Bygg Trädgård Bostad

Vad kostar plank eller staket att bygga?

Bygg Trädgård Bostad

Hur mycket det kostar att bygga ett plank eller ett staket beror på vilket material du väljer, hur mycket material du behöver och om du ska göra jobbet själv eller hyra in en snickare. Vi har tittat närmare på vad det finns för olika typer av staket att välja bland, hur du ska tänka när du gör ditt val och vilka byggregler du har att rätta dig efter.

Ett staket kan vara allt från pricken över i:et i en vacker trädgård, till lösningen på ett insyns- eller bullerproblem. Vilken anledning du än har är ett staket eller ett plank en investering i värdet på ditt hem och något som du ska leva med i många år framöver. Ta därför gärna lite tid på dig att fundera igenom vad som är den bästa lösningen för dig.

Här är några saker att tänka på när du ska beräkna kostnad för staket eller plank.

Vad kostar det att anlita en snickare?

Ett bra sätt att spara pengar när du ska bygga staket är så klart att bygga själv, men det är det långtifrån alla som vill och kan. Då kan du anlita en snickare.

Timpris för en snickare börjar runt 400-500 kronor men det kan också bli dyrare, i synnerhet om du befinner dig i en storstad där priserna ofta är högre. Det är också gärna så att en junior snickare är billigare att anlita än en med mer erfarenhet. Erfarenhet kostar helt enkelt!

Jobbets omfattning påverkar också slutpriset. Ju större projekt, desto mer utrymme finns det ofta att förhandla timpriset.

Några tips när du anlitar snickare är att

 • ta in offerter från flera olika så att du kan jämföra,
 • begära in referenser från liknande byggen,
 • säkerställa att snickaren har rätt certifieringar,
 • skriva avtal,
 • se till att byggfirman har relevanta försäkringar och
 • säkerställa att byggaren erbjuder garanti.

Glöm inte ROT-avdraget! Läs mer om ROT-avdrag hos Skatteverket.

Vi hjälper dig att komma igång på en gång

Om du inte kan eller vill vänta på att spara ihop till den summa du behöver kan vi hjälpa dig att komma igång redan nu. Med ett privatlån utan säkerhet från Wästgöta Finans slipper du vänta. Ansök och få svar redan i dag!

Vilken typ av staket ska jag välja?

Det finns en mängd olika typer av staket! Några bra frågor du kan ställa dig när du ska bestämma dig hur ditt staket ska se ut är:

 • Vilken funktion ska staketet ha?
 • Hur ska det se ut?
 • Vilket material vill jag ha?

Vill du bara ha en inramning av trädgården kan du välja ett lägre och glesare staket. Men ska staketet förhindra att mindre barn eller hundar kan springa rakt ut i gatan behöver du kanske bygga både tätare och lite högre. (Man brukar räkna med att det behövs ett 1,8 meter högt staket för att en energisk mellanstor hund inte ska rymma.)

Behöver du i stället ett insynsskydd, vindskydd eller bullerplank behöver du antagligen ett högre och tätare staket, ett plank.

Fundera också över vilken känsla du vill ha och vad som passar ditt hus bäst. Liggande eller stående ribbor? Grind? Belysning? Staketet påverkar inte bara din trädgård, utan också närområdet eller kanske till och med kvarteret eller bostadsområdet som helhet.

Vilket material ska jag välja till mitt staket?

De flesta som bygger plank/staket vill ha ett material som är så underhållsfritt som möjligt. Att blanda material kan också vara ett spännande alternativ.

Den vanligaste typen av staket – och kanske det vi ser framför oss när vi hör "staket" – är trästaket. De byggs ofta i tryckimpregnerat virke eftersom det håller betydligt längre än obehandlat trä. Vill du ha en mer underhållsfri variant kan du välja återvunnet kompositmaterial.

Smidesstaket är eleganta men dyrare att köpa in. De har dock en längre livslängd än staket i trä och kan också höja värdet på huset ytterligare.

Det går att köpa staket i färdiga sektioner som monteras ihop eller helt fritt plocka ihop det material som behövs. Om du ska snickra själv kan de flesta byggvaruhus hjälpa till att räkna ut hur material som går ut bara de får rätt mått.

Tänk på att ett staket – särskilt om det är högt och tätt – kan bli tungt om det byggs av mycket virke. Ett staket måste förankras ordentligt i marken så att det står emot väder och vind under en längre tid. Ta reda på markförhållandena för att på bästa sätt kunna anpassa markfästningen.

Behöver jag bygglov för att bygga staket?

Mindre staket som monteras på din tomt kan sättas upp utan att du behöver ansöka om bygglov. Däremot krävs det (med vissa undantag) bygglov för staket och plank. Det som har betydelse är höjd (du får inte bygga högre än 1,8 meter), storlek, utförande, utformning, läge, ändamål, visuellt intryck och omgivningspåverkan.

Du gör klokt i att kontakta byggnadsnämnden i din kommun för närmare information om vad som gäller där du bor.

Vanliga frågor

Här svarar vi på era vanligaste frågor kring våra lån.

 • Vi erbjuder privatlån, vilket innebär att du kan låna till vad som helst, utan krav på att något behöver pantsättas som säkerhet. Lånet är ett så kallat annuitetslån utan säkerhet och löper med rörlig ränta. En betalplan läggs upp, så att du alltid betalar ett lika stort belopp varje månad, ränta och amortering.

 • Hos oss finns det möjlighet att ansöka om lån mellan 30 000 kronor till 300 000 kronor. Du kan låna till vad du vill, och du kan välja återbetalningstid mellan 2-10 år.
 • För att kunna ansöka om ett privatlån hos oss ska du ha fyllt 18 år och ha en fast inkomst. Du måste också vara folkbokförd i Sverige och inte ha några betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden.
 • Ansökan genomför du enkelt här på vår hemsida. I samband med din låneansökan behöver du kunna legitimera dig med mobilt BankID eller BankID på fil. Får du ett låneerbjudande signerar du även det med ditt BankID.

 • Utifrån de uppgifter som du skickar in med din ansökan, samt utifrån den kreditupplysning som görs får du ett individuellt låneerbjudande. Vårt räntespann är mellan: 7,75%-18,95%. Effektiv ränta: 8,19% - 20,88%.

 • En kreditupplysning görs hos Bisnode för att vi ska kunna ge dig det bästa låneerbjudandet och även se till så att vi inte utsätter dig för några onödiga ekonomiska risker.
 • I samband med uppläggningen av lånet tar vi ut en uppläggningsavgift på 350 kronor. Aviseringsavgift förekommer om du väljer att ta emot din betalningsavi på annat sätt än via autogiro. Väljer du att motta din betalningsavi på papper tillkommer en kostnad på 45 kronor. Väljer du e-faktura tillkommer en kostnad på 20 kronor. Ansökan till e-faktura görs via din internetbank. För att slippa onödiga kostnader så rekommenderar vi dig att ansluta till autogiro. Detta gör du enkelt på Mina sidor efter att du har signerat ditt låneerbjudande.

 • Så snart du har skickat in din ansökan så behandlas den av vårt ansökningssystem. Kan vi godkänna det önskade lånet så presenteras ett låneerbjudande. Detta låneerbjudande är aktivt i 30 dagar. Först när du har signerat låneerbjudandet med BankID gör vi en utbetalning till dig. Utbetalning tar vanligtvis 1-3 bankdagar, beroende på mottagande bank. Utbetalning görs endast till det bankkonto som du uppgett i ansökan.

 • I vissa fall behöver vi mer information för att kunna fatta beslut på en låneansökan, då skickar vi ut en inbjudan till inkomstverifiering. Det säkrar även att du får det bästa låneerbjudandet och ser till att du inte utsätts för onödiga ekonomiska risker. Genom Kreditz loggar du enkelt in på din bank (med BankID) för att hämta din ekonomiska information. Det tar mindre än 1 minut och påverkar inte din kreditvärdighet. Inga personuppgifter sparas av Kreditz och all data raderas direkt efter att den har överförts till Wästgöta Finans. Läs mer här!

 • Önskar du mer information kring din ansökan, kan du kontakta oss på kundtjänst via mejl: info@wastgotafinans.se. För att vi ska kunna besvara dina frågor kring din ansökan är det viktigt att du skickar med det referensnummer som din ansökan fick.
 • Inom 14 dagar efter att du har signerat våra lånevillkor har du möjlighet att utnyttja din lagstadgade ångerrätt. För att kunna utnyttja din ångerrätt behöver du inom 14 dagar meddela vår kundtjänst.

 • Nej, det finns inte möjlighet att förhandla sig till en bättre ränta. Utifrån de uppgifter du lämnat i samband med din ansökan och resultatet av kreditupplysningen ger vi dig bästa möjliga individuella ränta.
 • I din betalplan som du ser på Mina sidor kan du se när det är dags att göra din första inbetalning till oss.
 • Din betalningsavi skickas ut i mitten av varje månad. Den aviseras på det sätt som du valt, antingen via autogiro, e-faktura eller pappersfaktura. Saknar vi inbetalning från föregående månad så skickas en påminnelse ut i början av nästkommande månad. Påminnelse skickas alltid ut per post.
 • För mer information kring att förlänga din återbetalningstid ber vi dig att kontakta kundtjänst via mejl: info@wastgotafinans.se. Glöm inte att uppge ditt kontoreferensnummer.