags att göra din första inbetalning till oss.

 • Din betalningsavi skickas ut i mitten av varje månad. Den aviseras på det sätt som du valt, antingen via autogiro, e-faktura eller pappersfaktura. Saknar vi inbetalning från föregående månad så skickas en påminnelse ut i början av nästkommande månad. Påminnelse skickas alltid ut per post.
 • För mer information kring att förlänga din återbetalningstid ber vi dig att kontakta kundtjänst via mejl: info@wastgotafinans.se. Glöm inte att uppge ditt kontoreferensnummer.