Låna till kontantinsatsen

Behöver du låna till kontantinsatsen? Hos oss kan du ta ett lån till kontantinsats, det kan vara hela eller en del av summan.

Låna till kontantinsatsen

 • Betala in extra när du kan
 • Möjlighet till två betalfria månader
 • Ändra återbetalningstid
 • Inga dolda avgifter

Det folkliga lånet

Ända sedan 1979 har vårat moderbolag Jula bedrivit handel med utgångspunkt i Skara. Precis som Jula är vårat mål på Wästgöta Finans att underlätta vardagen för dig. Det tar sig uttryck i våra ledord folklighet, smidighet och hygglighet. I grund och botten handlar allt om äkta engagemang, framåtanda och ärlighet.

Lån till kontantinsats

Ska du ta ett bolån behöver du idag en kontantinsats på minst 15 procent av priset på bostaden. På en miljon kronor blir det 150 000 kronor i kontantinsats. Det mest ekonomiska är att betala kontantinsatsen ur egen ficka. Pengarna kan komma från ett sparande eller vinsten från såld bostad.

Du kan också låna till kontantinsatsen genom att ta ett privatlån för att klara av bostadsköpet. Gör en budget och se till att du klarar av det extra lånet. Det är viktigt att ha koll på hur mycket du har kvar efter räkningar och lån.

Bygger du nytt hus, eller renoverar ditt boende, kan det vara så bra att du kan få ditt hus värderat till mer än bygg- eller renoveringskostnaderna. Det innebär att värdeökningen gör att du inte behöver hela eller delar av lånet till kontantinsatsen.

 • Har du lånat till en bostad som kostar 1 miljon behöver du betala en kontantinsats på 150 000 kronor.

 • Blir bostaden värderad till 1,2 miljoner så behöver du inte längre betala någon kontantinsats. Du kan du flytta över privatlånet till bostadslånet. Då äger du 16,7% av bostadens värde.

Här kan till exempel ett altanbygge göra att du kan få huset värderat högre än byggkostnaden för altanen, vilket sänker din bostadskostnad.

Exempel 1

Bostadens pris: 1.000.000 kr

Bolån 85%: 850.000 kr

Kontantinsats 15%: 150.000 kr

Bostadens värde: 1.000.000 kr

Din skuld: 850.000 kr

Exempel 2 (efter värdering)

Bostadens värde: 1.200.000 kr

Bolån 70.8%: 850.000 kr

Kontantinsats/privatlån 12.5%: 150.000 kr

Värde som ni äger 16.7%: 200.000 kr.

Låna till sommarstuga

Vill du köpa sommarstuga och behöver en skjuts i ekonomin? Läs om lån till sommarstuga och vad som är bra att tänka på inför ett köp

Läs om vad du ska tänka på inför köp av sommarstuga

Ska jag renovera innan försäljningar?

Vad ska du renovera för att höja värdet på din bostad? Läs vår artikel för att få tips.

Läs vilka åtgärder som höjer värdet på din bostad

Vad är handpenningslån?

Ett handpenningslån är ett lån utan säkerhet, som ett privatlån. Det är ett separat lån som kan tas hos en bank där du även tecknar bolånet. 

Handpenningslån är vanligt när du ska sälja en bostad och köpa en ny. Då kan man låna till handpenningen tills ens gamla bostad är såld. Därav brukar handpenningslån ha kortare löptid. Du behöver inte amortera under löptiden men betalar ränta.

Låna till handpenning med privatlån

Har du inte en bostad att sälja och behöver låna till handpenning är ett privatlån kanske lösningen. Du kan låna hela eller en del av handpenningen. Du behöver inte betala tillbaka lånet direkt efter köpet.

Skillnad mellan kontantinsats och handpenning

Handpenningen är en förskottsbetalning på 10 procent av bostadens totala pris som betalas så snart du skrivit kontraktet med mäklaren.

Kontantinsatsen är 15 procent av bostadens pris som betalas när du får tillgång till bostaden.

Få smarta tips om privatekonomi och privatlån

Vi vet att du behöver hålla koll på många olika saker i ditt liv, men smarta tips för din privatekonomi borde inte vara en av dom. Vill du också ta del av tips och inspiration, skicka in din mejladress nedan.

Tack!

Inom kort kommer du få ditt första tips i mailkorgen. Hoppas det uppskattas!

Bad Request

Har du matat in all data rätt?

Hoppsan!

Du är redan registrerad.

Något gick fel!

Detta kan hända om du redan finns i mail-listan eller om anslutning till internet avbröts. Var vänlig och försök igen senare.

Vanliga frågor

Här svarar vi på era vanligaste frågor kring våra lån.

 • Vi erbjuder privatlån, vilket innebär att du kan låna till vad som helst, utan krav på att något behöver pantsättas som säkerhet. Lånet är ett så kallat annuitetslån utan säkerhet och löper med rörlig ränta. En betalplan läggs upp, så att du alltid betalar ett lika stort belopp varje månad, ränta och amortering.

 • Hos oss finns det möjlighet att ansöka om lån mellan 30 000 kronor till 200 000 kronor. Du kan låna till vad du vill, och du kan välja återbetalningstid mellan 2-10 år.

 • För att kunna ansöka om ett privatlån hos oss ska du ha fyllt 18 år och ha en fast inkomst. Du måste också vara folkbokförd i Sverige och inte ha några betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden.
 • Ansökan genomför du enkelt här på vår hemsida. I samband med din låneansökan behöver du kunna legitimera dig med mobilt BankID eller BankID på fil. Får du ett låneerbjudande signerar du även det med ditt BankID.

 • Utifrån de uppgifter som du skickar in med din ansökan, samt utifrån den kreditupplysning som görs får du ett individuellt låneerbjudande. Vårt räntespann är mellan: 7,75%-18,95%. Effektiv ränta: 8,19% - 20,88%.

 • En kreditupplysning görs hos Bisnode för att vi ska kunna ge dig det bästa låneerbjudandet och även se till så att vi inte utsätter dig för några onödiga ekonomiska risker.
 • I samband med uppläggningen av lånet tar vi ut en uppläggningsavgift på 350 kronor. Aviseringsavgift förekommer om du väljer att ta emot din betalningsavi på annat sätt än via autogiro. Väljer du att motta din betalningsavi på papper tillkommer en kostnad på 45 kronor. Väljer du e-faktura tillkommer en kostnad på 20 kronor. Ansökan till e-faktura görs via din internetbank. För att slippa onödiga kostnader så rekommenderar vi dig att ansluta till autogiro. Detta gör du enkelt på Mina sidor efter att du har signerat ditt låneerbjudande.

 • Så snart du har skickat in din ansökan så behandlas den av vårt ansökningssystem. Kan vi godkänna det önskade lånet så presenteras ett låneerbjudande. Detta låneerbjudande är aktivt i 30 dagar. Först när du har signerat låneerbjudandet med BankID gör vi en utbetalning till dig. Utbetalning tar vanligtvis 1-3 bankdagar, beroende på mottagande bank. Utbetalning görs endast till det bankkonto som du uppgett i ansökan.

 • I vissa fall behöver vi mer information för att kunna fatta beslut på en låneansökan, då skickar vi ut en inbjudan till inkomstverifiering. Det säkrar även att du får det bästa låneerbjudandet och ser till att du inte utsätts för onödiga ekonomiska risker. Genom Kreditz loggar du enkelt in på din bank (med BankID) för att hämta din ekonomiska information. Det tar mindre än 1 minut och påverkar inte din kreditvärdighet. Inga personuppgifter sparas av Kreditz och all data raderas direkt efter att den har överförts till Wästgöta Finans. Läs mer här!

 • Önskar du mer information kring din ansökan, kan du kontakta oss på kundtjänst via mejl: info@wastgotafinans.se. För att vi ska kunna besvara dina frågor kring din ansökan är det viktigt att du skickar med det referensnummer som din ansökan fick.
 • Inom 14 dagar efter att du har signerat våra lånevillkor har du möjlighet att utnyttja din lagstadgade ångerrätt. För att kunna utnyttja din ångerrätt behöver du inom 14 dagar meddela vår kundtjänst.

 • Nej, det finns inte möjlighet att förhandla sig till en bättre ränta. Utifrån de uppgifter du lämnat i samband med din ansökan och resultatet av kreditupplysningen ger vi dig bästa möjliga individuella ränta.
 • I din betalplan som du ser på Mina sidor kan du se när det är dags att göra din första inbetalning till oss.
 • Din betalningsavi skickas ut i mitten av varje månad. Den aviseras på det sätt som du valt, antingen via autogiro, e-faktura eller pappersfaktura. Saknar vi inbetalning från föregående månad så skickas en påminnelse ut i början av nästkommande månad. Påminnelse skickas alltid ut per post.
 • För mer information kring att förlänga din återbetalningstid ber vi dig att kontakta kundtjänst via mejl: info@wastgotafinans.se. Glöm inte att uppge ditt kontoreferensnummer.