Vad kostar ett bröllop
Bröllop Spartips

Vad kostar ett bröllop?

Bröllop Spartips

Hur mycket ett bröllop kostar är självklart helt upp till er och era prioriteringar. Bröllopsdagen är oftast en av de största dagarna i livet och bakom den ligger oftast mycket planering och en större summa pengar.

Enligt siffror från institutet för Privatekonomi hos Swedbank spenderar svenskarna i snitt 59 000 kronor på sitt bröllop, medan elva procent lägger mer än 110 000 kronor. Rapporten gjordes 2010 så vi har räknat med inflation till 2019 års värde på kronan.

De som någon gång har planerat ett bröllop vet att kostnaderna snabbt kan dra iväg. Så fort det har med bröllop att göra så kan det kosta det dubbla, som till exempel blommor, naglar och klänning. Men har man bra kontakter och tid till planering kan man få ned kostnaderna betydligt.

Här nedan visas ett exempel på hur en budgetlista kan se ut:

(notera att siffrorna nedan är ett snitt och en fingervisning)

Vigsel

 

Borgerlig vigselförrättare

0:-

Präst

0:-

Ringar

8000:-

Konfetti, såpbubblor, ris m.m.

300:-

Solist

2000:-

Kläder & smycken

 

Brudklänning

8000:-

Kostym/Frack

4500:-

Skor till brudgum

1000:-

Skor till bruden

1000:-

Slöja/hårsmycke

1000:-

Underkläder

700:-

Klänning till tärna

2500:-

Kostym till bestman

3000:-

Smycken till bruden

500:-

Blommor

 

Brudbukett

2000:-

Bukett till brudtärna

400:-

Utsmyckning

3000:-

Bröllopsfesten

 

Catering

175:-/pers

Trerätters på festvåning

800:-/pers

Bröllopstårta

30-40:-/bit

DJ

6000:-

Trubadur

6000:-

Alkohol från Systembolaget

200:-/pers

Alkohol från Tyskland

100:-/pers

Foto & video

 

Bröllopsfotograf

10.000:-

Videofotograf

14.000:-

Trycksaker

 

Inbjudningskort

50:-/st

Tackkort

50:-/st

Bröllopsprogram, häfte

100:-/st

Vigselprogram

30:-/st

Kort till bordsplacering

20:-/st

Styling

 

Make up

750:-

Håruppsättning

1500:-

Manikyr & Pedikyr

1000:-

Transport

 

Till/från vigselplats

2500:-

Presenter & Gåvor

 

Små gåvor till gästerna

40:-/st

Morgongåva

4500:-

Övernattning

 

Hotellnatt

1700:-

Bröllopssvit

3500:-

 

Spartips

1.Undvik orden bröllop eller bud

Produkter och tjänster som hör till bröllop kostar ofta extra. Vilket inte är konstigt då det är lätt att betala extra för utgifter för bröllopsdagen. Ett bra exempel är att inte fråga efter bröllopstårta, bruduppsättning eller brudbukett. Fråga istället mer generellt om kostnaden för en tårta med våningar eller blomsterarrangemang. Håll undan infon om att det är ett bröllop så går det förhandla om en betydligt lägre kostnad.

2. Plocka bort desserten om ni väljer bröllopstårta

Det är ganska vanligt att det finns en hel del bröllopstårta kvar dagen efter om man till exempel har trerätters med dessert. Om ni väljer att plocka bort desserten så kommer det gå åt mer av bröllopstårtan och ni kanske sparar in några tusenlappar beroende på antalet gäster.

3. Använd era kontakter

Ska ni ha en solist i kyrkan eller beställa en bröllopstårta? Tänk igenom er bekantskapskrets och hör er för. Det finns säkerligen några vänner eller släkt som på något sätt kan tänka sig ställa upp för en lägre kostnad. Kanske känner ni en florist, konditor eller bara någon som äger den där veteranbilen ni vill åka från kyrkan till festen i?!

4. Bjud på buffé

En trerätters middag med bordsservering är i de allra flesta fall mer kostsam än att bjuda på en middagsbuffé. Och det finns fler fördelar med att bjuda på buffé: det blir ett sätt för gästerna att mingla och prata istället för att bara ha sina bordsgrannar att prata med under en kanske flera timmar lång bröllopsmiddag.

5. Skapa egna blomsterarrangemang

Buketter till borden är enkelt att spara in på, köp snittblommor hos på en blomsterhandel eller en torgförsäljare och sätt ihop buketter själv. Om det är säsong för det kan ni plocka vilda blommor. Välj nejlikor eller rosor istället för pioner och ranunkler. Och vaserna kan man köpa på loppis. Det blir mer rustik och originell känsla med mindre buketter i olika vackra loppisvaser.

Den här sidan stödjer inte vald webbläsare, du behöver uppdatera din webbläsare eller välja en annan.