Höjer pool värdet på huset?
Bostad Bygg Trädgård

Öka värdet på huset med en pool

Bostad Bygg Trädgård

Drömmer du om att ha en egen pool hemma? En plats där barnen kan leka, ett ställe att slappna av på, en social mötesplats för vänner och familj. Rent generellt så ger hus med en pool på tomten ett exklusivt intryck och bidrar med en direkt värdehöjning. Husspekulanter som drömmer om en pool blir mer benägna att snabbt lägga bud om det finns en pool på tomten.

Att bygga en pool kan helt enkelt driva en försäljning i en positiv riktning för säljaren. Så förutom att höja livskvalitén är det också en smart investering att bygga en pool för dig som vill förbättra dina chanser på marknaden.

Vad kostar det att bygga pool?

Många har uppfattningen om att en pool är något dyrt, men inte nödvändigtvis. Hur mycket kostar det att bygga en pool? Det beror helt på vilken typ av pool du tänker dig. Ett spabad eller en nedsänkt markpool med tillhörande pooldäck? Det är betydligt dyrare att gräva ut och sedan gjuta och kakla en pool med mosaik, än att bara ställa ut en ovanmarkspool och bygga in den med trall runt.

Priset ligger på allt mellan 50.000 - 600.000 kronor. Glöm inte heller markförberedelser och ev kringbyggen som kan behöva en noggrann kostnadskalkyl.

Driftkostnaderna är idag lägre och det har blivit betydligt enklare att sköta om en pool. Du behöver inte lägga mer än 30 minuter i veckan på rengöring. Mindre tid än det tar att klippa gräset.

Checklista för dig som vill bygga eller köpa pool

Att bygga en pool är en stor investering som kan bli en viktig värdehöjning, och därmed viktigt att det blir rätt från början. Du ska kanske njuta av den i många år framöver eller vill att den ska ge en extra värdehöjning vid försäljning. Därför är det värt att lägga extra omsorg kring detaljerna. Ta gärna hjälp av erfarna poolrådgivare. Några punkter att tänka på innan ni bestämmer er:

 1. Besök en poolutställning för att få perspektiv eller skaffa inspiration

 2. Fundera över formen

 3. Storlek och djup

 4. Liner – bestämmer vattnets färg. Blått eller mosaik?

 5. Övriga tillbehör

 6. Leveranstid

 7. Montering

Säkerhetsregler för pool

Vad kostar en pool är inte den enda frågan du behöver ställa dig dock. En viktig fråga är nämligen vilka skydd till poolen som krävs för att hålla säkerhetsreglerna!

Om vattnet är djupare än 20 cm rekommenderas:

 • Minst 0,9 m högt staket.

 • Staket utformat så att barn inte kan krypa under eller klättra över.

 • Grind med lås.

 • En skyddstäckning med presenning eller skyddsnät med högst 50 mm maskvidd.

 • Att skyddet klarar vikten av ett barn.

Bygglov för pool?

Normalt sett krävs inget bygglov för själva poolen. Om du däremot har andra konstruktioner kring poolen – som ett plank, pooltak eller en altan – kan det i vissa fall krävas bygglov. Marklov kan behövas om du schaktar eller fyller så att markens höjdläge ändras avsevärt.

Ska du ansluta poolen till det kommunala vatten- och avloppsnätet måste du göra en va-anmälan.

Kontakta byggnadsnämnden i din kommun och för att få besked om vad som gäller i just ditt fall.

Vanliga frågor

Här svarar vi på era vanligaste frågor kring våra lån.

 • Vi erbjuder privatlån, vilket innebär att du kan låna till vad som helst, utan krav på att något behöver pantsättas som säkerhet. Lånet är ett så kallat annuitetslån utan säkerhet och löper med rörlig ränta. En betalplan läggs upp, så att du alltid betalar ett lika stort belopp varje månad, ränta och amortering.

 • Hos oss finns det möjlighet att ansöka om lån mellan 30 000 kronor till 300 000 kronor. Du kan låna till vad du vill, och du kan välja återbetalningstid mellan 2-10 år.
 • För att kunna ansöka om ett privatlån hos oss ska du ha fyllt 18 år och ha en fast inkomst. Du måste också vara folkbokförd i Sverige och inte ha några betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden.
 • Ansökan genomför du enkelt här på vår hemsida. I samband med din låneansökan behöver du kunna legitimera dig med mobilt BankID eller BankID på fil. Får du ett låneerbjudande signerar du även det med ditt BankID.

 • Utifrån de uppgifter som du skickar in med din ansökan, samt utifrån den kreditupplysning som görs får du ett individuellt låneerbjudande. Vårt räntespann är mellan: 7,75%-18,95%. Effektiv ränta: 8,19% - 20,88%.

 • En kreditupplysning görs hos Bisnode för att vi ska kunna ge dig det bästa låneerbjudandet och även se till så att vi inte utsätter dig för några onödiga ekonomiska risker.
 • I samband med uppläggningen av lånet tar vi ut en uppläggningsavgift på 350 kronor. Aviseringsavgift förekommer om du väljer att ta emot din betalningsavi på annat sätt än via autogiro. Väljer du att motta din betalningsavi på papper tillkommer en kostnad på 45 kronor. Väljer du e-faktura tillkommer en kostnad på 20 kronor. Ansökan till e-faktura görs via din internetbank. För att slippa onödiga kostnader så rekommenderar vi dig att ansluta till autogiro. Detta gör du enkelt på Mina sidor efter att du har signerat ditt låneerbjudande.

 • Så snart du har skickat in din ansökan så behandlas den av vårt ansökningssystem. Kan vi godkänna det önskade lånet så presenteras ett låneerbjudande. Detta låneerbjudande är aktivt i 30 dagar. Först när du har signerat låneerbjudandet med BankID gör vi en utbetalning till dig. Utbetalning tar vanligtvis 1-3 bankdagar, beroende på mottagande bank. Utbetalning görs endast till det bankkonto som du uppgett i ansökan.

 • I vissa fall behöver vi mer information för att kunna fatta beslut på en låneansökan, då skickar vi ut en inbjudan till inkomstverifiering. Det säkrar även att du får det bästa låneerbjudandet och ser till att du inte utsätts för onödiga ekonomiska risker. Genom Kreditz loggar du enkelt in på din bank (med BankID) för att hämta din ekonomiska information. Det tar mindre än 1 minut och påverkar inte din kreditvärdighet. Inga personuppgifter sparas av Kreditz och all data raderas direkt efter att den har överförts till Wästgöta Finans. Läs mer här!

 • Önskar du mer information kring din ansökan, kan du kontakta oss på kundtjänst via mejl: info@wastgotafinans.se. För att vi ska kunna besvara dina frågor kring din ansökan är det viktigt att du skickar med det referensnummer som din ansökan fick.
 • Inom 14 dagar efter att du har signerat våra lånevillkor har du möjlighet att utnyttja din lagstadgade ångerrätt. För att kunna utnyttja din ångerrätt behöver du inom 14 dagar meddela vår kundtjänst.

 • Nej, det finns inte möjlighet att förhandla sig till en bättre ränta. Utifrån de uppgifter du lämnat i samband med din ansökan och resultatet av kreditupplysningen ger vi dig bästa möjliga individuella ränta.
 • I din betalplan som du ser på Mina sidor kan du se när det är dags att göra din första inbetalning till oss.
 • Din betalningsavi skickas ut i mitten av varje månad. Den aviseras på det sätt som du valt, antingen via autogiro, e-faktura eller pappersfaktura. Saknar vi inbetalning från föregående månad så skickas en påminnelse ut i början av nästkommande månad. Påminnelse skickas alltid ut per post.
 • För mer information kring att förlänga din återbetalningstid ber vi dig att kontakta kundtjänst via mejl: info@wastgotafinans.se. Glöm inte att uppge ditt kontoreferensnummer.