Vad kostar det att installera bergvärme?
Bostad Privatlån

Vad kostar det att installera bergvärme?

Bostad Privatlån

Funderar du på att investera i bergvärme? Att installera bergvärme kostar en slant men det är också en av de bästa investeringarna du kan göra för att spara pengar på din bostads uppvärmning. Det är inte ovanligt att ett hushålls energiförbrukning minskar med 60-80 procent (speciellt om du byter från direktverkande el) och de flesta bergvärmepumpar kan generera en besparing på över 20 000 kronor per år. I normala fall har anläggningen betalat sig inom 8 år.

Hur fungerar bergvärme?

Bergvärme tar tillvara på den solenergi som lagras i berggrunden. Energin tas upp ur marken via en så kallad energibrunn (ett borrhål) på 50-200 meter och förstärks med en bergvärmepump innan den används för att värma upp bostaden (ibland även varmvattnet) via vattenburna radiatorer.

Bergvärme kan också användas för att producera kyla. Då låter man istället värmen gå tillbaka ner i berget. Den värmen kan utnyttjas under årets kallare månader eftersom det höjer temperaturen i berggrunden något.

En energibrunn kan användas i runt 50 år och en bergvärmepumps livslängd är cirka 15-20 år.

Eftersom bergvärme genereras av solljus och solen inte beräknas sluta skina förrän om fem miljarder år är det en i princip oändlig energikälla. Så länge solen skiner kommer bergvärme att fungera.

Är bergvärme miljövänligt?

Bergvärme är en förhållandevis miljövänlig energikälla och den energi som produceras är helt ren.

En bergvärmepump behöver dock el för att fungera (varje kWh el som förbrukas genererar i snitt 4 kWh värme). Genom att välja miljövänlig el kan du minska ditt miljöavtryck ytterligare. Det är också möjligt att generera egen el med hjälp av solceller för att driva bergvärmepumpen. Då behöver du heller inte oroa dig för fluktuerande elpriser.

Vad kostar bergvärme? Energibrunn, pump, arbete och månadskostnad

Kostnad för energibrunn, pump och arbete

Installation av bergvärme kostar någonstans mellan 80 000 till 180 000 kronor lite beroende på hur din anläggning behöver se ut (hur djup energibrunn och vilken typ av bergvärmepump) för att uppfylla dina energibehov. Av totalkostnaden står energibrunnen för ungefär 35 procent, bergvärmepumpen för 55 procent och arbetskostnaden för resterande 10 procent.

Olika leverantörer har olika modeller för att beräkna hur en bergvärmeinstallation för just din bostad behöver se ut. Beställ gärna offerter från flera leverantörer och jämför. Var noga med att den beräknade energiförbrukningen för ditt hushåll stämmer och var skeptiskt mot alltför grunda borrhål.

Hur djup energibrunn du behöver beror bland annat på dessa fyra faktorer.

  1. Avståndet ner till berget (snittdjupet ner till berggrunden är kring sju meter i Sverige)

  2. Berggrundens värmeledningsförmåga (berggrundens värmeledningsförmåga är olika för olika bergarter)

  3. Berggrundens temperatur (berggrundens temperatur påverkas av klimatet där du bor)

  4. Hushållets energiförbrukning (ju mer energi du förbrukar, desto djupare brunn behövs)

Välj en bergvärmepump som är dimensionerad för ditt hushålls energiförbrukning. Det är också viktigt att titta på pumpens verkningsgrad (eller värmefaktor) som är värmepumpens förmåga att producera mer värmeenergi än den förbrukar elektricitet. Eftersom bergvärme är ett mycket vanligt sätt att värma upp sin bostad finns det ett brett utbud av värmepumpar att välja bland.

Kostnad per månad för bergvärme

Det är elförbrukningen som utgör månadskostnaden för bergvärme. Ju mer värmeenergi pumpen ska producera, desto högre elförbrukning får du. Kostnaden per månad beror därför på ditt energibehov, men brukar landa någonstans runt 370-630 kronor per månad.

Får man göra ROT-avdrag när man installerar bergvärme?

När du installerar bergvärme kan du göra ROT-avdrag på upp till 30 procent på arbetskostnaden, det vill säga arbetet vid borrning och installation. Arbetskostnaden utgör ungefär 10 procent av totalkostnaden, men för ROT-avdraget räknas arbetskostnaden som ett schablonbelopp som är 35 procent av totalkostnaden.

Vad kostar det att byta bergvärmepump?

Att byta själva bergvärmepumpen kostar cirka 70 000 till 120 000 kronor lite beroende på vilken typ av pump du behöver. Välj en pump som är dimensionerad för ditt hushålls energiförbrukning.

Låna till bergvärme

Wästgöta Finans kan hjälpa dig att finansiera din bergvärmeinstallation. Läs mer om hur det fungerar att låna av oss.

Vanliga frågor

Här svarar vi på era vanligaste frågor kring våra lån.

  • Vi erbjuder privatlån, vilket innebär att du kan låna till vad som helst, utan krav på att något behöver pantsättas som säkerhet. Lånet är ett så kallat annuitetslån utan säkerhet och löper med rörlig ränta. En betalplan läggs upp, så att du alltid betalar ett lika stort belopp varje månad, ränta och amortering.

  • Hos oss finns det möjlighet att ansöka om lån mellan 30 000 kronor till 300 000 kronor. Du kan låna till vad du vill, och du kan välja återbetalningstid mellan 2-10 år.
  • För att kunna ansöka om ett privatlån hos oss ska du ha fyllt 18 år och ha en fast inkomst. Du måste också vara folkbokförd i Sverige och inte ha några betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden.
  • Ansökan genomför du enkelt här på vår hemsida. I samband med din låneansökan behöver du kunna legitimera dig med mobilt BankID eller BankID på fil. Får du ett låneerbjudande signerar du även det med ditt BankID.

  • Utifrån de uppgifter som du skickar in med din ansökan, samt utifrån den kreditupplysning som görs får du ett individuellt låneerbjudande. Vårt räntespann är mellan: 7,75%-18,95%. Effektiv ränta: 8,19% - 20,88%.

  • En kreditupplysning görs hos Bisnode för att vi ska kunna ge dig det bästa låneerbjudandet och även se till så att vi inte utsätter dig för några onödiga ekonomiska risker.
  • I samband med uppläggningen av lånet tar vi ut en uppläggningsavgift på 350 kronor. Aviseringsavgift förekommer om du väljer att ta emot din betalningsavi på annat sätt än via autogiro. Väljer du att motta din betalningsavi på papper tillkommer en kostnad på 45 kronor. Väljer du e-faktura tillkommer en kostnad på 20 kronor. Ansökan till e-faktura görs via din internetbank. För att slippa onödiga kostnader så rekommenderar vi dig att ansluta till autogiro. Detta gör du enkelt på Mina sidor efter att du har signerat ditt låneerbjudande.

  • Så snart du har skickat in din ansökan så behandlas den av vårt ansökningssystem. Kan vi godkänna det önskade lånet så presenteras ett låneerbjudande. Detta låneerbjudande är aktivt i 30 dagar. Först när du har signerat låneerbjudandet med BankID gör vi en utbetalning till dig. Utbetalning tar vanligtvis 1-3 bankdagar, beroende på mottagande bank. Utbetalning görs endast till det bankkonto som du uppgett i ansökan.

  • I vissa fall behöver vi mer information för att kunna fatta beslut på en låneansökan, då skickar vi ut en inbjudan till inkomstverifiering. Det säkrar även att du får det bästa låneerbjudandet och ser till att du inte utsätts för onödiga ekonomiska risker. Genom Kreditz loggar du enkelt in på din bank (med BankID) för att hämta din ekonomiska information. Det tar mindre än 1 minut och påverkar inte din kreditvärdighet. Inga personuppgifter sparas av Kreditz och all data raderas direkt efter att den har överförts till Wästgöta Finans. Läs mer här!

  • Önskar du mer information kring din ansökan, kan du kontakta oss på kundtjänst via mejl: info@wastgotafinans.se. För att vi ska kunna besvara dina frågor kring din ansökan är det viktigt att du skickar med det referensnummer som din ansökan fick.
  • Inom 14 dagar efter att du har signerat våra lånevillkor har du möjlighet att utnyttja din lagstadgade ångerrätt. För att kunna utnyttja din ångerrätt behöver du inom 14 dagar meddela vår kundtjänst.

  • Nej, det finns inte möjlighet att förhandla sig till en bättre ränta. Utifrån de uppgifter du lämnat i samband med din ansökan och resultatet av kreditupplysningen ger vi dig bästa möjliga individuella ränta.
  • I din betalplan som du ser på Mina sidor kan du se när det är dags att göra din första inbetalning till oss.
  • Din betalningsavi skickas ut i mitten av varje månad. Den aviseras på det sätt som du valt, antingen via autogiro, e-faktura eller pappersfaktura. Saknar vi inbetalning från föregående månad så skickas en påminnelse ut i början av nästkommande månad. Påminnelse skickas alltid ut per post.
  • För mer information kring att förlänga din återbetalningstid ber vi dig att kontakta kundtjänst via mejl: info@wastgotafinans.se. Glöm inte att uppge ditt kontoreferensnummer.