gör-redo-båten-inför-säsongen
Båt

Gör redo båten inför säsongen – 10 tips för motorbåt

Båt

När du tog upp båten i höstas gjorde du kanske också alla viktiga underhållssysslorna för att ha båten redo inför våren. Eller så gjorde du som så många andra, precis nog för att se till att båten inte skadas av kylan och lämnade resterande uppgifter till våren.

Här följer 10 tips på vad som är viktigt att kontrollera:

  1. Kontrollera anoder.

    De löser upp över tid och ger en god indikation på vad som skulle hända med viktiga maskindelar om anoderna inte var där. Om de är hälften borta, byt ut dem. Anoder som försvinner på mindre än en säsong kan indikera ett problem med båtens elektriska system. Leta först efter skavda likströmsledningar eller batterikablar. Korrosion täcks vanligtvis inte av försäkringar. Om anoden har försvunnit, kontrollera de andra undervattensytorna av metall för att säkerställa att de inte drabbats av korrosion.

  2. Kontrollera propeller.

    Leta efter skador eller rostangrepp som kan skapa vibrationer och lossa skruvar eller skada växellådan. Byt hjulet i vattenpumpen. Efter ett par år lever dessa på lånad tid, och när de går sönder kommer din motor att överhettas och årets första båttur kan bli kort.

  3. Byt hjulet i vattenpumpen.

    Efter ett par år lever dessa på lånad tid, och när de går sönder kommer din motor att överhettas och årets första båttur kan bli kort.

  4. Kontrollera drivremmar.

    Så att de inte sitter löst, är torra eller slitna. Lösa drivremmar skriker och kan gå sönder. Kontrollera ytterhölje på styrkablar och kopplingar. Sprickor och svullnader kan innebära korrosion och innebär att kabeln måste bytas ut. Annars kan du tappa kontrollen över din båt. Byt kabel istället för att försöka laga.

  5. Inspektera gummibälgar.

    Leta efter sprickor eller fläckar, titta i vecken. Tänk på att vissa båtar kan ha flera olika bälgar.

  6. Kontrollera ytterhölje på styrkablar och

    kopplingar.

    Sprickor och svullnader kan innebära korrosion och innebär att kabeln måste bytas ut. Annars kan du tappa kontrollen över din båt. Byt kabel istället för att försöka laga.

  7. Kontrollera länspumpen.

    Det bästa sättet att kontrollera pumpen är att hälla i vatten i uppsuget så att du kan se till att pumpen aktiveras och att vatten pumpas ut.

  8. Kontrollera bränslesystemet.

    Kontrollera bränsleledningar, inklusive påfyllnings- och ventilationsslangar, så de inte är spröda eller har sprickbildningar. Alla som verkar dåliga bör ersättas med godkända slangar. Bränsleslangar för bensin ska ha dubbla klämmor. Kolla också fästen, som kan vara en källa till farliga läckor.

  9. Kontrollera elsystemet.

    Rengör och dra åt elektriska anslutningar, särskilt ändarna på batterikablarna. Borsta batteripolerna och fyll cellerna med destillerat vatten. Lösa anslutningar kan skapa en "ljusbåge" eller en elektrisk puls, vilket skapar en enorm mängd värme och är en brandrisk. Om du har vingmuttrar på ditt batteri, byt ut dem mot muttrar som kan dras ordentligt.

  10. Inspektera säkerhetsutrustningen.

    Kontrollera mätaren på brandsläckaren så den är full, kolla också bäst före datumet. Testa rök och kolmonoxidlarm. Har du lysraketer eller varningsbloss ska du kolla så de inte är gamla.

Vanliga frågor

Här svarar vi på era vanligaste frågor kring våra lån.

  • Vi erbjuder privatlån, vilket innebär att du kan låna till vad som helst, utan krav på att något behöver pantsättas som säkerhet. Lånet är ett så kallat annuitetslån utan säkerhet och löper med rörlig ränta. En betalplan läggs upp, så att du alltid betalar ett lika stort belopp varje månad, ränta och amortering.

  • Hos oss finns det möjlighet att ansöka om lån mellan 30 000 kronor till 200 000 kronor. Du kan låna till vad du vill, och du kan välja återbetalningstid mellan 2-10 år.

  • För att kunna ansöka om ett privatlån hos oss ska du ha fyllt 18 år och ha en fast inkomst. Du måste också vara folkbokförd i Sverige och inte ha några betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden.
  • Ansökan genomför du enkelt här på vår hemsida. I samband med din låneansökan behöver du kunna legitimera dig med mobilt BankID eller BankID på fil. Får du ett låneerbjudande signerar du även det med ditt BankID.

  • Utifrån de uppgifter som du skickar in med din ansökan, samt utifrån den kreditupplysning som görs får du ett individuellt låneerbjudande. Vårt räntespann är mellan: 7,75%-18,95%. Effektiv ränta: 8,19% - 20,88%.

  • En kreditupplysning görs hos Bisnode för att vi ska kunna ge dig det bästa låneerbjudandet och även se till så att vi inte utsätter dig för några onödiga ekonomiska risker.
  • I samband med uppläggningen av lånet tar vi ut en uppläggningsavgift på 350 kronor. Aviseringsavgift förekommer om du väljer att ta emot din betalningsavi på annat sätt än via autogiro. Väljer du att motta din betalningsavi på papper tillkommer en kostnad på 45 kronor. Väljer du e-faktura tillkommer en kostnad på 20 kronor. Ansökan till e-faktura görs via din internetbank. För att slippa onödiga kostnader så rekommenderar vi dig att ansluta till autogiro. Detta gör du enkelt på Mina sidor efter att du har signerat ditt låneerbjudande.

  • Så snart du har skickat in din ansökan så behandlas den av vårt ansökningssystem. Kan vi godkänna det önskade lånet så presenteras ett låneerbjudande. Detta låneerbjudande är aktivt i 30 dagar. Först när du har signerat låneerbjudandet med BankID gör vi en utbetalning till dig. Utbetalning tar vanligtvis 1-3 bankdagar, beroende på mottagande bank. Utbetalning görs endast till det bankkonto som du uppgett i ansökan.

  • I vissa fall behöver vi mer information för att kunna fatta beslut på en låneansökan, då skickar vi ut en inbjudan till inkomstverifiering. Det säkrar även att du får det bästa låneerbjudandet och ser till att du inte utsätts för onödiga ekonomiska risker. Genom Kreditz loggar du enkelt in på din bank (med BankID) för att hämta din ekonomiska information. Det tar mindre än 1 minut och påverkar inte din kreditvärdighet. Inga personuppgifter sparas av Kreditz och all data raderas direkt efter att den har överförts till Wästgöta Finans. Läs mer här!

  • Önskar du mer information kring din ansökan, kan du kontakta oss på kundtjänst via mejl: info@wastgotafinans.se. För att vi ska kunna besvara dina frågor kring din ansökan är det viktigt att du skickar med det referensnummer som din ansökan fick.
  • Inom 14 dagar efter att du har signerat våra lånevillkor har du möjlighet att utnyttja din lagstadgade ångerrätt. För att kunna utnyttja din ångerrätt behöver du inom 14 dagar meddela vår kundtjänst.

  • Nej, det finns inte möjlighet att förhandla sig till en bättre ränta. Utifrån de uppgifter du lämnat i samband med din ansökan och resultatet av kreditupplysningen ger vi dig bästa möjliga individuella ränta.
  • I din betalplan som du ser på Mina sidor kan du se när det är dags att göra din första inbetalning till oss.
  • Din betalningsavi skickas ut i mitten av varje månad. Den aviseras på det sätt som du valt, antingen via autogiro, e-faktura eller pappersfaktura. Saknar vi inbetalning från föregående månad så skickas en påminnelse ut i början av nästkommande månad. Påminnelse skickas alltid ut per post.
  • För mer information kring att förlänga din återbetalningstid ber vi dig att kontakta kundtjänst via mejl: info@wastgotafinans.se. Glöm inte att uppge ditt kontoreferensnummer.