
Vad kostar det att installera fiber i villa eller lägenhet?
Priset för att installera fiber i villa eller lägenhet beror på flera olika faktorer. Oftast landar priset någonstans runt 15 000-45 000 kronor, men det kan också bli betydligt dyrare. Här går vi igenom hur det fungerar att installera fiber i en villa respektive ett flerbostadshus (hyresrätt eller bostadsrätt).
Fiberinstallation i villa
Installation av fiber i en villa brukar kosta någonstans mellan 15 000 och 45 000 kronor (en engångsavgift). Men det kan också bli betydligt dyrare beroende på om du “hänger på” när övriga i området installerar fiber eller om du ska ansluta till fibernätet i efterhand.
Vanligtvis är det billigare att installera fiber när övriga i området gör det eftersom ni då delar på vissa etableringskostnader (administration, tillståndsansökningar, utkörning av maskiner och så vidare). Man brukar få information av den entreprenör eller den fiberförening som genomför arbetet i området.
Ansluta fiber i efterhand
Om du bor i ett område där det redan finns fiber men din bostad inte är ansluten kan du ansluta i efterhand. När du ansluter i efterhand måste du tänka på att du får stå för fler kostnader själv och att det därför kan bli dyrare – ibland mycket dyrare. Det går att hålla nere kostnaden genom att genomföra vissa moment själv.
Kontakta entreprenören eller fiberföreningen i ditt område för mer information och kostnadsförslag.
Fiberinstallation i lägenhet eller flerbostadshus
Det är svårare att uppskatta kostnaden för att installera fiber i en lägenhet eller ett flerbostadshus än för en villa. Kostnaden beror bland annat på faktorer som:
-
antalet lägenheter i fastigheten,
-
om ett gruppavtal* görs samtidigt och
-
hur många år avtalet är bundet
I lägenheter eller flerbostadshus är det dessutom hyresvärden eller bostadsrättsföreningen som ansvarar för att ansluta fastigheten till fiber. Om du bor i ett flerbostadshus är det alltså svårt att själv ansluta din bostad om inte hyresvärden eller föreningen tar initiativet.
Om du vill ha fiber i din hyresfastighet, kontakta din hyresvärd. Om du vill ha fiber i din bostadsrätt, kontakta din bostadsrättsförening.
Öppen fiber vs. stängt nät
Fibernätet är en sak, leverans av tjänster en annan. I ett så kallat öppet fibernät får alla leverantörer samsas om samma nät och du som konsument är fri att välja vilken leverantör du vill.
I ett stängt nät är det en och samma aktör som äger nätet och säljer tjänsterna. Resultatet blir utebliven konkurrens och ingen valfrihet för dig som konsument.
Hur tar jag reda på om det redan finns fiber i mitt område?
Om du är osäker på om det redan finns tillgång till fiber i området där du bor och vilka bredbandsleverantörer du kan välja bland, kan du använda dig av Post- och telestyrelsens tjänst Bredbandskartan och gratistjänsten Bredbandsval.
-
Bredbandskartan – På https://bredbandskartan.se/ hittar du nätägare och tjänsteleverantörer i ditt område.
-
Bredbandsval – På https://www.bredbandsval.se/ kan du jämföra erbjudanden från Sveriges största bredbandsleverantörer. Du kan också se om din adress är ansluten till ett fibernät eller inte.
Finns det inget fibernät i ditt område? Efterforska om det pågår något utbyggnadsprojekt eller anmäl ditt intresse till någon av de stora fibergrävarna i Sverige.
Finansiera fiberinstallation med privatlån
Vill du låna pengar för att installera fiber i din bostad? Läs mer om privatlån från Wästgöta Finans.