Installera laddstolpe till elbil
Bostad Bil

Avdrag för laddstolpe hemma

Bostad Bil

Vid årsskiftet 20/21 kom goda nyheter för alla elbilsägare. Vid installation av grön teknik kan du få skattereduktion för kostnaden för både arbete och material. Modellen är densamma som rot och rut och avdraget dras därför direkt på fakturan. Just gällande laddningspunkter för elfordon ges en reduktion på 50% av kostnaden. På skatteverket hittar du mer information gällande grön teknik.

Beslutet att ha en elbil kan tyckas självklart ur ett miljöperspektiv. Men kanske inte lika enkelt att veta hur det praktiskt går till, speciellt gällande möjligheterna för laddning. Att ladda bilen hemma är att föredra och vi har sammanställt hur du kan gå tillväga.

Bra att veta inför ett köp och installation av laddstolpe

 • Installationen måste göras av en certifierad elektriker

 • Myndigheter rekommenderar att gruppen som används för elbilsladdning säkras via en Typ B-jordfelsbrytare

 • Laddningen ställer högre krav på husets strömtillförsel

Olika typer av laddningspunkter

En vanlig fråga i detta ämne är om det går att ladda sin elbil i ett vägguttag. Det enkla svaret är ja, men det är inte vad som är att rekommendera. Det bör endast användas i nödfall då uttaget hemma inte är byggt för att klara det under en längre tid. Det innebär en ökad risk för att proppen skall gå, eller till och med brand vid överhettning.

Det som är aktuellt för elbilsladdning hemma är en laddbox. Det är ett snabbt och säkert alternativ som är optimerat efter just detta. Det kan också kallas för wallbox och är en låda som sätts upp på väggen, eller på en stolpe nära elbilens parkering. Läs mer om elbilsladdare för hemmaladdning på Julas hemsida.

Vad kostar det att ladda en elbil med en laddbox?

Som i de allra flesta fall finns det mängder av olika laddboxar. Kvalitén varierar beroende på prisklass och de allra dyraste innehåller fler funktioner. I runda slängar kostar det mellan 5 000- 12 000 kronor. Kostnaden för installationen går också på några tusenlappar. Priset för att ladda upp ett batteri styrs av två parametrar, storleken på batteriet samt kostnaden för kWh. Därför slår vi ett slag för att se över elavtalet i anslutning till köpet av bil och installation. De flesta leverantörer erbjuder en sammansatt kostnad för laddningspunkten och installationen.

Vill du läsa mer om elbilar?

Läs gärna vår artikel om låna till elbil samt milkostnaden för en elbil.

Vanliga frågor

Här svarar vi på era vanligaste frågor kring våra lån.

 • Vi erbjuder privatlån, vilket innebär att du kan låna till vad som helst, utan krav på att något behöver pantsättas som säkerhet. Lånet är ett så kallat annuitetslån utan säkerhet och löper med rörlig ränta. En betalplan läggs upp, så att du alltid betalar ett lika stort belopp varje månad, ränta och amortering.

 • Hos oss finns det möjlighet att ansöka om lån mellan 30 000 kronor till 300 000 kronor. Du kan låna till vad du vill, och du kan välja återbetalningstid mellan 2-10 år.
 • För att kunna ansöka om ett privatlån hos oss ska du ha fyllt 18 år och ha en fast inkomst. Du måste också vara folkbokförd i Sverige och inte ha några betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden.
 • Ansökan genomför du enkelt här på vår hemsida. I samband med din låneansökan behöver du kunna legitimera dig med mobilt BankID eller BankID på fil. Får du ett låneerbjudande signerar du även det med ditt BankID.

 • Utifrån de uppgifter som du skickar in med din ansökan, samt utifrån den kreditupplysning som görs får du ett individuellt låneerbjudande. Vårt räntespann är mellan: 7,75%-18,95%. Effektiv ränta: 8,19% - 20,88%.

 • En kreditupplysning görs hos Bisnode för att vi ska kunna ge dig det bästa låneerbjudandet och även se till så att vi inte utsätter dig för några onödiga ekonomiska risker.
 • I samband med uppläggningen av lånet tar vi ut en uppläggningsavgift på 350 kronor. Aviseringsavgift förekommer om du väljer att ta emot din betalningsavi på annat sätt än via autogiro. Väljer du att motta din betalningsavi på papper tillkommer en kostnad på 45 kronor. Väljer du e-faktura tillkommer en kostnad på 20 kronor. Ansökan till e-faktura görs via din internetbank. För att slippa onödiga kostnader så rekommenderar vi dig att ansluta till autogiro. Detta gör du enkelt på Mina sidor efter att du har signerat ditt låneerbjudande.

 • Så snart du har skickat in din ansökan så behandlas den av vårt ansökningssystem. Kan vi godkänna det önskade lånet så presenteras ett låneerbjudande. Detta låneerbjudande är aktivt i 30 dagar. Först när du har signerat låneerbjudandet med BankID gör vi en utbetalning till dig. Utbetalning tar vanligtvis 1-3 bankdagar, beroende på mottagande bank. Utbetalning görs endast till det bankkonto som du uppgett i ansökan.

 • I vissa fall behöver vi mer information för att kunna fatta beslut på en låneansökan, då skickar vi ut en inbjudan till inkomstverifiering. Det säkrar även att du får det bästa låneerbjudandet och ser till att du inte utsätts för onödiga ekonomiska risker. Genom Kreditz loggar du enkelt in på din bank (med BankID) för att hämta din ekonomiska information. Det tar mindre än 1 minut och påverkar inte din kreditvärdighet. Inga personuppgifter sparas av Kreditz och all data raderas direkt efter att den har överförts till Wästgöta Finans. Läs mer här!

 • Önskar du mer information kring din ansökan, kan du kontakta oss på kundtjänst via mejl: info@wastgotafinans.se. För att vi ska kunna besvara dina frågor kring din ansökan är det viktigt att du skickar med det referensnummer som din ansökan fick.
 • Inom 14 dagar efter att du har signerat våra lånevillkor har du möjlighet att utnyttja din lagstadgade ångerrätt. För att kunna utnyttja din ångerrätt behöver du inom 14 dagar meddela vår kundtjänst.

 • Nej, det finns inte möjlighet att förhandla sig till en bättre ränta. Utifrån de uppgifter du lämnat i samband med din ansökan och resultatet av kreditupplysningen ger vi dig bästa möjliga individuella ränta.
 • I din betalplan som du ser på Mina sidor kan du se när det är dags att göra din första inbetalning till oss.
 • Din betalningsavi skickas ut i mitten av varje månad. Den aviseras på det sätt som du valt, antingen via autogiro, e-faktura eller pappersfaktura. Saknar vi inbetalning från föregående månad så skickas en påminnelse ut i början av nästkommande månad. Påminnelse skickas alltid ut per post.
 • För mer information kring att förlänga din återbetalningstid ber vi dig att kontakta kundtjänst via mejl: info@wastgotafinans.se. Glöm inte att uppge ditt kontoreferensnummer.