Bygg

Bygg kvarterets bästa utekök - tips och råd

Bygg

Maxa sommaren – så bygger du ett eget utekök

Funderar du på att bygga utekök? Att kunna laga mat och äta utomhus, med sommarens alla dofter och ljud som inramning, är verkligen en av livets höjdpunkter. Ett snyggt och praktiskt utekök är också en smart investering som gör din bostad mer attraktiv för eventuella framtida köpare. Och vi kan hjälpa dig med finansieringen!

Vad kostar ett utekök?

Vad ett utekök kostar beror på hur exklusivt du vill att det ska vara. Är du nöjd med en bänkyta, en diskho och en grill, eller vill du gå "all in" och satsa på ett fullt utrustat kök med både rinnande vatten och el? Var du lägger ribban påverkar så klart kostnaden för uteköket och hur mycket värde det tillför din bostad.

Vill du ha ha hjälp med att finansiera ditt uteköks-bygge? Ansök om ett privatlån från Wästgöta Finans. Du får besked direkt.

Det går så klart att bygga allting i uteköket själv, men det finns också färdiga uteköks-delar att köpa. Att bygga själv sparar ofta pengar och du kan dessutom bestämma precis hur allting ska se ut, in i minsta detalj. Att köpa färdiga delar är däremot enkelt och smidigt. Du slipper allt slit och uteköket är klart att använda på en gång.

Färdiga utekök kommer i alla möjliga prisklasser och utföranden, allt från 2 000 kronor för enklare varianter till 150 000 kronor för mer exklusiva lösningar. Du kan välja att köpa separata delar för t.ex. avlastningsyta, diskho och grill eller satsa på en allt-i-ett-lösning där allting ingår.

Bygg ditt eget utekök med grill med hjälp av moduler från Burns & Barkles Outdoor Kitchen Series från Jula.

Planera uteköket innan du börjar handla

Innan du börjar köpa grejer, sätt dig ner och fundera på hur du vill att ditt utekök ska se ut och vad du vill ha i det. Gör en plan, helt enkelt. Då vet du vad uteköket kommer kosta och chansen är större att du får ett utekök som du kommer vara riktigt nöjd med i många år framöver.

Vilken utrustning ska uteköket ha?

Grillen brukar vara centrum i ett uteköks utrustning men det kan också vara kul att integrera andra “matlagningsdon” såsom muurikka, pizzaugn och rökskåp.

Fundera på vilka avlastnings- och arbetsytor samt hyllor, lådor och skåp för förvaring du behöver för att det ska vara smidigt att jobba i köket och för att allt du behöver ha där ska få plats.

Man blir ganska snabbt trött på att springa fram och tillbaka med disk så kanske är det värt att satsa på en diskho med både kallt och varmt vatten? Glöm då inte att planera in ett besök från rörmokaren! Det måste också gå att stänga av vattnet vintertid så att det inte fryser sönder.

Vill du kunna använda hushållsapparater, koppla in en kyl eller installera belysning och infravärmare i ditt utekök? Då behöver du också anlita en elektriker som kan dra ledningar och montera uttag.

Vill du ha tak eller en markis över ditt utekök? Det är bra att kunna skydda både kocken och maten mot såväl sol som regn. Tänk på att placera grillen utanför taket eller utrusta den med en skorsten så att det inte ryker in och så att det inte blir fula märken i taket.

Gör en lista över dina måsten så att du vet vad du ska planera in i layouten och kostnadskalkylen.

Vilken layout ska ditt utekök ha?

När du vet vad du vill ha i ditt utekök är det dags att planera hur allting ska stå. Ta gärna fram penna och papper och skissa på några olika lösningar. Och tänk på att lämna tillräckligt med yta så att du och dina gäster kan röra er i uteköket utan att springa på grejer.

Några möblerings-tips!

  • Rama in uteköket med hjälp av t.ex. spaljéer, krukor, en mur eller ett staket. Det skapar en trevlig rumskänsla.

  • Inred uteköket i olika öar, t.ex. en lite öppnare del för matlagning där matoset kan försvinna fritt, en matplats med skydd mot sol och regn, och en lounge-yta med ännu mer skydd och kanske också infravärmare så att ni kan sitta ute även när temperaturen droppar lite.

  • Möblera så att det är lätt att umgås! Om matplatsen och grillen står nära varandra kan även den som lagar mat vara med i samtalet och slipper känna sig utanför.

Vilket material ska uteköket vara i?

Välj material som både är lättskötta, ser bra ut och som har den look and feel som du vill ha. Vädertåliga material håller sig snygga länge och går inte sönder.

Rostfritt stål är både tåligt och snyggt. Betong och stenplattor är också material som håller länge och som bara blir snyggare med åren. Om du använder trä är det bra att behandla det så att det håller sig snyggt länge. Undvik gärna laminat som kan svälla och spricka.

För en enhetlig look kan du välja material som går i samma stil som huset. Då blir uteköket en del av helheten. Titta på vilka material, färger och inredningsstil du har inomhus låt dig inspireras av det.

Lycka till med ditt utekök!

Vanliga frågor

Här svarar vi på era vanligaste frågor kring våra lån.

  • Vi erbjuder privatlån, vilket innebär att du kan låna till vad som helst, utan krav på att något behöver pantsättas som säkerhet. Lånet är ett så kallat annuitetslån utan säkerhet och löper med rörlig ränta. En betalplan läggs upp, så att du alltid betalar ett lika stort belopp varje månad, ränta och amortering.

  • Hos oss finns det möjlighet att ansöka om lån mellan 30 000 kronor till 200 000 kronor. Du kan låna till vad du vill, och du kan välja återbetalningstid mellan 2-10 år.

  • För att kunna ansöka om ett privatlån hos oss ska du ha fyllt 18 år och ha en fast inkomst. Du måste också vara folkbokförd i Sverige och inte ha några betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden.
  • Ansökan genomför du enkelt här på vår hemsida. I samband med din låneansökan behöver du kunna legitimera dig med mobilt BankID eller BankID på fil. Får du ett låneerbjudande signerar du även det med ditt BankID.

  • Utifrån de uppgifter som du skickar in med din ansökan, samt utifrån den kreditupplysning som görs får du ett individuellt låneerbjudande. Vårt räntespann är mellan: 7,75%-18,95%. Effektiv ränta: 8,19% - 20,88%.

  • En kreditupplysning görs hos Bisnode för att vi ska kunna ge dig det bästa låneerbjudandet och även se till så att vi inte utsätter dig för några onödiga ekonomiska risker.
  • I samband med uppläggningen av lånet tar vi ut en uppläggningsavgift på 350 kronor. Aviseringsavgift förekommer om du väljer att ta emot din betalningsavi på annat sätt än via autogiro. Väljer du att motta din betalningsavi på papper tillkommer en kostnad på 45 kronor. Väljer du e-faktura tillkommer en kostnad på 20 kronor. Ansökan till e-faktura görs via din internetbank. För att slippa onödiga kostnader så rekommenderar vi dig att ansluta till autogiro. Detta gör du enkelt på Mina sidor efter att du har signerat ditt låneerbjudande.

  • Så snart du har skickat in din ansökan så behandlas den av vårt ansökningssystem. Kan vi godkänna det önskade lånet så presenteras ett låneerbjudande. Detta låneerbjudande är aktivt i 30 dagar. Först när du har signerat låneerbjudandet med BankID gör vi en utbetalning till dig. Utbetalning tar vanligtvis 1-3 bankdagar, beroende på mottagande bank. Utbetalning görs endast till det bankkonto som du uppgett i ansökan.

  • I vissa fall behöver vi mer information för att kunna fatta beslut på en låneansökan, då skickar vi ut en inbjudan till inkomstverifiering. Det säkrar även att du får det bästa låneerbjudandet och ser till att du inte utsätts för onödiga ekonomiska risker. Genom Kreditz loggar du enkelt in på din bank (med BankID) för att hämta din ekonomiska information. Det tar mindre än 1 minut och påverkar inte din kreditvärdighet. Inga personuppgifter sparas av Kreditz och all data raderas direkt efter att den har överförts till Wästgöta Finans. Läs mer här!

  • Önskar du mer information kring din ansökan, kan du kontakta oss på kundtjänst via mejl: info@wastgotafinans.se. För att vi ska kunna besvara dina frågor kring din ansökan är det viktigt att du skickar med det referensnummer som din ansökan fick.
  • Inom 14 dagar efter att du har signerat våra lånevillkor har du möjlighet att utnyttja din lagstadgade ångerrätt. För att kunna utnyttja din ångerrätt behöver du inom 14 dagar meddela vår kundtjänst.

  • Nej, det finns inte möjlighet att förhandla sig till en bättre ränta. Utifrån de uppgifter du lämnat i samband med din ansökan och resultatet av kreditupplysningen ger vi dig bästa möjliga individuella ränta.
  • I din betalplan som du ser på Mina sidor kan du se när det är dags att göra din första inbetalning till oss.
  • Din betalningsavi skickas ut i mitten av varje månad. Den aviseras på det sätt som du valt, antingen via autogiro, e-faktura eller pappersfaktura. Saknar vi inbetalning från föregående månad så skickas en påminnelse ut i början av nästkommande månad. Påminnelse skickas alltid ut per post.
  • För mer information kring att förlänga din återbetalningstid ber vi dig att kontakta kundtjänst via mejl: info@wastgotafinans.se. Glöm inte att uppge ditt kontoreferensnummer.