
Bygg kvarterets bästa utekök - tips och råd
Maxa sommaren – så bygger du ett eget utekök
Funderar du på att bygga utekök? Att kunna laga mat och äta utomhus, med sommarens alla dofter och ljud som inramning, är verkligen en av livets höjdpunkter. Ett snyggt och praktiskt utekök är också en smart investering som gör din bostad mer attraktiv för eventuella framtida köpare. Och vi kan hjälpa dig med finansieringen!
Vad kostar ett utekök?
Vad ett utekök kostar beror på hur exklusivt du vill att det ska vara. Är du nöjd med en bänkyta, en diskho och en grill, eller vill du gå "all in" och satsa på ett fullt utrustat kök med både rinnande vatten och el? Var du lägger ribban påverkar så klart kostnaden för uteköket och hur mycket värde det tillför din bostad.
Vill du ha ha hjälp med att finansiera ditt uteköks-bygge? Ansök om ett privatlån från Wästgöta Finans. Du får besked direkt.
Det går så klart att bygga allting i uteköket själv, men det finns också färdiga uteköks-delar att köpa. Att bygga själv sparar ofta pengar och du kan dessutom bestämma precis hur allting ska se ut, in i minsta detalj. Att köpa färdiga delar är däremot enkelt och smidigt. Du slipper allt slit och uteköket är klart att använda på en gång.
Färdiga utekök kommer i alla möjliga prisklasser och utföranden, allt från 2 000 kronor för enklare varianter till 150 000 kronor för mer exklusiva lösningar. Du kan välja att köpa separata delar för t.ex. avlastningsyta, diskho och grill eller satsa på en allt-i-ett-lösning där allting ingår.
Bygg ditt eget utekök med grill med hjälp av moduler från Burns & Barkles Outdoor Kitchen Series från Jula.
Planera uteköket innan du börjar handla
Innan du börjar köpa grejer, sätt dig ner och fundera på hur du vill att ditt utekök ska se ut och vad du vill ha i det. Gör en plan, helt enkelt. Då vet du vad uteköket kommer kosta och chansen är större att du får ett utekök som du kommer vara riktigt nöjd med i många år framöver.
Vilken utrustning ska uteköket ha?
Grillen brukar vara centrum i ett uteköks utrustning men det kan också vara kul att integrera andra “matlagningsdon” såsom muurikka, pizzaugn och rökskåp.
Fundera på vilka avlastnings- och arbetsytor samt hyllor, lådor och skåp för förvaring du behöver för att det ska vara smidigt att jobba i köket och för att allt du behöver ha där ska få plats.
Man blir ganska snabbt trött på att springa fram och tillbaka med disk så kanske är det värt att satsa på en diskho med både kallt och varmt vatten? Glöm då inte att planera in ett besök från rörmokaren! Det måste också gå att stänga av vattnet vintertid så att det inte fryser sönder.
Vill du kunna använda hushållsapparater, koppla in en kyl eller installera belysning och infravärmare i ditt utekök? Då behöver du också anlita en elektriker som kan dra ledningar och montera uttag.
Vill du ha tak eller en markis över ditt utekök? Det är bra att kunna skydda både kocken och maten mot såväl sol som regn. Tänk på att placera grillen utanför taket eller utrusta den med en skorsten så att det inte ryker in och så att det inte blir fula märken i taket.
Gör en lista över dina måsten så att du vet vad du ska planera in i layouten och kostnadskalkylen.
Vilken layout ska ditt utekök ha?
När du vet vad du vill ha i ditt utekök är det dags att planera hur allting ska stå. Ta gärna fram penna och papper och skissa på några olika lösningar. Och tänk på att lämna tillräckligt med yta så att du och dina gäster kan röra er i uteköket utan att springa på grejer.
Några möblerings-tips!
-
Rama in uteköket med hjälp av t.ex. spaljéer, krukor, en mur eller ett staket. Det skapar en trevlig rumskänsla.
-
Inred uteköket i olika öar, t.ex. en lite öppnare del för matlagning där matoset kan försvinna fritt, en matplats med skydd mot sol och regn, och en lounge-yta med ännu mer skydd och kanske också infravärmare så att ni kan sitta ute även när temperaturen droppar lite.
-
Möblera så att det är lätt att umgås! Om matplatsen och grillen står nära varandra kan även den som lagar mat vara med i samtalet och slipper känna sig utanför.
Vilket material ska uteköket vara i?
Välj material som både är lättskötta, ser bra ut och som har den look and feel som du vill ha. Vädertåliga material håller sig snygga länge och går inte sönder.
Rostfritt stål är både tåligt och snyggt. Betong och stenplattor är också material som håller länge och som bara blir snyggare med åren. Om du använder trä är det bra att behandla det så att det håller sig snyggt länge. Undvik gärna laminat som kan svälla och spricka.
För en enhetlig look kan du välja material som går i samma stil som huset. Då blir uteköket en del av helheten. Titta på vilka material, färger och inredningsstil du har inomhus låt dig inspireras av det.
Lycka till med ditt utekök!