
Investera i kryptovaluta – se upp med riskerna
Funderar du på att investera i kryptovaluta? Innan du köper produkter som innehåller kryptotillgångar rekommenderar vi att du tänker efter både en och två gånger. Handel med kryptovalutor innebär stora risker. Risken att förlora investerade pengar är stor och skyddet för dig som konsument är svagt.
Stora risker med att köpa och sälja kryptovaluta
Investeringar innebär alltid viss risk, men experter menar faktiskt att kryptovalutor är en av de mest riskabla investeringar man kan göra. Finansinspektionen gick nyligen ut med en uppmaning att se upp för riskabla produkter med kryptotillgångar.
Marknaden för kryptovalutor är inte särskilt städad. Det dyker ständigt upp nya valutor samtidigt som andra försvinner. Dessutom är det valutor med hög volatilitet, dvs. värdet på en kryptovaluta kan både stiga och falla rejält på mycket kort tid – och svängningarna är svåra att förutspå.
Om du ska investera i kryptovaluta måste du därför
-
ha råd att göra det. Du måste ha råd att förlora det du investerar utan att det har någon större påverkan på ditt liv. Att täcka investeringen med ett lån är inte en bra idé.
-
vara säker på att du kan satsa långsiktigt.
-
förstå dig på kryptovalutor. Precis som med alla investeringar måste du förstå vad du håller på med och hur det fungerar. Ta dig tid att läsa på ordentligt.
Experter rekommenderar dessutom att det kryptoföretag du isf. väljer att investera i
-
ska vara blockkedjedrivet,
-
ska ha gedigna affärsplaner som löser verkliga problem,
-
ska uppge sin digitala valutas likviditet och ICO-regler och
-
att det ska finnas verkliga människor bakom företaget.
Se upp med bedrägliga webbplatser, falska appar och bedrägeri-länkar via sociala medier och e-post. Var uppmärksam och misstänksam!
Ta ett tryggt privatlån hos oss
Stora utgifter kan vara noga planerade – eller komma plötsligt. Oavsett vilket kanske vi kan hjälpa till. När du ansöker om ett privatlån hos Wästgöta Finans får du besked direkt. Om du godkänns har du pengarna på kontot inom 1-3 dagar.
Vilka kryptovalutor finns det?
Den första och mest kända kryptovalutan – bitcoin – skapades 2009, av Satoshi Nakamoto. (Det är fortfarande oklart om Nakamoto är en person eller en grupp människor.) Bitcoin skapades som ett sätt att kunna genomföra säkra, anonyma transaktioner mellan användare utan inblandning av centrala instanser som storbank och regering.
I dag finns det tusentals olika kryptovalutor. Bland de mest kända kan nämnas I dag finns det tusentals olika kryptovalutor. Bland de mest kända kan nämnas
-
ethereum,
-
litecoin,
-
cardano,
-
dogecoin,
-
htmlcoin och
-
monero.
Hur fungerar en kryptovaluta?
En kryptovaluta existerar endast digitalt.
Transaktionerna genomförs i ett nätverk med användare med en speciell mjukvara för hantering av kryptovaluta. Kryptografi (metoder för att förvanska meddelanden så att obehöriga inte kan läsa dem) omvandlar transaktionernas information till kod som är mycket svår – men inte omöjlig – att hacka. Med hjälp av koden kan man hålla reda på transaktioner och köp. Det hela övervakas med hjälp av ett peer-to-peer-nätverk, vilket innebär att alla inom ett system måste vara överens om samtliga transaktioner.
Den som bekräftar transaktioner av kryptovaluta kallas miner. Från början kunde vem som helst vara miner, men i dag sköts det av stora företag som har råd att investera miljoner i kryptovaluta. När en transaktion är bekräftad läggs den till i transaktionshistoriken och finns där för evigt, så kallade blockkedjor. Det går inte att gå tillbaka och göra en transaktion ogjord. Du kan alltså inte få tillbaka pengar om du skulle ha blivit utsatt för bedrägeri.
Alla användare kan se all transaktionshistorik och hur mycket som finns på alla konton. Däremot kan man inte se vem som flyttade pengar till vem eller vem kontona tillhör.
Åsikterna om kryptovalutor går isär. De som är för menar att det är framtidens betalsätt. Motståndarna menar att det är en bubbla och ser ingen framtid. Komplexiteten avskräcker många och det krävs gediget intresse för att ens börja förstå hur allting fungerar.