hästtransport
Häst Fordon

Att tänka på när du ska köpa hästtransport – våra 3 viktigaste tips

Häst Fordon

När du ska köpa hästtransport är det flera saker som påverkar vilken typ av transport du behöver. Våra 3 viktigaste tips när du ska köpa hästtransport är att tänka på att välja rätt vikt, att testa hästtransportens köregenskaper och att välja ett material som passar din situation. Häng med!

1. Välj rätt vikt på hästtransporten

Det finns tre saker som påverkar vilken vikt din hästtransport ska ha: körkortsbehörighet, hästarnas vikt och vikten på bilen som ska dra hästtransporten.

 • Körkortsbehörighet. Med ett B-körkort får du köra bil med hästtransport med en maxvikt på 3500 kg. Många väljer att ta BE-körkort för att kunna transportera mer.

 • Hästarnas vikt. Är det en eller flera hästar som ska transporteras och vad väger de?

 • Vikten på bilen som ska dra hästtransporten. Det gäller att ha en bil som säkert klarar av att dra en hästtransport, men som inte väger för mycket om du har B-körkort.

2. Välj en hästtransport med bra köregenskaper

Bra köregenskaper är viktigt när du ska köpa hästtransport. Två egenskaper som avgör transportens köregenskaper är antal hjulaxlar och lasthöjd.

 • Antalet hjulaxlar. Ett riktigt boggiesläp har två individuellt upphängda hjulaxlar som ger bättre följsamhet än transporter med en axel.

 • Lasthöjden. Höjden på golvet ska vara så låg som möjligt. Det innebär att hästen ska stå så nära marken som möjligt. Du vill ha en låg tyngdpunkt för att göra transporten så stabil som möjligt.

3. Material

Hästtransporter är vanligen gjorda av trä, aluminium eller glasfiber. Alla materialen har både fördelar och nackdelar.

 • Trä. Billigt men desto viktigare att hålla rent så att träet inte mjuknar.

 • Aluminium. Starkt material som inte mjuknar. Det behöver dock finnas en legering i metallen för att den ska tåla saltvatten och inte rosta.

 • Glasfiber. Ett hållbart material som är lätt att laga om det ändå skulle uppstå skador.

Testa hästtransporten

När du ska köpa hästtransport behöver du testa - lasta och köra - transporten för att verkligen känna att den passar dig. Det ska vara smidigt att lasta i och av en häst och den ska fungera bra att köra både med och utan häst i.

Transportera enligt djurskyddslagen

I djurskyddslagen hittar du information om hur en häst ska transporteras enligt lag. Det statliga Jordbruksverket har tagit fram författningen. Det är viktigt att du vet vad som gäller. Författningen heter SJVFS 2000:133. Du hittar mer information på Jordbruksverket.se.

Vad kostar det att köpa hästtransport?

Vad det kostar att köpa hästtransport varierar så klart beroende på om du vill köpa nytt eller begagnad, hur stor transport du behöver och hur mycket finesser den har. Prislappen kan vara allt från 10 000 kronor till ett par miljoner och mer därtill. Glöm heller inte att transporten kostar pengar att äga i form av skatt, försäkring och besiktningskostnad.

Låna av oss för att köpa hästtransport

Ska du köpa hästtransport och behöver låna pengar? Hos oss kan du kan låna 30 000 till 300 000 kronor och välja att betala tillbaka lånet under 2 till 10 års tid. Pengarna sätts in på ditt konto inom 1-3 bankdagar. Ansök och få besked direkt! 

 

Vanliga frågor

Här svarar vi på era vanligaste frågor kring våra lån.

 • Vi erbjuder privatlån, vilket innebär att du kan låna till vad som helst, utan krav på att något behöver pantsättas som säkerhet. Lånet är ett så kallat annuitetslån utan säkerhet och löper med rörlig ränta. En betalplan läggs upp, så att du alltid betalar ett lika stort belopp varje månad, ränta och amortering.

 • Hos oss finns det möjlighet att ansöka om lån mellan 30 000 kronor till 300 000 kronor. Du kan låna till vad du vill, och du kan välja återbetalningstid mellan 2-10 år.
 • För att kunna ansöka om ett privatlån hos oss ska du ha fyllt 18 år och ha en fast inkomst. Du måste också vara folkbokförd i Sverige och inte ha några betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden.
 • Ansökan genomför du enkelt här på vår hemsida. I samband med din låneansökan behöver du kunna legitimera dig med mobilt BankID eller BankID på fil. Får du ett låneerbjudande signerar du även det med ditt BankID.

 • Utifrån de uppgifter som du skickar in med din ansökan, samt utifrån den kreditupplysning som görs får du ett individuellt låneerbjudande. Vårt räntespann är mellan: 7,75%-18,95%. Effektiv ränta: 8,19% - 20,88%.

 • En kreditupplysning görs hos Bisnode för att vi ska kunna ge dig det bästa låneerbjudandet och även se till så att vi inte utsätter dig för några onödiga ekonomiska risker.
 • I samband med uppläggningen av lånet tar vi ut en uppläggningsavgift på 350 kronor. Aviseringsavgift förekommer om du väljer att ta emot din betalningsavi på annat sätt än via autogiro. Väljer du att motta din betalningsavi på papper tillkommer en kostnad på 45 kronor. Väljer du e-faktura tillkommer en kostnad på 20 kronor. Ansökan till e-faktura görs via din internetbank. För att slippa onödiga kostnader så rekommenderar vi dig att ansluta till autogiro. Detta gör du enkelt på Mina sidor efter att du har signerat ditt låneerbjudande.

 • Så snart du har skickat in din ansökan så behandlas den av vårt ansökningssystem. Kan vi godkänna det önskade lånet så presenteras ett låneerbjudande. Detta låneerbjudande är aktivt i 30 dagar. Först när du har signerat låneerbjudandet med BankID gör vi en utbetalning till dig. Utbetalning tar vanligtvis 1-3 bankdagar, beroende på mottagande bank. Utbetalning görs endast till det bankkonto som du uppgett i ansökan.

 • I vissa fall behöver vi mer information för att kunna fatta beslut på en låneansökan, då skickar vi ut en inbjudan till inkomstverifiering. Det säkrar även att du får det bästa låneerbjudandet och ser till att du inte utsätts för onödiga ekonomiska risker. Genom Kreditz loggar du enkelt in på din bank (med BankID) för att hämta din ekonomiska information. Det tar mindre än 1 minut och påverkar inte din kreditvärdighet. Inga personuppgifter sparas av Kreditz och all data raderas direkt efter att den har överförts till Wästgöta Finans. Läs mer här!

 • Önskar du mer information kring din ansökan, kan du kontakta oss på kundtjänst via mejl: info@wastgotafinans.se. För att vi ska kunna besvara dina frågor kring din ansökan är det viktigt att du skickar med det referensnummer som din ansökan fick.
 • Inom 14 dagar efter att du har signerat våra lånevillkor har du möjlighet att utnyttja din lagstadgade ångerrätt. För att kunna utnyttja din ångerrätt behöver du inom 14 dagar meddela vår kundtjänst.

 • Nej, det finns inte möjlighet att förhandla sig till en bättre ränta. Utifrån de uppgifter du lämnat i samband med din ansökan och resultatet av kreditupplysningen ger vi dig bästa möjliga individuella ränta.
 • I din betalplan som du ser på Mina sidor kan du se när det är dags att göra din första inbetalning till oss.
 • Din betalningsavi skickas ut i mitten av varje månad. Den aviseras på det sätt som du valt, antingen via autogiro, e-faktura eller pappersfaktura. Saknar vi inbetalning från föregående månad så skickas en påminnelse ut i början av nästkommande månad. Påminnelse skickas alltid ut per post.
 • För mer information kring att förlänga din återbetalningstid ber vi dig att kontakta kundtjänst via mejl: info@wastgotafinans.se. Glöm inte att uppge ditt kontoreferensnummer.