Bygg Bostad

Byta fasad på huset – vad det kostar och vad du bör tänka på

Bygg Bostad

Det finns många skäl till varför man vill byta till ny fasad på huset. Kanske är det av rent underhållsmässiga skäl (fasaden har helt enkelt gjort sitt). Kanske vill du byta material och förändra husets uttryck. Kanske vill du minska energikostnaderna. Oavsett anledning innebär ett fasadbyte i princip alltid att värdet på huset ökar och därför är det en smart investering. I den här artikeln tittar vi närmare på vad som är bra att tänka på och vad det kostar att byta fasad på ett hus. Om du vill finansiera fasadbytet med lån erbjuder Wästgöta Finans trygga privatlån.

Vad kostar det att byta fasad på ett hus?

Att byta träpanel på ett hus kostar omkring 1 700 kronor per kvadratmeter. Kostnaden för att byta en fasad av puts eller tegel börjar någonstans runt 2 500 kronor per kvadratmeter. Totalkostnaden för att byta fasad på ett hus kan dock variera med tiotusentals kronor beroende på

 • hur mycket underarbete som behöver göras,
 • vilket material du väljer,
 • hur stor väggytan är och
 • hur tillgängligheten på tomten ser ut.

Behovet av underarbete

När det kommer till behovet av underarbete behöver man göra mer om den gamla fasaden är i dåligt skick – och då ökar kostnaderna. Om du har en äldre bostad finns det en del osäkerhet eftersom man inte alltid vet vad man hittar under den gamla fasaden, t.ex. vattenskador eller gamla typer av isolering.

Vilket material du väljer

Alla typer av fasader har både för- och nackdelar. Vi rekommenderar att du väljer en fasad som passar husets karaktär.

Trä är den absolut vanligaste typen av fasad på svenska hus, vilket inte är så konstigt med tanke på att vi producerar mycket trä. Det är ett naturligt, levande material som är lätt att arbeta med och som ger dig många valmöjligheter, t.ex. mellan stående eller liggande panel. Det är också relativt billigt. En träfasad håller länge om du sköter den rätt (den måste tvättas och målas om med ungefär 10-15 års mellanrum). De vanligaste träslagen som man brukar använda är gran, tall, lärk eller ceder.

Puts ger en robust fasad som inte behöver lika mycket underhåll som trä. Det räcker oftast att putsa om vart 50:e år. Skador i putsen kostar dock en hel del att laga eftersom man ofta behöver göra om hela sidan som skadats. Det är också bra att tänka på att det är svårare att fästa saker på en putsfasad eftersom den lätt spricker om man borrar i den. Man måste lägga in en luftspalt bakom en putsfasad för att den inte ska vara känslig för fukt.

Tegel är ett naturmaterial som ger huset flera hundra års livslängd, vilket också gör det till ett bra miljöval. Tegel är i stort sett underhållsfritt och man behöver inte oroa sig för att fukt ska få fäste. Tegel är dock relativt dyrt och ger inte lika många valmöjligheter. Problem som kan uppstå är visst fogsläpp, frostsprängningar eller att infästningarna rostar.

Många som bygger nytt eller byter fasad i dag vill ha någonting som är mer underhållsfritt och det finns en hel del spännande mer eller mindre nya material att utforska, t.ex. skiffer, fibercement, Marmoroc, PVC och mexisten.

Hur stor väggytan är

Ju större hus du har, desto mer material går det så klart åt när du ska byta fasad. Man beräknar husets totala väggyta genom att mäta höjd gånger bredd på varje husvägg (vanligtvis drar man av för fönster och dörrar). Om du inte har måttet eller tycker att det är besvärligt att räkna ut kan byggföretaget hjälpa dig.

Tillgängligheten på tomten

Om din tomt är otillgänglig, t.ex. för att den är mycket kuperad, kan det bli besvärligare att sätta upp byggställningarna och den ökade tidsåtgången gör då att kostnaderna ökar. Det kan också försvåra leverans av byggmaterial.

Låna pengar till att byta fasad

Vill du låna pengar till att byta fasad på ditt hus? Kanske kan vi hjälpa till. Ansök om ett privatlån hos oss och få svar direkt.

Byta fasad = synonymt med att öka värdet på huset

Att byta fasad är en av de bästa investeringarna du kan göra för att öka värdet på ditt hus. I de allra flesta fall är värdeökningen högre än kostnaden för själva fasadbytet. Hur mycket huset ökar i värde beror på vilket material du väljer, vilket estetiskt uttryck fastigheten får, och fastighetens tidigare skick. Hus som har en oattraktiv fasad (t.ex. eternitplattor) eller är i dåligt skick tenderar att öka mest i värde när man byter fasad.

Att byta fasad för att öka värdet på huset är inte bara intressant när du ska sälja. Det kan också vara värdefullt när det är dags att lägga om bostadslånet.

Tips! Passa gärna på att göra andra uppdateringar samtidigt som du byter fasad, t.ex. måla, byta dörrar och fönster, eller tilläggsisolera. Energimyndigheten rekommenderar att alla fastigheter som är byggda innan 1980 bör tilläggsisoleras. Det förbättrar husets energiklassificering, något som många som ska köpa hus lägger stor vikt vid. Att tilläggsisolera gör också inomhusklimatet mer behagligt och jämnt över året.

Får man ROT-avdrag för fasadbyte?

Ja, fasadbyte ger rätt till ROT-avdrag. Du får dra av upp till 30 procent av arbetskostnaden upp till en summa på 50 000 kronor per person och år. Summan betalas ut av Skatteverket. Om du vill kan du be byggfirman du anlitar att göra avdraget redan på offerten och fakturan.

Behöver jag bygglov för att byta fasad?

Om du ska ändra fasadens utseende väsentligt, t.ex. ändra färg eller material på huset, kan du behöva ansöka om bygglov. Hör av dig till byggnadskontoret i din kommun. Kom ihåg att ansöka om bygglovet i god tid så att du inte behöver avbryta jobbet eller betala straffavgifter.

Att tänka på när du ska välja byggfirma

Ha inte för bråttom när du väljer vilken firma som ska göra fasadbytet. Ta gärna in referenser från andra som anlitat samma byggfirma, säkerställ att de har rätt certifieringar och se till att de lämnar garanti.

Många byggföretag kräver förskottsbetalning på delar av beloppet, men du bör inte betala hela beloppet i förskott. Slutbetala först när hela jobbet är klart och slutbesiktigat. Beställ gärna slutbesiktning av en oberoende firma.

Några sätt att hålla nere kostnaderna

Det finns några knep för att hålla nere kostnaderna när du ska byta fasad. Här är några tips.

 • Planera väl – Sätt upp en plan och gör en detaljerad budget så tidigt som möjligt i projektet. Ändrade planer mitt i har en tendens att få kostnaderna att springa iväg. Ta gärna höjd för oförutsedda utgifter för t.ex. förseningar.
 • Jämför priser – Ta in flera olika anbud när du ska anlita byggfirma så att du kan jämföra. Men kom ihåg att billigast absolut inte alltid är bäst! Du kan också tänka på att hålla utkik efter prissänkningar på material och passa på att handla när priset är förmånligt.
 • Gör delar av arbetet själv – Om du är händig kan du hålla nere kostnaderna genom att göra delar av fasadbytet själv, t.ex måla. Tänk på att arbetet måste utföras med hög kvalitet och att du inte får göra så att snickarna blir försenade.

Vanliga frågor

Här svarar vi på era vanligaste frågor kring våra lån.

 • Vi erbjuder privatlån, vilket innebär att du kan låna till vad som helst, utan krav på att något behöver pantsättas som säkerhet. Lånet är ett så kallat annuitetslån utan säkerhet och löper med rörlig ränta. En betalplan läggs upp, så att du alltid betalar ett lika stort belopp varje månad, ränta och amortering.

 • Hos oss finns det möjlighet att ansöka om lån mellan 30 000 kronor till 200 000 kronor. Du kan låna till vad du vill, och du kan välja återbetalningstid mellan 2-10 år.

 • För att kunna ansöka om ett privatlån hos oss ska du ha fyllt 18 år och ha en fast inkomst. Du måste också vara folkbokförd i Sverige och inte ha några betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden.
 • Ansökan genomför du enkelt här på vår hemsida. I samband med din låneansökan behöver du kunna legitimera dig med mobilt BankID eller BankID på fil. Får du ett låneerbjudande signerar du även det med ditt BankID.

 • Utifrån de uppgifter som du skickar in med din ansökan, samt utifrån den kreditupplysning som görs får du ett individuellt låneerbjudande. Vårt räntespann är mellan: 7,75%-18,95%. Effektiv ränta: 8,19% - 20,88%.

 • En kreditupplysning görs hos Bisnode för att vi ska kunna ge dig det bästa låneerbjudandet och även se till så att vi inte utsätter dig för några onödiga ekonomiska risker.
 • I samband med uppläggningen av lånet tar vi ut en uppläggningsavgift på 350 kronor. Aviseringsavgift förekommer om du väljer att ta emot din betalningsavi på annat sätt än via autogiro. Väljer du att motta din betalningsavi på papper tillkommer en kostnad på 45 kronor. Väljer du e-faktura tillkommer en kostnad på 20 kronor. Ansökan till e-faktura görs via din internetbank. För att slippa onödiga kostnader så rekommenderar vi dig att ansluta till autogiro. Detta gör du enkelt på Mina sidor efter att du har signerat ditt låneerbjudande.

 • Så snart du har skickat in din ansökan så behandlas den av vårt ansökningssystem. Kan vi godkänna det önskade lånet så presenteras ett låneerbjudande. Detta låneerbjudande är aktivt i 30 dagar. Först när du har signerat låneerbjudandet med BankID gör vi en utbetalning till dig. Utbetalning tar vanligtvis 1-3 bankdagar, beroende på mottagande bank. Utbetalning görs endast till det bankkonto som du uppgett i ansökan.

 • I vissa fall behöver vi mer information för att kunna fatta beslut på en låneansökan, då skickar vi ut en inbjudan till inkomstverifiering. Det säkrar även att du får det bästa låneerbjudandet och ser till att du inte utsätts för onödiga ekonomiska risker. Genom Kreditz loggar du enkelt in på din bank (med BankID) för att hämta din ekonomiska information. Det tar mindre än 1 minut och påverkar inte din kreditvärdighet. Inga personuppgifter sparas av Kreditz och all data raderas direkt efter att den har överförts till Wästgöta Finans. Läs mer här!

 • Önskar du mer information kring din ansökan, kan du kontakta oss på kundtjänst via mejl: info@wastgotafinans.se. För att vi ska kunna besvara dina frågor kring din ansökan är det viktigt att du skickar med det referensnummer som din ansökan fick.
 • Inom 14 dagar efter att du har signerat våra lånevillkor har du möjlighet att utnyttja din lagstadgade ångerrätt. För att kunna utnyttja din ångerrätt behöver du inom 14 dagar meddela vår kundtjänst.

 • Nej, det finns inte möjlighet att förhandla sig till en bättre ränta. Utifrån de uppgifter du lämnat i samband med din ansökan och resultatet av kreditupplysningen ger vi dig bästa möjliga individuella ränta.
 • I din betalplan som du ser på Mina sidor kan du se när det är dags att göra din första inbetalning till oss.
 • Din betalningsavi skickas ut i mitten av varje månad. Den aviseras på det sätt som du valt, antingen via autogiro, e-faktura eller pappersfaktura. Saknar vi inbetalning från föregående månad så skickas en påminnelse ut i början av nästkommande månad. Påminnelse skickas alltid ut per post.
 • För mer information kring att förlänga din återbetalningstid ber vi dig att kontakta kundtjänst via mejl: info@wastgotafinans.se. Glöm inte att uppge ditt kontoreferensnummer.