Vad kostar det att bygga en altan?

En relativt standardiserad altan av tryckimpregnerat virke på en plan tomt med goda markförhållanden kostar någonstans mellan 1000-3000 kronor per kvadratmeter (exklusive ROT-avdrag) att bygga. Men en altan kan se ut på en mängd olika sätt och slutpriset påverkas av flera olika faktorer, inte minst hur stor altan du tänker bygga och vilket material du väljer.

Vad påverkar priset på altanen?

I ett altanbygge ingår kostnader för arbete, material, schaktning och schaktningsmaterial. Vanligtvis står arbetet för ungefär 70 procent av den totala kostnaden och övrigt för 30 procent, men det kan givetvis variera beroende på materialval.

Priset för att bygga en altan rör sig uppåt och neråt beroende på bland annat dessa faktorer.

 • Hur din tomt ser ut påverkar hur mycket grundarbete som behövs. Om den till exempel sluttar eller är sank behöver man schakta djupare och det går också åt mer fyllnadsmaterial. 

 • Hur stor altan du vill bygga påverkar både hur mycket material som går åt och hur många arbetstimmar det tar att bygga. Kvadratmeterpriset blir ofta något lägre just större du bygger eftersom vissa fasta kostnader förblir desamma oavsett hur stort du bygger. Att ta dit en schaktmaskin kostar en slant, men när den väl är på plats spelar det mindre roll om det ska schaktas 25 kvadratmeter i stället för 10. 

 • Tak och vindskydd, staket (bra om man har mindre barn), klädda sidor (så att man inte kan se in under altanen), vindskydd/insynsskydd, eluttag (för till exempel grill, infravärme och lampor), vattenutkast, nedsänkt pool är alla saker som kostar mer material och arbetstimmar. Tak och vindskydd ställer dessutom högre krav på grundkonstruktionens stabilitet.

 • Olika material har olika prislappar. Tryckimpregnerad trall är billigast och också det vanligaste materialvalet. Ädelträ är också populärt, men de är dyrare per kvadratmeter. Det finns trall i kompositmaterial som är åldersbeständigt och underhållsfritt, men också relativt dyrt. 

Planera altanbygget ordentligt innan du börjar ta in offerter och jämföra kostnader. Då vet du att du frågar efter pris på någonting som du verkligen vill ha och du får en altan som du kommer älska i många år framöver.

Med ett privatlån kommer du igång snabbt

Många som vill bygga altan väljer att teckna ett privatlån. Då kan du snabbt komma igång med bygget. Läs mer om hur det går till att låna hos Wästgöta Finans.

En altan kan höja värdet på bostaden

Att bygga en altan är en investering som inte bara ger dig en plats där du kan njuta av morgonkaffet och härliga grillkvällar, den kan också höja värdet på din bostad. Särskilt om den är välgjord, har ett bra läge med fin utsikt och omges av en välskött trädgård. 

Vi har samlat information om vad det kostar att anlägga en trädgård i en separat artikel.

Gäller ROT-avdrag för altanbygge?

Om altanen är sammanbyggt med huset har du rätt att göra ROT-avdrag med upp till 30 procent på arbetskostnaden. Nyfiken att veta mer? Läs mer hos Skatteverket.

Krävs det bygglov för att bygga en altan?

Ett vanligt trädäck byggt i marknivå kräver oftast inte bygglov, men det kan behövas bygglov om altanen räknas som en nybyggnation, tillbyggnad eller om den ändrar byggnadens yttre utseende avsevärt. Oftast är det aktuellt när altanen får en viss höjd över marken.

Kontakta byggnadsnämnden i din kommun innan du börjar bygga.

Vanliga frågor

Här svarar vi på era vanligaste frågor kring våra lån.

 • Vi erbjuder privatlån, vilket innebär att du kan låna till vad som helst, utan krav på att något behöver pantsättas som säkerhet. Lånet är ett så kallat annuitetslån utan säkerhet och löper med rörlig ränta. En betalplan läggs upp, så att du alltid betalar ett lika stort belopp varje månad, ränta och amortering.

 • Hos oss finns det möjlighet att ansöka om lån mellan 30 000 kronor till 200 000 kronor. Du kan låna till vad du vill, och du kan välja återbetalningstid mellan 2-10 år.

 • För att kunna ansöka om ett privatlån hos oss ska du ha fyllt 18 år och ha en fast inkomst. Du måste också vara folkbokförd i Sverige och inte ha några betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden.
 • Ansökan genomför du enkelt här på vår hemsida. I samband med din låneansökan behöver du kunna legitimera dig med mobilt BankID eller BankID på fil. Får du ett låneerbjudande signerar du även det med ditt BankID.

 • Utifrån de uppgifter som du skickar in med din ansökan, samt utifrån den kreditupplysning som görs får du ett individuellt låneerbjudande. Vårt räntespann är mellan: 7,75%-18,95%. Effektiv ränta: 8,19% - 20,88%.

 • En kreditupplysning görs hos Bisnode för att vi ska kunna ge dig det bästa låneerbjudandet och även se till så att vi inte utsätter dig för några onödiga ekonomiska risker.
 • I samband med uppläggningen av lånet tar vi ut en uppläggningsavgift på 350 kronor. Aviseringsavgift förekommer om du väljer att ta emot din betalningsavi på annat sätt än via autogiro. Väljer du att motta din betalningsavi på papper tillkommer en kostnad på 45 kronor. Väljer du e-faktura tillkommer en kostnad på 20 kronor. Ansökan till e-faktura görs via din internetbank. För att slippa onödiga kostnader så rekommenderar vi dig att ansluta till autogiro. Detta gör du enkelt på Mina sidor efter att du har signerat ditt låneerbjudande.

 • Så snart du har skickat in din ansökan så behandlas den av vårt ansökningssystem. Kan vi godkänna det önskade lånet så presenteras ett låneerbjudande. Detta låneerbjudande är aktivt i 30 dagar. Först när du har signerat låneerbjudandet med BankID gör vi en utbetalning till dig. Utbetalning tar vanligtvis 1-3 bankdagar, beroende på mottagande bank. Utbetalning görs endast till det bankkonto som du uppgett i ansökan.

 • I vissa fall behöver vi mer information för att kunna fatta beslut på en låneansökan, då skickar vi ut en inbjudan till inkomstverifiering. Det säkrar även att du får det bästa låneerbjudandet och ser till att du inte utsätts för onödiga ekonomiska risker. Genom Kreditz loggar du enkelt in på din bank (med BankID) för att hämta din ekonomiska information. Det tar mindre än 1 minut och påverkar inte din kreditvärdighet. Inga personuppgifter sparas av Kreditz och all data raderas direkt efter att den har överförts till Wästgöta Finans. Läs mer här!

 • Önskar du mer information kring din ansökan, kan du kontakta oss på kundtjänst via mejl: info@wastgotafinans.se. För att vi ska kunna besvara dina frågor kring din ansökan är det viktigt att du skickar med det referensnummer som din ansökan fick.
 • Inom 14 dagar efter att du har signerat våra lånevillkor har du möjlighet att utnyttja din lagstadgade ångerrätt. För att kunna utnyttja din ångerrätt behöver du inom 14 dagar meddela vår kundtjänst.

 • Nej, det finns inte möjlighet att förhandla sig till en bättre ränta. Utifrån de uppgifter du lämnat i samband med din ansökan och resultatet av kreditupplysningen ger vi dig bästa möjliga individuella ränta.
 • I din betalplan som du ser på Mina sidor kan du se när det är dags att göra din första inbetalning till oss.
 • Din betalningsavi skickas ut i mitten av varje månad. Den aviseras på det sätt som du valt, antingen via autogiro, e-faktura eller pappersfaktura. Saknar vi inbetalning från föregående månad så skickas en påminnelse ut i början av nästkommande månad. Påminnelse skickas alltid ut per post.
 • För mer information kring att förlänga din återbetalningstid ber vi dig att kontakta kundtjänst via mejl: info@wastgotafinans.se. Glöm inte att uppge ditt kontoreferensnummer.