Hur man väljer rätt växthus
Trädgård

Hur man väljer rätt växthus

Trädgård

Funderar du på att köpa eller bygga ett växthus? Det finns många olika möjligheter och varianter när du ska välja växthus. Är växtodling något helt nytt för dig kanske du vill börja med ett mindre och billigare växthus. Eller så har du ett mindre växthus och vill uppgradera till ett större. Oavsett mål, bör du tänka igenom och planera innan du bestämmer dig för att köpa ett växthus. Det är vanligt att man inte vet hur man ska tänka och välja vid köp av ett växthus. Denna artikel kommer lyfta fram flera avgörande punkter som hjälper dig när du ska välja växthus. Målet är att du ska välja ett växthus för dina växter, dig och din livsstil.

1. Vad är rätt ljus för mina växter?

Alla vet att solljus är viktigt för att växter ska växa. Något som kan överraska är att det naturliga solljuset inte är det bästa ljuset för växter. Faktum är att direkt ljus kan skada växter. Samma hårda strålar som orsakar solbränna hos människor kan också bränna dina favoritväxter. Studier visar att diffust ljus är det bästa ljuset för att växa. Tillväxthastigheten ökar 20 till 30 procent under diffust ljus jämfört med växter som odlas med direkt ljus.

Innan vi går vidare så kan det vara bra att veta vad det innebär med diffust ljus eller ljusdiffusion. I detta sammanhang pratar vi om ljusspridning som skapas genom att använda ytor och väggar på ett växthus som delar upp ljuset och skapar ett diffust ljus.

Diffust ljus når dina växter från alla vinklar och ger färre skuggor. Det betyder att växter inte behöver spänna för att nå tillgängligt ljus. Till följd av detta utvecklar växterna en sund, kompakt tillväxt i ditt växthus. Ljusdiffusion av växthus varierar mycket. Glas och de flesta enskilda väggar på ger minimalt, om ens någon, ljusdiffusion.

Växthus med panel av polykarbonat ger mer diffusion än glas. För mycket ljus orsakar överdriven värme i växthuset. Som en konsekvens spenderar växter energi genom transpiration(vattenavsöndring), som svettning. Detta spänner växter och minskar fotosyntetiska hastigheter. Fler växter dör faktiskt i ett växthus från överhettning än från förkylningen.

Istället för paneler av polykarbonat finns det andra smarta lösningar som armerad presenning eller annat överdrag.

Du skulle inte skicka dina barn eller barnbarn ute för att leka utan solskydd, och du skulle inte låsa in dem i en het bil. Behandla dina växter med samma omsorg och ge dem den hälsosammaste start du kan.

2. Vilket växthus och dess funktioner förlänger min växtsäsong?

Det ultimata växthuset bör låta dig odla under hela året. För att göra detta väljer du ett växthus som är välisolerat och har tillräcklig ventilation. Växthuset ska behålla värme i ditt växthus som håller det varmt när det är kallt väder och som är billigt att värma om så önskas. Under varmare månader är det viktigt att hålla ditt växthus svalt. En växthusdesign som gör att du kan lägga till avluftningsfläktar, extra basventiler och soldrivna ventilationsintag är viktigt för att förhindra att ditt växthus överhettas under vår och sommarmånader. Ljusdiffusion håller också temperaturen nere.

3. Kan ett växthus utvecklas med mig?

Växthusodling är beroendeframkallande! När ditt växthus utvecklas är det troligt att dina behov kommer att förändras, när du upptäcker de många sätten som du kan utnyttja ditt växthus på. Ett bra växthus ska erbjuda mångsidighet och vara anpassningsbart för att passa dina egna önskemål och ditt klimat. Vare sig det innebär att extra tillbehör för att öka produktiviteten i ditt växthus eller att lägga till ett förlängningssats, för att ge dig ännu mer  utrymme. När du väljer växthus ska du se till att du enkelt kan anpassa det. Med rätt växthus kan du växa allt från succulenter till tropiska och örter till blommor - i samma växthus!

4. Hur mycket tål ett växthus?

Ett bra växthus ska kunna hårt väder utan problem. Fallande trädgrenar, stenar som kastas från gräsklippare och fotbollar, kan alla vara hot för ditt växthus. Tufft väder som vind, snö och hagel kan också utgöra en rejäl utmaning för växthus med dålig konstruktion.

Leta efter växthus med enkelt ramverk. Helst bör du ha något som är lätt att rengöra, som till exempel kompositramar. Detta säkerställer att du kan torka bort eventuella sjukdomar eller skadedjur som kommer in i ditt växthus.

Växthuset paneler ska vara lika hållbara. De ska vara reptåliga och stå emot slag. Om du bor i ett område med mycket snö är det viktigt att växthuset klarar den extra vikt det innebär.

5. Skyddar växthus mot uv-strålning?

Ditt växthus ska vara problemfritt. Det betyder att du inte bör slösa bort din tid på att täcka växthuset gång efter gång. Växthus måste klara det hårda direkta solljuset, så det bör vara konstruerade för att hålla. För maximal livslängd ska växthusramen och glasrutan vara UV-behandlade. Leta efter växthus som är UV-certifierade. Kontrollera även garantiperioden och ta reda på hur mycket det skulle kosta att köpa reservdelar.

6. Vilken storlek ska jag ha på mitt växthus?

Ditt perfekta växthus ska passa både ditt och dina växters utrymme. När du väljer ett växthus, kom ihåg att oavsett vilken storlek du köper kommer du troligen att fylla upp det inom ett år. Se till att räkna med gott om utrymme för att utöka.

Storleken på växthuset du behöver beror också på det tillgängliga odlingsutrymmet. Till exempel kan ett smart växthus ha inbyggda bänkar och ramar som maximerar användningen av utrymmet. Hängande rör är en annan bra funktion, så att du får plats att hänga växter i korgar för vintern. Kom ihåg att det gäller att kunna hålla lagom temperatur under kalla perioder.

7. Hur sköter jag om mitt växthus?

Rengöring och underhåll av ditt växthus ska vara enkelt. Leta efter växthusmaterial, som inte blir repigt, mögla eller skadas av vatten. Kom också ihåg att vissa växthus har UV-beläggning på utsidan och du måste vara försiktig så att du inte skadar den yttre beläggningen. Ta reda på vad som krävs för att sköta underhåll av växthuset. Du vill ha ditt växthus i många år, så se till att det kommer att fortsätta se bra ut och fungera bra under de kommande åren.

Prestanda är den viktigaste faktorn när man köper ett växthus. Ditt växthus ska underlätta skötseln av dina plantor så mycket som möjligt och ge dig enastående resultat. Oavsett om bara vill plantera några växter på våren eller om du vill värma ditt växthus året runt, bör du noggrant välja ett växthus som kommer att fungera bra för dig och dina växter. Med så många val av växthus som finns idag kan det vara svårt att hitta växthuset som verkligen är idealiskt för dina personliga behov. När du förstår vad som gör ett växthus effektivt, kan du vara säker på att du får de resultat du förväntar dig.

Vanliga frågor

Här svarar vi på era vanligaste frågor kring våra lån.

  • Vi erbjuder privatlån, vilket innebär att du kan låna till vad som helst, utan krav på att något behöver pantsättas som säkerhet. Lånet är ett så kallat annuitetslån utan säkerhet och löper med rörlig ränta. En betalplan läggs upp, så att du alltid betalar ett lika stort belopp varje månad, ränta och amortering.

  • Hos oss finns det möjlighet att ansöka om lån mellan 30 000 kronor till 200 000 kronor. Du kan låna till vad du vill, och du kan välja återbetalningstid mellan 2-10 år.

  • För att kunna ansöka om ett privatlån hos oss ska du ha fyllt 18 år och ha en fast inkomst. Du måste också vara folkbokförd i Sverige och inte ha några betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden.
  • Ansökan genomför du enkelt här på vår hemsida. I samband med din låneansökan behöver du kunna legitimera dig med mobilt BankID eller BankID på fil. Får du ett låneerbjudande signerar du även det med ditt BankID.

  • Utifrån de uppgifter som du skickar in med din ansökan, samt utifrån den kreditupplysning som görs får du ett individuellt låneerbjudande. Vårt räntespann är mellan: 7,75%-18,95%. Effektiv ränta: 8,19% - 20,88%.

  • En kreditupplysning görs hos Bisnode för att vi ska kunna ge dig det bästa låneerbjudandet och även se till så att vi inte utsätter dig för några onödiga ekonomiska risker.
  • I samband med uppläggningen av lånet tar vi ut en uppläggningsavgift på 350 kronor. Aviseringsavgift förekommer om du väljer att ta emot din betalningsavi på annat sätt än via autogiro. Väljer du att motta din betalningsavi på papper tillkommer en kostnad på 45 kronor. Väljer du e-faktura tillkommer en kostnad på 20 kronor. Ansökan till e-faktura görs via din internetbank. För att slippa onödiga kostnader så rekommenderar vi dig att ansluta till autogiro. Detta gör du enkelt på Mina sidor efter att du har signerat ditt låneerbjudande.

  • Så snart du har skickat in din ansökan så behandlas den av vårt ansökningssystem. Kan vi godkänna det önskade lånet så presenteras ett låneerbjudande. Detta låneerbjudande är aktivt i 30 dagar. Först när du har signerat låneerbjudandet med BankID gör vi en utbetalning till dig. Utbetalning tar vanligtvis 1-3 bankdagar, beroende på mottagande bank. Utbetalning görs endast till det bankkonto som du uppgett i ansökan.

  • I vissa fall behöver vi mer information för att kunna fatta beslut på en låneansökan, då skickar vi ut en inbjudan till inkomstverifiering. Det säkrar även att du får det bästa låneerbjudandet och ser till att du inte utsätts för onödiga ekonomiska risker. Genom Kreditz loggar du enkelt in på din bank (med BankID) för att hämta din ekonomiska information. Det tar mindre än 1 minut och påverkar inte din kreditvärdighet. Inga personuppgifter sparas av Kreditz och all data raderas direkt efter att den har överförts till Wästgöta Finans. Läs mer här!

  • Önskar du mer information kring din ansökan, kan du kontakta oss på kundtjänst via mejl: info@wastgotafinans.se. För att vi ska kunna besvara dina frågor kring din ansökan är det viktigt att du skickar med det referensnummer som din ansökan fick.
  • Inom 14 dagar efter att du har signerat våra lånevillkor har du möjlighet att utnyttja din lagstadgade ångerrätt. För att kunna utnyttja din ångerrätt behöver du inom 14 dagar meddela vår kundtjänst.

  • Nej, det finns inte möjlighet att förhandla sig till en bättre ränta. Utifrån de uppgifter du lämnat i samband med din ansökan och resultatet av kreditupplysningen ger vi dig bästa möjliga individuella ränta.
  • I din betalplan som du ser på Mina sidor kan du se när det är dags att göra din första inbetalning till oss.
  • Din betalningsavi skickas ut i mitten av varje månad. Den aviseras på det sätt som du valt, antingen via autogiro, e-faktura eller pappersfaktura. Saknar vi inbetalning från föregående månad så skickas en påminnelse ut i början av nästkommande månad. Påminnelse skickas alltid ut per post.
  • För mer information kring att förlänga din återbetalningstid ber vi dig att kontakta kundtjänst via mejl: info@wastgotafinans.se. Glöm inte att uppge ditt kontoreferensnummer.