Jämföra privatlån

Jämför privatlån innan du bestämmer dig

Ett privatlån kan vara räddningen när ekonomin tryter och det är skralt i hushållskassan. Men ett lån innebär naturligtvis vissa kostnader som du inte kan komma ifrån. Det är räntan som gör att slutkostnaden för lånet stiger, både den nominella räntan och den effektiva. Vi ska klargöra skillnaderna och ge dig tips om hur du hittar det billigaste privatlånet.

Skillnaden på nominell vs effektiv ränta

Den nominella räntan är den ränta som du kommer att betala långivaren för lånet. I den nominella räntan ingår inte avgifter som avier och uppläggningsavgifter utan avser alltså enbart lånekostnaden minus dessa. Vilken ränta just du får bestäms av långivaren och här är det en rad faktorer som spelar in för långivaren att bedöma hur stor risk du är.

 • Din inkomst.

 • Din kreditvärdighet.

 • Din arbetssituation.

 • Om du har betalningsanmärkningar etc.

För privatlån har det numera satts ett så kallat räntetak som gör det svårare för långivaren att sko sig på kunderna. Förr kunde räntesatsen vara betydligt högre än vad den är idag medan det idag inte får överstiga 40%.

Den effektiva räntan är, som det framkommer ovan, den nominella räntan plus alla avgifter som lånet kostar utöver ränta och amortering. Det kan till exempel röra sig om avier som ska skickas ut varje månad, om uppläggningsavgifter och andra små kostnader som kan tillkomma. Den effektiva räntan är således hela kostnaden för ett lån och den är viktig att se över när du jämför privatlån.

Avgifter för privatlån

Ofta innebär ett privatlån också andra avgifter utöver räntan. Dessa avgifter kan vara större eller mindre och brukar oftast avse viss administration för långivaren.

 • Avgift för uppläggning, det vill säga vad det tar för att lägga upp lånet och göra en avbetalningsplan.

 • Avier, en så kallad faktura som kan ske digitalt eller som pappersfaktura för att påminna låntagaren om betalning.

 • Förlängningsavgift, en avgift som låntagaren tar ut om du skulle vilja ändra eller förlänga lånet för att få mer tid på dig.

 • Påminnelseavgift om du av någon anledning skulle glömma bort att betala tillbaka månadsavgiften i tid.

Var smart – Jämför lån

Oavsett vilken typ av lån du är ute efter kommer du att tjäna på att jämföra olika erbjudanden och långivare. Du kommer att bli positivt överraskad hur mycket pengar du faktiskt kan spara om du lägger ner lite tid på att jämföra. 

Att göra det behöver inte vara krångligt alls – tvärtom finns en rad jämförelsesajter som har som uppgift att förenkla för låntagare att hitta aktörer de kan låna pengar av istället för att sitta och kolla upp varje enskild långivare online.

Du kommer på så sätt att vinna både tid och pengar eftersom du annars riskerar att bli uttråkad och ta första bästa långivare som kommer upp framför dina ögon.

Vanliga frågor

Här svarar vi på era vanligaste frågor kring våra lån.

 • Vi erbjuder privatlån, vilket innebär att du kan låna till vad som helst, utan krav på att något behöver pantsättas som säkerhet. Lånet är ett så kallat annuitetslån utan säkerhet och löper med rörlig ränta. En betalplan läggs upp, så att du alltid betalar ett lika stort belopp varje månad, ränta och amortering.

 • Hos oss finns det möjlighet att ansöka om lån mellan 30 000 kronor till 300 000 kronor. Du kan låna till vad du vill, och du kan välja återbetalningstid mellan 2-10 år.
 • För att kunna ansöka om ett privatlån hos oss ska du ha fyllt 18 år och ha en fast inkomst. Du måste också vara folkbokförd i Sverige och inte ha några betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden.
 • Ansökan genomför du enkelt här på vår hemsida. I samband med din låneansökan behöver du kunna legitimera dig med mobilt BankID eller BankID på fil. Får du ett låneerbjudande signerar du även det med ditt BankID.

 • Utifrån de uppgifter som du skickar in med din ansökan, samt utifrån den kreditupplysning som görs får du ett individuellt låneerbjudande. Vårt räntespann är mellan: 7,75%-18,95%. Effektiv ränta: 8,19% - 20,88%.

 • En kreditupplysning görs hos Bisnode för att vi ska kunna ge dig det bästa låneerbjudandet och även se till så att vi inte utsätter dig för några onödiga ekonomiska risker.
 • I samband med uppläggningen av lånet tar vi ut en uppläggningsavgift på 350 kronor. Aviseringsavgift förekommer om du väljer att ta emot din betalningsavi på annat sätt än via autogiro. Väljer du att motta din betalningsavi på papper tillkommer en kostnad på 45 kronor. Väljer du e-faktura tillkommer en kostnad på 20 kronor. Ansökan till e-faktura görs via din internetbank. För att slippa onödiga kostnader så rekommenderar vi dig att ansluta till autogiro. Detta gör du enkelt på Mina sidor efter att du har signerat ditt låneerbjudande.

 • Så snart du har skickat in din ansökan så behandlas den av vårt ansökningssystem. Kan vi godkänna det önskade lånet så presenteras ett låneerbjudande. Detta låneerbjudande är aktivt i 30 dagar. Först när du har signerat låneerbjudandet med BankID gör vi en utbetalning till dig. Utbetalning tar vanligtvis 1-3 bankdagar, beroende på mottagande bank. Utbetalning görs endast till det bankkonto som du uppgett i ansökan.

 • I vissa fall behöver vi mer information för att kunna fatta beslut på en låneansökan, då skickar vi ut en inbjudan till inkomstverifiering. Det säkrar även att du får det bästa låneerbjudandet och ser till att du inte utsätts för onödiga ekonomiska risker. Genom Kreditz loggar du enkelt in på din bank (med BankID) för att hämta din ekonomiska information. Det tar mindre än 1 minut och påverkar inte din kreditvärdighet. Inga personuppgifter sparas av Kreditz och all data raderas direkt efter att den har överförts till Wästgöta Finans. Läs mer här!

 • Önskar du mer information kring din ansökan, kan du kontakta oss på kundtjänst via mejl: info@wastgotafinans.se. För att vi ska kunna besvara dina frågor kring din ansökan är det viktigt att du skickar med det referensnummer som din ansökan fick.
 • Inom 14 dagar efter att du har signerat våra lånevillkor har du möjlighet att utnyttja din lagstadgade ångerrätt. För att kunna utnyttja din ångerrätt behöver du inom 14 dagar meddela vår kundtjänst.

 • Nej, det finns inte möjlighet att förhandla sig till en bättre ränta. Utifrån de uppgifter du lämnat i samband med din ansökan och resultatet av kreditupplysningen ger vi dig bästa möjliga individuella ränta.
 • I din betalplan som du ser på Mina sidor kan du se när det är dags att göra din första inbetalning till oss.
 • Din betalningsavi skickas ut i mitten av varje månad. Den aviseras på det sätt som du valt, antingen via autogiro, e-faktura eller pappersfaktura. Saknar vi inbetalning från föregående månad så skickas en påminnelse ut i början av nästkommande månad. Påminnelse skickas alltid ut per post.
 • För mer information kring att förlänga din återbetalningstid ber vi dig att kontakta kundtjänst via mejl: info@wastgotafinans.se. Glöm inte att uppge ditt kontoreferensnummer.