Privatlån

Investera i kryptovaluta – se upp med riskerna

Privatlån

Funderar du på att investera i kryptovaluta? Innan du köper produkter som innehåller kryptotillgångar rekommenderar vi att du tänker efter både en och två gånger. Handel med kryptovalutor innebär stora risker. Risken att förlora investerade pengar är stor och skyddet för dig som konsument är svagt.

Stora risker med att köpa och sälja kryptovaluta

Investeringar innebär alltid viss risk, men experter menar faktiskt att kryptovalutor är en av de mest riskabla investeringar man kan göra. Finansinspektionen gick nyligen ut med en uppmaning att se upp för riskabla produkter med kryptotillgångar.

Marknaden för kryptovalutor är inte särskilt städad. Det dyker ständigt upp nya valutor samtidigt som andra försvinner. Dessutom är det valutor med hög volatilitet, dvs. värdet på en kryptovaluta kan både stiga och falla rejält på mycket kort tid – och svängningarna är svåra att förutspå.

Om du ska investera i kryptovaluta måste du därför

  1. ha råd att göra det. Du måste ha råd att förlora det du investerar utan att det har någon större påverkan på ditt liv. Att täcka investeringen med ett lån är inte en bra idé.

  2. vara säker på att du kan satsa långsiktigt.

  3. förstå dig på kryptovalutor. Precis som med alla investeringar måste du förstå vad du håller på med och hur det fungerar. Ta dig tid att läsa på ordentligt.

Experter rekommenderar dessutom att det kryptoföretag du isf. väljer att investera i

  • ska vara blockkedjedrivet,

  • ska ha gedigna affärsplaner som löser verkliga problem,

  • ska uppge sin digitala valutas likviditet och ICO-regler och

  • att det ska finnas verkliga människor bakom företaget.

Se upp med bedrägliga webbplatser, falska appar och bedrägeri-länkar via sociala medier och e-post. Var uppmärksam och misstänksam!

Ta ett tryggt privatlån hos oss

Stora utgifter kan vara noga planerade – eller komma plötsligt. Oavsett vilket kanske vi kan hjälpa till. När du ansöker om ett privatlån hos Wästgöta Finans får du besked direkt. Om du godkänns har du pengarna på kontot inom 1-3 dagar.

Vilka kryptovalutor finns det?

Den första och mest kända kryptovalutan – bitcoin – skapades 2009, av Satoshi Nakamoto. (Det är fortfarande oklart om Nakamoto är en person eller en grupp människor.) Bitcoin skapades som ett sätt att kunna genomföra säkra, anonyma transaktioner mellan användare utan inblandning av centrala instanser som storbank och regering.

I dag finns det tusentals olika kryptovalutor. Bland de mest kända kan nämnas I dag finns det tusentals olika kryptovalutor. Bland de mest kända kan nämnas

  • ethereum,

  • litecoin,

  • cardano,

  • dogecoin,

  • htmlcoin och

  • monero.

Hur fungerar en kryptovaluta?

En kryptovaluta existerar endast digitalt.

Transaktionerna genomförs i ett nätverk med användare med en speciell mjukvara för hantering av kryptovaluta. Kryptografi (metoder för att förvanska meddelanden så att obehöriga inte kan läsa dem) omvandlar transaktionernas information till kod som är mycket svår – men inte omöjlig – att hacka. Med hjälp av koden kan man hålla reda på transaktioner och köp. Det hela övervakas med hjälp av ett peer-to-peer-nätverk, vilket innebär att alla inom ett system måste vara överens om samtliga transaktioner.

Den som bekräftar transaktioner av kryptovaluta kallas miner. Från början kunde vem som helst vara miner, men i dag sköts det av stora företag som har råd att investera miljoner i kryptovaluta. När en transaktion är bekräftad läggs den till i transaktionshistoriken och finns där för evigt, så kallade blockkedjor. Det går inte att gå tillbaka och göra en transaktion ogjord. Du kan alltså inte få tillbaka pengar om du skulle ha blivit utsatt för bedrägeri.

Alla användare kan se all transaktionshistorik och hur mycket som finns på alla konton. Däremot kan man inte se vem som flyttade pengar till vem eller vem kontona tillhör.

Åsikterna om kryptovalutor går isär. De som är för menar att det är framtidens betalsätt. Motståndarna menar att det är en bubbla och ser ingen framtid. Komplexiteten avskräcker många och det krävs gediget intresse för att ens börja förstå hur allting fungerar.

Vanliga frågor

Här svarar vi på era vanligaste frågor kring våra lån.

  • Vi erbjuder privatlån, vilket innebär att du kan låna till vad som helst, utan krav på att något behöver pantsättas som säkerhet. Lånet är ett så kallat annuitetslån utan säkerhet och löper med rörlig ränta. En betalplan läggs upp, så att du alltid betalar ett lika stort belopp varje månad, ränta och amortering.

  • Hos oss finns det möjlighet att ansöka om lån mellan 30 000 kronor till 200 000 kronor. Du kan låna till vad du vill, och du kan välja återbetalningstid mellan 2-10 år.

  • För att kunna ansöka om ett privatlån hos oss ska du ha fyllt 18 år och ha en fast inkomst. Du måste också vara folkbokförd i Sverige och inte ha några betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden.
  • Ansökan genomför du enkelt här på vår hemsida. I samband med din låneansökan behöver du kunna legitimera dig med mobilt BankID eller BankID på fil. Får du ett låneerbjudande signerar du även det med ditt BankID.

  • Utifrån de uppgifter som du skickar in med din ansökan, samt utifrån den kreditupplysning som görs får du ett individuellt låneerbjudande. Vårt räntespann är mellan: 7,75%-18,95%. Effektiv ränta: 8,19% - 20,88%.

  • En kreditupplysning görs hos Bisnode för att vi ska kunna ge dig det bästa låneerbjudandet och även se till så att vi inte utsätter dig för några onödiga ekonomiska risker.
  • I samband med uppläggningen av lånet tar vi ut en uppläggningsavgift på 350 kronor. Aviseringsavgift förekommer om du väljer att ta emot din betalningsavi på annat sätt än via autogiro. Väljer du att motta din betalningsavi på papper tillkommer en kostnad på 45 kronor. Väljer du e-faktura tillkommer en kostnad på 20 kronor. Ansökan till e-faktura görs via din internetbank. För att slippa onödiga kostnader så rekommenderar vi dig att ansluta till autogiro. Detta gör du enkelt på Mina sidor efter att du har signerat ditt låneerbjudande.

  • Så snart du har skickat in din ansökan så behandlas den av vårt ansökningssystem. Kan vi godkänna det önskade lånet så presenteras ett låneerbjudande. Detta låneerbjudande är aktivt i 30 dagar. Först när du har signerat låneerbjudandet med BankID gör vi en utbetalning till dig. Utbetalning tar vanligtvis 1-3 bankdagar, beroende på mottagande bank. Utbetalning görs endast till det bankkonto som du uppgett i ansökan.

  • I vissa fall behöver vi mer information för att kunna fatta beslut på en låneansökan, då skickar vi ut en inbjudan till inkomstverifiering. Det säkrar även att du får det bästa låneerbjudandet och ser till att du inte utsätts för onödiga ekonomiska risker. Genom Kreditz loggar du enkelt in på din bank (med BankID) för att hämta din ekonomiska information. Det tar mindre än 1 minut och påverkar inte din kreditvärdighet. Inga personuppgifter sparas av Kreditz och all data raderas direkt efter att den har överförts till Wästgöta Finans. Läs mer här!

  • Önskar du mer information kring din ansökan, kan du kontakta oss på kundtjänst via mejl: info@wastgotafinans.se. För att vi ska kunna besvara dina frågor kring din ansökan är det viktigt att du skickar med det referensnummer som din ansökan fick.
  • Inom 14 dagar efter att du har signerat våra lånevillkor har du möjlighet att utnyttja din lagstadgade ångerrätt. För att kunna utnyttja din ångerrätt behöver du inom 14 dagar meddela vår kundtjänst.

  • Nej, det finns inte möjlighet att förhandla sig till en bättre ränta. Utifrån de uppgifter du lämnat i samband med din ansökan och resultatet av kreditupplysningen ger vi dig bästa möjliga individuella ränta.
  • I din betalplan som du ser på Mina sidor kan du se när det är dags att göra din första inbetalning till oss.
  • Din betalningsavi skickas ut i mitten av varje månad. Den aviseras på det sätt som du valt, antingen via autogiro, e-faktura eller pappersfaktura. Saknar vi inbetalning från föregående månad så skickas en påminnelse ut i början av nästkommande månad. Påminnelse skickas alltid ut per post.
  • För mer information kring att förlänga din återbetalningstid ber vi dig att kontakta kundtjänst via mejl: info@wastgotafinans.se. Glöm inte att uppge ditt kontoreferensnummer.