Spartips
Spartips

Spartips - Håll koll på dina oförutsedda utgifter

Spartips

1. Minska din skuld och samla lån

Ska du börja spara pengar genom en stramare budget men har en stor skuld, då ska du börja med skulden. Räkna på hur mycket du spenderar för att betala din skuld varje månad. Titta på om du kan samla lån till ett lån. Vi har skrivit en artikel om detta, läs här!

2. Mål med sparandet

Ett av de bästa sätten att motiveras till att spara pengar är genom att visualisera vad du sparar till. Det blir mer motiverande om du skissar ner dina sparmål på en tidslinje, och sätter upp milstolpar.

3. Automatisera sparandet

Ställ in en automatisk debitering från ditt lönekonto till ditt sparkonto varje lönedag. Oavsett om det är 500 kronor i veckan eller 5 000 kronor.

4. Sluta med dåliga vanor

Att röka eller snusa är en riktigt dyr och onödig kostnad. Röker du 3 cigarettpaket i veckan kostar det ca 8000 kronor om året, snusar du 3 dosor snus i veckan blir det 6000 kronor om året. Idag är det färre än 8 procent som röker och färre än 12 procent som snusar.

5. Ta en "hemester"

Även om termen hemester kan vara trendig, är det faktiskt bra alternativ till utlandsresan. Istället för att köpa flygresor utomlands kan du kolla roliga resmål i Sverige eller Norden. Läs våra tips för en lyckad hemester.

6. Spendera för att spara

Fastighetskostnader sjunker sällan över tiden, så ta tag i reparationer och renoveringar snabbt. Du kan göra en energideklaration för att få reda på vilka åtgärder du kan göra för att få ner dina uppvärmningskostnader. I längden kan du göra stora besparingar. Vill du öka värdet på ditt hem ska du läsa vår artikel om att renovera innan försäljning.

7. Besparingar i hemmet

Genom att sänka temperaturen i hemmet sparar du in på uppvärmningskostnader. Köp timers och skymningsrelän till belysningen så du bara har tänt när det ska vara tänt. När du byter glödlampor ska du passa på att byta till LED-lampor om det inte redan är gjort.

8. Packa din lunch

Att ta med egen mat hemifrån istället för att köpa din lunchmat på restaurang kan du spara 400 kronor i veckan.

9. Sparande med ränta

Idag har traditionella sparkonton en mycket låg ränta. För att få en bättre avkastning på dina sparpengar kan du spara i fonder eller aktier. Med en möjlighet till högre avkastning tillkommer dock en risk att ditt investerade belopp minskar i värde.

10. Storhandla

Planera dina livsmedelsinköp. Du får en större översikt och kontroll över hur du spenderar dina pengar i mataffären. Tar du steget till att ha ett rullande matschema hemma så kan du spara in ännu mer.

Vanliga frågor

Här svarar vi på era vanligaste frågor kring våra lån.

 • Vi erbjuder privatlån, vilket innebär att du kan låna till vad som helst, utan krav på att något behöver pantsättas som säkerhet. Lånet är ett så kallat annuitetslån utan säkerhet och löper med rörlig ränta. En betalplan läggs upp, så att du alltid betalar ett lika stort belopp varje månad, ränta och amortering.

 • Hos oss finns det möjlighet att ansöka om lån mellan 30 000 kronor till 200 000 kronor. Du kan låna till vad du vill, och du kan välja återbetalningstid mellan 2-10 år.

 • För att kunna ansöka om ett privatlån hos oss ska du ha fyllt 18 år och ha en fast inkomst. Du måste också vara folkbokförd i Sverige och inte ha några betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden.
 • Ansökan genomför du enkelt här på vår hemsida. I samband med din låneansökan behöver du kunna legitimera dig med mobilt BankID eller BankID på fil. Får du ett låneerbjudande signerar du även det med ditt BankID.

 • Utifrån de uppgifter som du skickar in med din ansökan, samt utifrån den kreditupplysning som görs får du ett individuellt låneerbjudande. Vårt räntespann är mellan: 7,75%-18,95%. Effektiv ränta: 8,19% - 20,88%.

 • En kreditupplysning görs hos Bisnode för att vi ska kunna ge dig det bästa låneerbjudandet och även se till så att vi inte utsätter dig för några onödiga ekonomiska risker.
 • I samband med uppläggningen av lånet tar vi ut en uppläggningsavgift på 350 kronor. Aviseringsavgift förekommer om du väljer att ta emot din betalningsavi på annat sätt än via autogiro. Väljer du att motta din betalningsavi på papper tillkommer en kostnad på 45 kronor. Väljer du e-faktura tillkommer en kostnad på 20 kronor. Ansökan till e-faktura görs via din internetbank. För att slippa onödiga kostnader så rekommenderar vi dig att ansluta till autogiro. Detta gör du enkelt på Mina sidor efter att du har signerat ditt låneerbjudande.

 • Så snart du har skickat in din ansökan så behandlas den av vårt ansökningssystem. Kan vi godkänna det önskade lånet så presenteras ett låneerbjudande. Detta låneerbjudande är aktivt i 30 dagar. Först när du har signerat låneerbjudandet med BankID gör vi en utbetalning till dig. Utbetalning tar vanligtvis 1-3 bankdagar, beroende på mottagande bank. Utbetalning görs endast till det bankkonto som du uppgett i ansökan.

 • I vissa fall behöver vi mer information för att kunna fatta beslut på en låneansökan, då skickar vi ut en inbjudan till inkomstverifiering. Det säkrar även att du får det bästa låneerbjudandet och ser till att du inte utsätts för onödiga ekonomiska risker. Genom Kreditz loggar du enkelt in på din bank (med BankID) för att hämta din ekonomiska information. Det tar mindre än 1 minut och påverkar inte din kreditvärdighet. Inga personuppgifter sparas av Kreditz och all data raderas direkt efter att den har överförts till Wästgöta Finans. Läs mer här!

 • Önskar du mer information kring din ansökan, kan du kontakta oss på kundtjänst via mejl: info@wastgotafinans.se. För att vi ska kunna besvara dina frågor kring din ansökan är det viktigt att du skickar med det referensnummer som din ansökan fick.
 • Inom 14 dagar efter att du har signerat våra lånevillkor har du möjlighet att utnyttja din lagstadgade ångerrätt. För att kunna utnyttja din ångerrätt behöver du inom 14 dagar meddela vår kundtjänst.

 • Nej, det finns inte möjlighet att förhandla sig till en bättre ränta. Utifrån de uppgifter du lämnat i samband med din ansökan och resultatet av kreditupplysningen ger vi dig bästa möjliga individuella ränta.
 • I din betalplan som du ser på Mina sidor kan du se när det är dags att göra din första inbetalning till oss.
 • Din betalningsavi skickas ut i mitten av varje månad. Den aviseras på det sätt som du valt, antingen via autogiro, e-faktura eller pappersfaktura. Saknar vi inbetalning från föregående månad så skickas en påminnelse ut i början av nästkommande månad. Påminnelse skickas alltid ut per post.
 • För mer information kring att förlänga din återbetalningstid ber vi dig att kontakta kundtjänst via mejl: info@wastgotafinans.se. Glöm inte att uppge ditt kontoreferensnummer.