Trädgård

Vad kostar det att anlägga en ny trädgård?

Trädgård

Vad det kostar att anlägga en trädgård beror på vad du har för ambitioner, hur stor yta det handlar om, om marken behöver förberedas, och om du vill göra allt jobb själv eller anlita en entreprenör för hela eller delar av projektet. Vi har tittat närmare på vad det kostar att anlägga några av de vanligaste inslagen i en svensk trädgård, inte minst gräsmattan.

Vi har alla olika ambitionsnivåer med våra trädgårdar och därför går det inte riktigt att säga hur mycket det kostar att anlägga en trädgård. Det vet du först när du vet vad du vill ha i den. En bra tumregel är dock att det är maskiner, transporter och arbete som kostar mest, inte själva växterna. Växter som är vanliga är dessutom oftast mycket billigare än sådana som är mer ovanliga.

Saker som brukar kosta mycket är att bygga murar (både stödmurar och fristående), att platsbygga konstruktioner i sten och att göra stensättningar. 

Ser du din drömträdgård framför dig men funderar på hur du ska ha råd? Många väljer att ta ett lån för att kunna skapa den trädgård de alltid drömt om, utan att behöva vänta eller göra avkall på minsta detalj. Läs mer om våra privatlån.

Markarbetet en av de dyrare delarna

En förutsättning för att få en riktigt skön och frodig trädgård är ordentligt markarbete. Det är också en av de dyrare delarna av trädgårdsanläggning eftersom det helt enkelt är dyrt att frakta maskiner och jord. Om du kan är det bra att passa på att göra markarbetet samtidigt som du bygger huset och maskinerna ändå finns på plats.

Hur mycket markarbete som behövs beror lite på hur din tomt ser ut. Om marken är sank behövs dränering och om den är torr behövs andra åtgärder. En gropig tomt behöver jämnas ut. Kompakt jord behöver luckras upp för att det du planterar ska kunna etablera sig. Ofta krävs då en omgrävning.

Ett sätt att hålla nere kostnaderna är att göra markarbetet själv. Du får också räkna med att du behöver köpa ungefär en kubikmeter jord per 10 kvadratmeter. Jord kostar någonstans runt 5-20 kronor per kvadratmeter, beroende på transportkostnaden.

Vad kostar det att anlägga ny gräsmatta?

När du ska anlägga gräsmatta kan du välja mellan att antingen så gräsfrö eller rulla ut färdigt gräs på rulle. Att så gräsmatta är betydligt billigare, men med gräsmatta på rulle har du gräsmatta med en gång och behöver inte vänta. 

Vad kostar det att så gräsmatta?

När markarbetet väl är gjort är det både billigt och enkelt att så gräsmatta. Gräsfrö kostar någonstans runt 1-5 kronor per kvadratmeter beroende på vilken sort du väljer. Leta efter en sort som passar dina markförhållanden.

Det tar dock två månader innan du kan börja använda gräsmattan.

Vad kostar färdig gräsmatta på rulle?

Gräs på rulle är det snabbaste sättet att få en grön och fin gräsmatta, men det är dyrare än att så. Gräsmatta på rulle kostar ungefär 30 kronor per kvadratmeter. Det finns olika sorter, sådana som tål stark sol bättre och sorter som tål väta bättre. Välj en sort som passar dina markförhållanden.

Kostnad för att plantera en häck

Häckplantor kostar 25-300 kronor per styck beroende på vilken sort och hur höga de är. Räkna med att du behöver 3 plantor per meter häck. Om du vill ha hjälp med grävjobbet får du räkna med 500-800 kronor per timme.

Kostnad för stenläggning

Att lägga sten i trädgården är dyrt, men håller i gengäld länge. Det är inte själva stenen som är dyr utan underarbetet. Du får räkna med 300-350 kronor per kvadratmeter för underarbetet och 200-800 kronor per kvadratmeter för stenen. Stenläggningen tar olika mycket tid beroende på underlaget och vilken sten du valt.

Kostnad för att anlägga grusgång

För att en grusgång ska hålla måste jorden grävas ur ordentligt och området fyllas ut med ett bärlager av grus och kross. Dessutom behövs en markduk för att det inte ska växa upp ogräs.

Stenmjöl, kross och singel kostar ungefär 300 kronor per ton. Till det kommer transportkostnad. Räkna med att du behöver 3 ton till en grusgång som är 10 meter lång och 1 meter bred. Hjälp med gräv- och skyfflingsarbete kostar cirka 400-600 kronor per timme.

Kostnad för att anlägga en mur

Om du vill anlägga en mur är det viktigt att jobbet görs ordentligt från grunden så att muren inte rasar eller sätter sig. Det gäller särskilt stödmurar som utsätts för hårt tryck. Priset påverkas av underlag, höjd och material samt om marken är plan eller sluttar. Räkna med minst 1 000 kronor per meter för en låg mur eller stödmur och det dubbla för en hög mur.

Anlita trädgårdsdesigner eller trädgårdsarkitekt

En trädgårdsdesigner kan hjälpa dig att skissa på din trädgård. Det tar ungefär 2-3 timmar och du får räkna med en timkostnad på ungefär 1 000-2 500 kronor. Ju mer du förbereder dig inför mötet, desto mer får du ut av det. En utförligare skiss och växtlista kan kosta från 15 000 kronor. Mer avancerade ritningar med markbeläggning, belysning, växtlista och planteringsplan kan kosta från 30 000 kronor. 

När designen är klar har du allt du behöver för att sätta igång själv – eller så finns det så klart entreprenörer som gör allting åt dig.

Låna pengar till trädgården

Sugen på att komma igång med din nya trädgård på en gång? Ansök om ett tryggt privatlån från Wästgöta Finans. Du får svar direkt.

Vanliga frågor

Här svarar vi på era vanligaste frågor kring våra lån.

 • Vi erbjuder privatlån, vilket innebär att du kan låna till vad som helst, utan krav på att något behöver pantsättas som säkerhet. Lånet är ett så kallat annuitetslån utan säkerhet och löper med rörlig ränta. En betalplan läggs upp, så att du alltid betalar ett lika stort belopp varje månad, ränta och amortering.

 • Hos oss finns det möjlighet att ansöka om lån mellan 30 000 kronor till 200 000 kronor. Du kan låna till vad du vill, och du kan välja återbetalningstid mellan 2-10 år.

 • För att kunna ansöka om ett privatlån hos oss ska du ha fyllt 18 år och ha en fast inkomst. Du måste också vara folkbokförd i Sverige och inte ha några betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden.
 • Ansökan genomför du enkelt här på vår hemsida. I samband med din låneansökan behöver du kunna legitimera dig med mobilt BankID eller BankID på fil. Får du ett låneerbjudande signerar du även det med ditt BankID.

 • Utifrån de uppgifter som du skickar in med din ansökan, samt utifrån den kreditupplysning som görs får du ett individuellt låneerbjudande. Vårt räntespann är mellan: 7,75%-18,95%. Effektiv ränta: 8,19% - 20,88%.

 • En kreditupplysning görs hos Bisnode för att vi ska kunna ge dig det bästa låneerbjudandet och även se till så att vi inte utsätter dig för några onödiga ekonomiska risker.
 • I samband med uppläggningen av lånet tar vi ut en uppläggningsavgift på 350 kronor. Aviseringsavgift förekommer om du väljer att ta emot din betalningsavi på annat sätt än via autogiro. Väljer du att motta din betalningsavi på papper tillkommer en kostnad på 45 kronor. Väljer du e-faktura tillkommer en kostnad på 20 kronor. Ansökan till e-faktura görs via din internetbank. För att slippa onödiga kostnader så rekommenderar vi dig att ansluta till autogiro. Detta gör du enkelt på Mina sidor efter att du har signerat ditt låneerbjudande.

 • Så snart du har skickat in din ansökan så behandlas den av vårt ansökningssystem. Kan vi godkänna det önskade lånet så presenteras ett låneerbjudande. Detta låneerbjudande är aktivt i 30 dagar. Först när du har signerat låneerbjudandet med BankID gör vi en utbetalning till dig. Utbetalning tar vanligtvis 1-3 bankdagar, beroende på mottagande bank. Utbetalning görs endast till det bankkonto som du uppgett i ansökan.

 • I vissa fall behöver vi mer information för att kunna fatta beslut på en låneansökan, då skickar vi ut en inbjudan till inkomstverifiering. Det säkrar även att du får det bästa låneerbjudandet och ser till att du inte utsätts för onödiga ekonomiska risker. Genom Kreditz loggar du enkelt in på din bank (med BankID) för att hämta din ekonomiska information. Det tar mindre än 1 minut och påverkar inte din kreditvärdighet. Inga personuppgifter sparas av Kreditz och all data raderas direkt efter att den har överförts till Wästgöta Finans. Läs mer här!

 • Önskar du mer information kring din ansökan, kan du kontakta oss på kundtjänst via mejl: info@wastgotafinans.se. För att vi ska kunna besvara dina frågor kring din ansökan är det viktigt att du skickar med det referensnummer som din ansökan fick.
 • Inom 14 dagar efter att du har signerat våra lånevillkor har du möjlighet att utnyttja din lagstadgade ångerrätt. För att kunna utnyttja din ångerrätt behöver du inom 14 dagar meddela vår kundtjänst.

 • Nej, det finns inte möjlighet att förhandla sig till en bättre ränta. Utifrån de uppgifter du lämnat i samband med din ansökan och resultatet av kreditupplysningen ger vi dig bästa möjliga individuella ränta.
 • I din betalplan som du ser på Mina sidor kan du se när det är dags att göra din första inbetalning till oss.
 • Din betalningsavi skickas ut i mitten av varje månad. Den aviseras på det sätt som du valt, antingen via autogiro, e-faktura eller pappersfaktura. Saknar vi inbetalning från föregående månad så skickas en påminnelse ut i början av nästkommande månad. Påminnelse skickas alltid ut per post.
 • För mer information kring att förlänga din återbetalningstid ber vi dig att kontakta kundtjänst via mejl: info@wastgotafinans.se. Glöm inte att uppge ditt kontoreferensnummer.