Attefallshus som komplementbyggnad
Bostad

Attefallshus som komplementbyggnad

Bostad

Många vill utöka sitt boende med ett attefallshus som komplementbyggnad, och med det kommer så klart många frågor. I vår artikel går vi igenom vad som är bra att veta för att komma vidare.

Från och med den 1 augusti 2020 får attefallshus vara högst 30 kvm stort. Tidigare var det högst 25 kvm. 30 kvm gäller för alla attefallshus; bostadshus eller komplementbostadshus, förråd, växthus eller carport.

Kort om Boverkets regler för attefallshus för att få bygga ett attefallshus som komplementbyggnad utan bygglov:

 • Det måste finnas ett en- eller tvåbostadshus.

 • Du måste göra en anmälan till byggnadsnämnden i din kommun. Du måste få ett startbesked innan du börjar bygga.

 • Taknock får vara högst 4 meter.

 • Attefallshuset måste vara fristående.

 • Ska vara placerat i närheten till bostadshuset.

 • Får inte vara närmare tomtgränsen än 4,5 meter.

Om du klarar samtliga punkter ovan så klarar du säkert resten. Läs samtliga kriterier på Boverket: Attefallshus

Tjäna pengar på ditt attefallshus

En komplementbyggnad som attefallshus kan ha många användningsområden. Det kan vara allt från växthus till det första boendet för tonåringarna. Hur som helst så kan ett attefallshus byta användningsområde och ett ekonomiskt användningsområde är att hyra ut bostaden. Men ska du hyra ut är det bra att ha koll på de regler som gäller.

 • Du måste redovisa syftet med ditt attefallshus.

 • Om komplementbyggnaden används främst för eget bruk men hyrs ut i perioder, behöver du bara skatta för de intäkter som överstiger 40 000 kr per år.

 • Det är fritt att sätta kostnad för hyran. Men behöver det vara en skälig hyra så att du inte får din hyra prövad i hyresnämnden.

Vad kostar ett attefallshus?

Vad attefallshuset ska användas till påverkar så klart kostnaden. Vi utgår från det kanske mest kostsamma bygget, ett extra hus för boende. Dessa kräver ofta kök och badrum. Så här kan en nyproduktion delas upp:

 1. Ansökningskostnad. Skiljer sig kommun till kommun.

 2. Markarbete och förberedelse. Inkluderar vatten, avlopp, fiber, schaktnings, sprängning, pålning.

 3. Uppförandet.

  • Bygga själv.

  • Någon annan bygger åt dig.

  • Köpa nyckelfärdigt av leverantör.

 4. Färdigställande. Det kan vara en altan, anlägga gräsmatta eller måla.

Låt oss säga att vi bygger ett nyckelfärdigt attefallshus med bra standard. Då kan det se ut såhär:

 1. Ansökningskostnad: ca 20 000 kr.

 2. Markarbete: från 150 000 kr.

 3. Uppförande av byggnad med ok standard: 400 000 kr.

 4. Färdigställande: 100 000 kr.

Totalkostnad: 670 000 kr

 

Bild är lånad från Husverket, som är leverantör av Attefallshus och fritidshus: Husverket.se

Vanliga frågor

Här svarar vi på era vanligaste frågor kring våra lån.

 • Vi erbjuder privatlån, vilket innebär att du kan låna till vad som helst, utan krav på att något behöver pantsättas som säkerhet. Lånet är ett så kallat annuitetslån utan säkerhet och löper med rörlig ränta. En betalplan läggs upp, så att du alltid betalar ett lika stort belopp varje månad, ränta och amortering.

 • Hos oss finns det möjlighet att ansöka om lån mellan 30 000 kronor till 300 000 kronor. Du kan låna till vad du vill, och du kan välja återbetalningstid mellan 2-10 år.
 • För att kunna ansöka om ett privatlån hos oss ska du ha fyllt 18 år och ha en fast inkomst. Du måste också vara folkbokförd i Sverige och inte ha några betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden.
 • Ansökan genomför du enkelt här på vår hemsida. I samband med din låneansökan behöver du kunna legitimera dig med mobilt BankID eller BankID på fil. Får du ett låneerbjudande signerar du även det med ditt BankID.

 • Utifrån de uppgifter som du skickar in med din ansökan, samt utifrån den kreditupplysning som görs får du ett individuellt låneerbjudande. Vårt räntespann är mellan: 7,75%-18,95%. Effektiv ränta: 8,19% - 20,88%.

 • En kreditupplysning görs hos Bisnode för att vi ska kunna ge dig det bästa låneerbjudandet och även se till så att vi inte utsätter dig för några onödiga ekonomiska risker.
 • I samband med uppläggningen av lånet tar vi ut en uppläggningsavgift på 350 kronor. Aviseringsavgift förekommer om du väljer att ta emot din betalningsavi på annat sätt än via autogiro. Väljer du att motta din betalningsavi på papper tillkommer en kostnad på 45 kronor. Väljer du e-faktura tillkommer en kostnad på 20 kronor. Ansökan till e-faktura görs via din internetbank. För att slippa onödiga kostnader så rekommenderar vi dig att ansluta till autogiro. Detta gör du enkelt på Mina sidor efter att du har signerat ditt låneerbjudande.

 • Så snart du har skickat in din ansökan så behandlas den av vårt ansökningssystem. Kan vi godkänna det önskade lånet så presenteras ett låneerbjudande. Detta låneerbjudande är aktivt i 30 dagar. Först när du har signerat låneerbjudandet med BankID gör vi en utbetalning till dig. Utbetalning tar vanligtvis 1-3 bankdagar, beroende på mottagande bank. Utbetalning görs endast till det bankkonto som du uppgett i ansökan.

 • I vissa fall behöver vi mer information för att kunna fatta beslut på en låneansökan, då skickar vi ut en inbjudan till inkomstverifiering. Det säkrar även att du får det bästa låneerbjudandet och ser till att du inte utsätts för onödiga ekonomiska risker. Genom Kreditz loggar du enkelt in på din bank (med BankID) för att hämta din ekonomiska information. Det tar mindre än 1 minut och påverkar inte din kreditvärdighet. Inga personuppgifter sparas av Kreditz och all data raderas direkt efter att den har överförts till Wästgöta Finans. Läs mer här!

 • Önskar du mer information kring din ansökan, kan du kontakta oss på kundtjänst via mejl: info@wastgotafinans.se. För att vi ska kunna besvara dina frågor kring din ansökan är det viktigt att du skickar med det referensnummer som din ansökan fick.
 • Inom 14 dagar efter att du har signerat våra lånevillkor har du möjlighet att utnyttja din lagstadgade ångerrätt. För att kunna utnyttja din ångerrätt behöver du inom 14 dagar meddela vår kundtjänst.

 • Nej, det finns inte möjlighet att förhandla sig till en bättre ränta. Utifrån de uppgifter du lämnat i samband med din ansökan och resultatet av kreditupplysningen ger vi dig bästa möjliga individuella ränta.
 • I din betalplan som du ser på Mina sidor kan du se när det är dags att göra din första inbetalning till oss.
 • Din betalningsavi skickas ut i mitten av varje månad. Den aviseras på det sätt som du valt, antingen via autogiro, e-faktura eller pappersfaktura. Saknar vi inbetalning från föregående månad så skickas en påminnelse ut i början av nästkommande månad. Påminnelse skickas alltid ut per post.
 • För mer information kring att förlänga din återbetalningstid ber vi dig att kontakta kundtjänst via mejl: info@wastgotafinans.se. Glöm inte att uppge ditt kontoreferensnummer.