Bygg Bostad

Hur mycket kostar det att dra in vatten och avlopp?

Bygg Bostad

Kostnaderna för att dra in vatten och avlopp till en bostad, fritidshus eller liknande varierar kraftigt mellan olika kommuner och beroende på din tomts förutsättningar. När du ska dra in vatten och avlopp till en tomt som ligger inom ett verksamhetsområde för vatten och avlopp är det kommunens skyldighet att leverera det till din tomt. Om du i stället har en tomt på landsbygden kan du behöva ordna ett eget system. Det är alltid kommunen som godkänner din vatten- och avloppslösning.

Dra in kommunalt vatten och avlopp

Kommunalt vatten och avlopp innebär att kommunen består ditt hushåll med vatten och tar hand om avloppet. Kommunen kan inte tvinga någon att ansluta sig till det kommunala vatten- och avloppsnätet, men om det finns kommunalt vatten och avlopp i området där du bor är att ansluta till det den bästa lösningen. Kommuner vill också gärna att man ansluter sig till det kommunala nätet om de bygger ut det.

Kommunen tar ut en anslutningsavgift som du måste betala även om du väljer att inte ansluta till det kommunala systemet. Anslutningsavgiften är en engångsavgift.

När du ska ansluta din tomt till det kommunala VA-systemet får du själv stå för kostnaderna. Du kan i snitt räkna med att det kostar ungefär 1000 kronor per timme för själva grävarbetet. Sedan tillkommer kostnader för material som ledningar, eventuell pump, isolering och värmekabel.

Enskilt vatten och avlopp

Om du har en lantbruksfastighet får du i de flesta fall ordna eget system för vatten och avlopp. En egen VA-anläggning innebär att du har en borrad brunn på tomten som ger hushållet vatten och ett enskilt avlopp som renar avloppsvattnet och tar hand om fekalier.

Ett eget avlopp består till exempel av en trekammarbrunn, en sluten tank eller ett godkänt kretsloppssystem. VA-systemet behöver tömmas 1-2 gånger per år av en slamsugarbil. Utöver en grundavgift för tömningen betalar du en rörlig avgift som beror på hur mycket slam som sugs upp. Kontakta din kommun för mer information om vad en slamtömning kostar för just dig.

Att installera ett enskilt system kan landa på allt mellan 100 000-200 000 kronor, men kostnaderna varierar beroende på vilket system du väljer, hur djupt du måste borra och hur stor materialkostnaden blir. Det är till exempel lättare att gräva i sandig jord än i lerig jord med stenar. Om tomten ligger på en berggrund kan man till och med behöva spränga.

Ett eget avlopp ska alltid godkännas av kommunen. Vänta in kommunens svar innan du börjar anlägga ett eget system för vatten och avlopp. Annars löper du risk att få göra om och dra på dig kostnader i onödan.

Låna pengar till att dra in vatten och avlopp

Behöver du låna pengar för att dra in vatten och avlopp? Vi erbjuder trygga privatlån utan kontantinsats från 30 000 till 200 000 kronor. Räntan sätts individuellt. Ansök om lån direkt och få svar redan i dag.

Ökar värdet på fastigheten

Din fastighets vatten- och avloppslösning tas med i bedömningen när fastigheten värderas. Att uppdatera en gammal VA-lösning eller dra in vatten och avlopp till till exempel en sommarbostad som tidigare varit utan kan alltså öka fastighetens värde.

I vår artikelserie Billiga åtgärder som ökar värdet på din bostad vid försäljning kan du få fler tips på hur du med enkla medel kan öka värdet på din bostad.

ROT-avdrag för att installera vatten och avlopp

Att dra in vatten och avlopp till en fastighet ger rätt till skattereduktion i form av ROT-avdrag på upp till 30% av arbetskostnaden. Läs mer om vilka villkor som gäller på Skatteverkets hemsida.

 

Vanliga frågor

Här svarar vi på era vanligaste frågor kring våra lån.

 • Vi erbjuder privatlån, vilket innebär att du kan låna till vad som helst, utan krav på att något behöver pantsättas som säkerhet. Lånet är ett så kallat annuitetslån utan säkerhet och löper med rörlig ränta. En betalplan läggs upp, så att du alltid betalar ett lika stort belopp varje månad, ränta och amortering.

 • Hos oss finns det möjlighet att ansöka om lån mellan 30 000 kronor till 200 000 kronor. Du kan låna till vad du vill, och du kan välja återbetalningstid mellan 2-10 år.

 • För att kunna ansöka om ett privatlån hos oss ska du ha fyllt 18 år och ha en fast inkomst. Du måste också vara folkbokförd i Sverige och inte ha några betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden.
 • Ansökan genomför du enkelt här på vår hemsida. I samband med din låneansökan behöver du kunna legitimera dig med mobilt BankID eller BankID på fil. Får du ett låneerbjudande signerar du även det med ditt BankID.

 • Utifrån de uppgifter som du skickar in med din ansökan, samt utifrån den kreditupplysning som görs får du ett individuellt låneerbjudande. Vårt räntespann är mellan: 7,75%-18,95%. Effektiv ränta: 8,19% - 20,88%.

 • En kreditupplysning görs hos Bisnode för att vi ska kunna ge dig det bästa låneerbjudandet och även se till så att vi inte utsätter dig för några onödiga ekonomiska risker.
 • I samband med uppläggningen av lånet tar vi ut en uppläggningsavgift på 350 kronor. Aviseringsavgift förekommer om du väljer att ta emot din betalningsavi på annat sätt än via autogiro. Väljer du att motta din betalningsavi på papper tillkommer en kostnad på 45 kronor. Väljer du e-faktura tillkommer en kostnad på 20 kronor. Ansökan till e-faktura görs via din internetbank. För att slippa onödiga kostnader så rekommenderar vi dig att ansluta till autogiro. Detta gör du enkelt på Mina sidor efter att du har signerat ditt låneerbjudande.

 • Så snart du har skickat in din ansökan så behandlas den av vårt ansökningssystem. Kan vi godkänna det önskade lånet så presenteras ett låneerbjudande. Detta låneerbjudande är aktivt i 30 dagar. Först när du har signerat låneerbjudandet med BankID gör vi en utbetalning till dig. Utbetalning tar vanligtvis 1-3 bankdagar, beroende på mottagande bank. Utbetalning görs endast till det bankkonto som du uppgett i ansökan.

 • I vissa fall behöver vi mer information för att kunna fatta beslut på en låneansökan, då skickar vi ut en inbjudan till inkomstverifiering. Det säkrar även att du får det bästa låneerbjudandet och ser till att du inte utsätts för onödiga ekonomiska risker. Genom Kreditz loggar du enkelt in på din bank (med BankID) för att hämta din ekonomiska information. Det tar mindre än 1 minut och påverkar inte din kreditvärdighet. Inga personuppgifter sparas av Kreditz och all data raderas direkt efter att den har överförts till Wästgöta Finans. Läs mer här!

 • Önskar du mer information kring din ansökan, kan du kontakta oss på kundtjänst via mejl: info@wastgotafinans.se. För att vi ska kunna besvara dina frågor kring din ansökan är det viktigt att du skickar med det referensnummer som din ansökan fick.
 • Inom 14 dagar efter att du har signerat våra lånevillkor har du möjlighet att utnyttja din lagstadgade ångerrätt. För att kunna utnyttja din ångerrätt behöver du inom 14 dagar meddela vår kundtjänst.

 • Nej, det finns inte möjlighet att förhandla sig till en bättre ränta. Utifrån de uppgifter du lämnat i samband med din ansökan och resultatet av kreditupplysningen ger vi dig bästa möjliga individuella ränta.
 • I din betalplan som du ser på Mina sidor kan du se när det är dags att göra din första inbetalning till oss.
 • Din betalningsavi skickas ut i mitten av varje månad. Den aviseras på det sätt som du valt, antingen via autogiro, e-faktura eller pappersfaktura. Saknar vi inbetalning från föregående månad så skickas en påminnelse ut i början av nästkommande månad. Påminnelse skickas alltid ut per post.
 • För mer information kring att förlänga din återbetalningstid ber vi dig att kontakta kundtjänst via mejl: info@wastgotafinans.se. Glöm inte att uppge ditt kontoreferensnummer.