Bygga hemmagym - kostnad, tips och råd
Bygg

Vad kostar det att bygga ett hemmagym?

Bygg

Att bygga ett eget hemmagym kan kosta allt från några tusenlappar till flera hundra tusen. Det beror helt på vilka olika träningsredskap du vill ha i ditt hemmagym och hur helhetstäckande du vill vara. För en del räcker det med lite hantlar och skivstänger, andra vill ha ett komplett gym och kanske till och med en konditionsmaskin av något slag. Ett privatlån är ett bra sätt att få råd att göra dina drömmar om ett eget hemmagym till verklighet.

Med ett hemmagym blir träningen av 

Vi vet alla hur viktigt det är att hålla igång, för den fysiska hälsan såväl som för den psykiska. Men det kan vara svårt att prioritera träningen när vardagen är stressig.

Med ett gym hemma ökar chansen att träningen blir av. Du slipper restiden till och från gymmet, du slipper kånka på träningsväskan, du kan göra andra saker samtidigt (t.ex. tvätta eller låta middagen sköta sig själv i ugnen), du slipper trängas med andra och vänta på redskap, och du slipper passa gymmets öppettider. I längden sparar du också pengar eftersom du inte längre behöver punga ut för ett gymkort varje månad.

Vilken typ av hemmagym passar mig och vad kostar det?

Vilken typ av hemmagym som passar dig bäst beror framförallt på tre saker: vilken typ av träning du vill ägna dig åt, hur mycket plats ditt hemmagym får ta och hur din budget ser ut. 

Hemmagym med fria vikter

Du kan sätta ihop ett bra hemmagym med fria vikter för runt 10 000-30 000 kronor. Vad det kostar att bygga ett gym med fria vikter beror så klart på hur mycket redskap du vill ha i ditt gym och vilken kvalitet du väljer. Om du har riktigt höga ambitioner med din träning kommer du antagligen inte bli nöjd med "good enough" utan hellre vilja ha premiumprodukter. Du finns också färdiga "hemmagyms-paket" att köpa. 

De flesta experter rekommenderar att ett hemmagym minst ska innehålla träningsbänk, en ställning, en skivstång och vikter samt en uppsättning hantlar. Du kan även fylla på ditt hemmagym med t.ex. kettlebells, mjuk atlassten eller lyftstock om du vill ha lite variation.

  • Träningsbänk – Många övningar kräver att du ligger ner och därför behöver du en träningsbänk. Träningsbänken ska klara av din vikt + den vikt du planerar att lyfta. Om du planerar att träna lutande övningar måste den också vara ställbar.

  • Ställning – En ställning är nödvändigt om du vill kunna träna tunga ben-, bröst- och axelövningar. Se till att ställningen har någon form av säkerhetsarmar som fångar upp stången om du skulle misslyckas med lyftet eller om det skulle hända en olycka. Ställningar är skrymmande så tänk på att mäta så att den får plats, även på höjden.

  • Skivstång och vikter – Skivstång och vikter kan du köpa som paket eller som separata delar. Det viktigaste är att du väljer utrustning som passar dina träningsambitioner. För skivstången bör du titta på vilken maxbelastning den tål, tålighet (den får inte krökas och ska tåla att släppas i golvet), kullager och rotation (beror på vilken typ av övningar du ska göra) och lättring (mönstret i stången som förbättrar greppet). För vikterna bör du titta på att de väger vad de ska, att de har en bra storlek för ändamålet och eventuella stötdämpande egenskaper. 

  • Hantlar – Hantlar är mångsidiga redskap som du kan använda till en mängd olika övningar och muskelgrupper. Järnhantlar (stänger med utbytbara vikter) är en klassiker som dessutom inte tar så mycket plats. Nackdelen är att det kan blir en del skruvande när du ska byta vikter. Gummerade hantlar skonar både golvet och dina öron – och dessutom kommer du undan krånglet med att byta skivor. Däremot behöver du fler om du vill ha ett stort utbud av vikter. Med ställbara hantlar sparar du både tid (inga viktbyten) och utrymme (det räcker med en uppsättning), men de ställbara hantlarna har en större prislapp.

Multigym – "allt-i-ett"

Ett multigym är en slags "allt-i-ett"-lösning och ger bra möjligheter till varierad träning för hela kroppen. Multigym kan kosta allt från 2 000 kronor till över 90 000 kronor beroende på hur avancerat det är. Kolla upp vilka funktioner multigymmet har innan du slår till, så att du vet vilka muskelgrupper du kan träna med det. Titta också på vilken typ av vikter det har och hur stor maxvikten är så att du inte tar i i underkant och riskerar att växa ur multigymmet. Exempel på allt-i ett-gym hittas bland annat hos Jula.

Hemmagym för funktionell träning

Om du gillar funktionsträning ger gymband, gymbollar, hantlar och gymmatta bra förutsättningar att få till effektiva styrkepass. En bra gymmatta kan du också använda för att träna yoga. Den här typen av utrustning behöver varken kosta så mycket eller ta särskilt stor plats.

Gymband kostar mellan 200-1 000 kronor, gymbollar 100-1 000 kronor och en bra gymmatta någonstans runt 500-600 kronor. Hantlar finns i olika varianter och kan kosta allt från 50 kronor för de allra enklaste, upp till 9 000 kronor för mer avancerade, justerbara hantlar.

Hur mycket utrymme behövs till ett hemmagym?

Det svåraste med att bygga ett hemmagym är ofta att ha tillräckligt med utrymme för att få plats med allting. Minst 10 kvadratmeter är att rekommendera om du ska bygga ett gym med fria vikter, men gärna mer. Tänk också på att det inte får vara för lågt i tak! 

Golvet är nästa grej. Någon form av mjukt gymgolv är att rekommendera. Det skyddar golvet och utrustningen och sänker ljudnivån (extra viktigt om du har grannar). Dessutom ser det snyggt ut. Det finns olika typer av underlagsgolv och stötdämpande golv som du kan köpa på rulle eller som pusselmatta. Priset för en bra gymmatta ligger vanligtvis någonstans runt 350-500 kronor per kvadratmeter.

Behöver du hjälp att finansiera ditt hemmagym? Läs mer om våra privatlån.




 



Vanliga frågor

Här svarar vi på era vanligaste frågor kring våra lån.

  • Vi erbjuder privatlån, vilket innebär att du kan låna till vad som helst, utan krav på att något behöver pantsättas som säkerhet. Lånet är ett så kallat annuitetslån utan säkerhet och löper med rörlig ränta. En betalplan läggs upp, så att du alltid betalar ett lika stort belopp varje månad, ränta och amortering.

  • Hos oss finns det möjlighet att ansöka om lån mellan 30 000 kronor till 200 000 kronor. Du kan låna till vad du vill, och du kan välja återbetalningstid mellan 2-10 år.

  • För att kunna ansöka om ett privatlån hos oss ska du ha fyllt 18 år och ha en fast inkomst. Du måste också vara folkbokförd i Sverige och inte ha några betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden.
  • Ansökan genomför du enkelt här på vår hemsida. I samband med din låneansökan behöver du kunna legitimera dig med mobilt BankID eller BankID på fil. Får du ett låneerbjudande signerar du även det med ditt BankID.

  • Utifrån de uppgifter som du skickar in med din ansökan, samt utifrån den kreditupplysning som görs får du ett individuellt låneerbjudande. Vårt räntespann är mellan: 7,75%-18,95%. Effektiv ränta: 8,19% - 20,88%.

  • En kreditupplysning görs hos Bisnode för att vi ska kunna ge dig det bästa låneerbjudandet och även se till så att vi inte utsätter dig för några onödiga ekonomiska risker.
  • I samband med uppläggningen av lånet tar vi ut en uppläggningsavgift på 350 kronor. Aviseringsavgift förekommer om du väljer att ta emot din betalningsavi på annat sätt än via autogiro. Väljer du att motta din betalningsavi på papper tillkommer en kostnad på 45 kronor. Väljer du e-faktura tillkommer en kostnad på 20 kronor. Ansökan till e-faktura görs via din internetbank. För att slippa onödiga kostnader så rekommenderar vi dig att ansluta till autogiro. Detta gör du enkelt på Mina sidor efter att du har signerat ditt låneerbjudande.

  • Så snart du har skickat in din ansökan så behandlas den av vårt ansökningssystem. Kan vi godkänna det önskade lånet så presenteras ett låneerbjudande. Detta låneerbjudande är aktivt i 30 dagar. Först när du har signerat låneerbjudandet med BankID gör vi en utbetalning till dig. Utbetalning tar vanligtvis 1-3 bankdagar, beroende på mottagande bank. Utbetalning görs endast till det bankkonto som du uppgett i ansökan.

  • I vissa fall behöver vi mer information för att kunna fatta beslut på en låneansökan, då skickar vi ut en inbjudan till inkomstverifiering. Det säkrar även att du får det bästa låneerbjudandet och ser till att du inte utsätts för onödiga ekonomiska risker. Genom Kreditz loggar du enkelt in på din bank (med BankID) för att hämta din ekonomiska information. Det tar mindre än 1 minut och påverkar inte din kreditvärdighet. Inga personuppgifter sparas av Kreditz och all data raderas direkt efter att den har överförts till Wästgöta Finans. Läs mer här!

  • Önskar du mer information kring din ansökan, kan du kontakta oss på kundtjänst via mejl: info@wastgotafinans.se. För att vi ska kunna besvara dina frågor kring din ansökan är det viktigt att du skickar med det referensnummer som din ansökan fick.
  • Inom 14 dagar efter att du har signerat våra lånevillkor har du möjlighet att utnyttja din lagstadgade ångerrätt. För att kunna utnyttja din ångerrätt behöver du inom 14 dagar meddela vår kundtjänst.

  • Nej, det finns inte möjlighet att förhandla sig till en bättre ränta. Utifrån de uppgifter du lämnat i samband med din ansökan och resultatet av kreditupplysningen ger vi dig bästa möjliga individuella ränta.
  • I din betalplan som du ser på Mina sidor kan du se när det är dags att göra din första inbetalning till oss.
  • Din betalningsavi skickas ut i mitten av varje månad. Den aviseras på det sätt som du valt, antingen via autogiro, e-faktura eller pappersfaktura. Saknar vi inbetalning från föregående månad så skickas en påminnelse ut i början av nästkommande månad. Påminnelse skickas alltid ut per post.
  • För mer information kring att förlänga din återbetalningstid ber vi dig att kontakta kundtjänst via mejl: info@wastgotafinans.se. Glöm inte att uppge ditt kontoreferensnummer.