Bra att veta inför köp av fyrhjuling
Fordon

Bra att veta inför köp av fyrhjuling

Fordon

Ska du köpa en fyrhjuling men inte vill göra ett dåligt köp? Det kan vara svårt att veta vad du ska kolla på inför ett köp. Att missa ett problem kan vara avgörande för att göra en bra eller dålig affär. Här finns en checklista du kan utgå från när du ska titta på en begagnad fyrhjuling.

Inledning

 • Val av modell och typ

 • Form av registrering

 • Pris, skuld och stöldanmälan

 • Checklista vid begagnat köp

Val av modell och typ

Innan du börjar titta efter fyrhjuling är det bra om du kan bestämma dig för vilken typ du ska köpa. 

 • Vilken budget har jag?

 • Vad ska den användas till och vart ska den köras?

 • Ska den vara fyrhjulsdriven?

 • Ska det vara servo-styrning?

 • Ska fyrhjulingen vara registrerad för väg eller annan typ av registrering?

 • Behöver jag någon speciell behörighet?

Olika typer av registrering av fyrhjulingar

Terräng

Har du tagit körkort innan år 2000 får du köra med B-körkort. Efter det behöver du alternativt ett förarbevis för att få köra på enskild väg och i skogs och jordbruk.

Motorcykel

Får köras med B-körkort

Får köras på enskilda och allmänna vägar.

Krav på besiktning efter 4 år.

A Traktor

Körs med B Körkort eller AM Körkort.

Får köras på enskilda och allmänna vägar. (Ej motorväg.)

B Traktor

Körs med B Körkort

Får köras på enskilda och allmänna vägar. (Ej motorväg).

Oregistrerad ATV/Fyrhjuling

I Sverige säljs inga icke registrerade fyrhjulingar i butik. De oregistrerade fyrhjulingar som finns är vanligtvis privatimporterade. En fyrhjuling som saknas registreringsnummer är svår att försäkra.

Pris, skuld och stöldanmälan

Vad är egentligen ett bra pris på fyrhjuling? Priset beror på skick, märke, årsmodell, utrustning, vart den säljs m.m. För att rättfärdiga en fyrhjuling till försäljning behöver den vara laglig. Kontrollera att den inte är anmäld stulen. Du kontrollerar detta hos polisen och transportstyrelsen, se till att ha registreringsnummer eller chassinummer tillhands. Kontrollera också om det finns någon skuld kvar på fyrhjulingen, då detta följer fyrhjulingen och inte ägaren. Ett kreditköp markeras i registreringsbeviset.

Du kan få mer information om detta på transportstyrelsens hemsida.

Snabb information om att låna till fyrhjuling

 • Du får själv avgöra från vem du vill köpa av.

 • Du kan låna mellan 30 000 och 300 000 kronor.

 • Lånet till fyrhjuling är ett privatlån och räntan sätts individuellt.

 • Lånet är utan kontantinsats.

Så här ansöker du om lån till fyrhjuling

 1. Ansök direkt här på webben.

 2. Blir ansökan godkänd direkt så blir får du ett låneerbjudande, med individuell ränta.

 3. Acceptera låneerbjudandet genom att signera med mobilt BankID.

 4. Vi betalar ut pengar till dig inom 1-3 bankdagar.

Checklista av saker du ska kolla vid köp av en begagnad fyrhjuling.

 1. Startar den lätt. Vilket skick är batteriet i?

 2. Bromsbelägg - är de slitna eller nyligen utbytta?

 3. Bromsskivorna - Kontrollera så de inte är slitna, skeva eller stora repor/jack.

 4. Däck och fälg - Behövs det nya däck eller är de ok?

 5. Chassinummer - Finns det ett chassinummer och stämmer det med numret i registreringsbeviset? Numret ska vara instansat i ramen men kan vara på olika ställen beroende på modell och märke.

 6. Drivaxel och damasker - Dessa kontrolleras enklast vid en provkörning där du kör långsamt och svänger fram och tillbaka, eller så rullar du fyrhjulingen i neutralt läge. Hör du missljud så finns det orsak att titta närmare. På drivaxlar sitter en drivknut som skyddas av en gummidamask som inte får vara trasig.

 7. Dragkrok - Är dragkroken i bruksskick. Kontrollera svetsfogarna så det inte finns sprickor.

 8. Dragstarten - Testa dragstarten så den fungerar, viktigt att ha som nödstart.

 9. Fyrhjulsdrift/diffspärr - Går det att stänga av och på fyrhjulsdriften samt diffspärren?

 10. Förgasare - Ser du något läckage?

 11. Hastighetsmätaren - Fungerar hastighetsmätaren och trippmätaren.

 12. Hjullager och hjulupphängning - Lyft upp ett hjul och rulla det och kräng det i sidleds för att känna eventuellt glapp.

 13. Instruktionsbok - Finns instruktionsboken till fordonet?

 14. Servicebok - Finns det ifylld servicebok?

 15. Kardan - En fyrhjulsdriven fyrhjuling har en kardan som går från motor till diffen och en mellan motor och slutväxlen i bak. Kontrollera skicket på knutarna.

 16. Kylarfläkten - Se till så att den startar när motorn är varm.

 17. Lampor -  Fungerar samtliga lampor?

 18. Luftfilter - Kolla så att luftfiltret inte är igentäppt. Motorn ska lätt få luft.

 19. Lås - Testa samtliga lås som finns. Tändningslås, tanklås, förvaringsfack etc. Normalt ska det finnas två nycklar till tändningslåset.

 20. Motor - Lyssna på motorljud så du inte hör något missljud.

 21. Oljan - Oljan ska inte vara svart och nivån ska vara normal. Titta också efter läckage under motor.

 22. Ramen - Titta så ram inte har sprickor eller andra skador. Kolla också så det finns chassinummer.

 23. Registreringsskylt -  Det finns olika skyltar beroende på vilken registreringstyp det är på fyrhjulingen. 

 24. Servo - Det ska gå lätt att styra och lyssna efter missljud.

 25. Skärmar/kåpor - Sitter kåpor fast riktigt och är hela?

 26. Vinsch - Finns det vinsch på fyrhjulingen kontrollerar du så den går att vira ut och in, samt att vajern är hel.

Lycka till med ditt köp!

Vanliga frågor

Här svarar vi på era vanligaste frågor kring våra lån.

 • Vi erbjuder privatlån, vilket innebär att du kan låna till vad som helst, utan krav på att något behöver pantsättas som säkerhet. Lånet är ett så kallat annuitetslån utan säkerhet och löper med rörlig ränta. En betalplan läggs upp, så att du att alltid betalar ett lika stort belopp varje månad, ränta och amortering.
 • Hos oss finns det möjlighet att ansöka om lån mellan 30 000 kronor till 300 000 kronor. Du kan låna till vad du vill, och du kan välja återbetalningstid mellan 2-10 år.
 • För att kunna ansöka om ett privatlån hos oss ska du ha fyllt 18 år och ha en fast inkomst. Du måste också vara folkbokförd i Sverige och inte ha några betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden.
 • Ansökan genomför du enkelt här på vår hemsida. I samband med din låneansökan behöver du kunna legitimera dig med mobilt BankID eller BankID på fil. Får du ett låneerbjudande signerar du även det med ditt BankID.

 • Utifrån de uppgifter som du skickar in med din ansökan, samt utifrån den kreditupplysning som görs får du ett individuellt låneerbjudande. Vårt räntespann är mellan: 3,5%-14,95%. Effektiv ränta: 3,9% - 20,67%.

 • En kreditupplysning görs hos Bisnode för att vi ska kunna ge dig det bästa låneerbjudandet och även se till så att vi inte utsätter dig för några onödiga ekonomiska risker.
 • I samband med uppläggningen av lånet tar vi ut en uppläggningsavgift på 250 kronor. Aviseringsavgift förekommer om du väljer att ta emot din betalningsavi på annat sätt än via autogiro. Väljer du att motta din betalningsavi på papper tillkommer en kostnad på 45 kronor. Väljer du e-faktura tillkommer en kostnad på 20 kronor. Ansökan till e-faktura görs via din internetbank. För att slippa onödiga kostnader så rekommenderar vi dig att ansluta till autogiro. Detta gör du enkelt på Mina sidor efter att du har signerat ditt låneerbjudande.
 • Så snart du har skickat in din ansökan så behandlas den av vårt ansökningssystem. Kan vi godkänna det önskade lånet så presenteras ett låneerbjudande. Detta låneerbjudande är aktivt i 30 dagar. Först när du har signerat låneerbjudandet med BankID gör vi en utbetalning till dig. Utbetalning tar vanligtvis 1-3 bankdagar, beroende på mottagande bank. Utbetalning görs endast till det bankkonto som du uppgett i ansökan.

 • I vissa fall behöver vi mer information för att kunna fatta beslut på en låneansökan, då skickar vi ut en inbjudan till inkomstverifiering. Det säkrar även att du får det bästa låneerbjudandet och ser till att du inte utsätts för onödiga ekonomiska risker. Genom Kreditz loggar du enkelt in på din bank (med BankID) för att hämta din ekonomiska information. Det tar mindre än 1 minut och påverkar inte din kreditvärdighet. Inga personuppgifter sparas av Kreditz och all data raderas direkt efter att den har överförts till Wästgöta Finans. Läs mer här!

 • Önskar du mer information kring din ansökan, kan du kontakta oss på kundtjänst via mejl: info@wastgotafinans.se. För att vi ska kunna besvara dina frågor kring din ansökan är det viktigt att du skickar med det referensnummer som din ansökan fick.
 • Inom 14 dagar efter att du har signerat våra lånevillkor har möjlighet att utnyttja din lagstadgade ångerrätt. För att kunna utnyttja din ångerrätt behöver du inom 14 dagar meddela vår kundtjänst.
 • Nej, det finns inte möjlighet att förhandla sig till en bättre ränta. Utifrån de uppgifter du lämnat i samband med din ansökan och resultatet av kreditupplysningen ger vi dig bästa möjliga individuella ränta.
 • I din betalplan som du ser på Mina sidor kan du se när det är dags att göra din första inbetalning till oss.
 • Din betalningsavi skickas ut i mitten av varje månad. Den aviseras på det sätt som du valt, antingen via autogiro, e-faktura eller pappersfaktura. Saknar vi inbetalning från föregående månad så skickas en påminnelse ut i början av nästkommande månad. Påminnelse skickas alltid ut per post.
 • För mer information kring att förlänga din återbetalningstid ber vi dig att kontakta kundtjänst via mejl: info@wastgotafinans.se. Glöm inte att uppge ditt kontoreferensnummer.
 • Om din ekonomiska situation påverkats så att du får betalningssvårigheter ber vi dig ta kontakt med Kundtjänst för att se hur vi på bästa sätt hittar en tillfällig lösning. Vi bedömer varje enskild situation separat.

Den här sidan stödjer inte vald webbläsare, du behöver uppdatera din webbläsare eller välja en annan.