Bygga uterum
Spartips Uterum Trädgård Bygg

10 sätt att spara pengar när man bygger en uteplats

Spartips Uterum Trädgård Bygg

En uteplats kan förändra din syn på livet. Föreställ dig själv sittandes i en bekväm stol, ett glas saft på ett sidobord, en bok. Solen är varm. Stäng dina ögon: du hör fåglarna i din trädgård.

Om det enda hindret mellan dig och härlig uteplats är att du för närvarande inte har en uteplats så är det enkelt att fixa. Även om du har en liten budget, eller ett litet utomhusutrymme, kan du skapa en uteplats eller uterum. Kostnaden för att bygga en uteplats varierar mycket beroende på en uteplats storlek och material.

Här följer 10 sätt du kan spara pengar när du bygger ett uterum:

1.Välj en plan plats

Kom ihåg att det blir mer kostsamt om du måste plana ut marken eller bygga väggar och ställning för att få en plan uteplats.

2. Placera uteplatsen när huset

Tänk på hur du planerar att använda en uteplats: Kommer det att vara ett utomhuskök? Vill du köra elektriska eller rörledningar till det? Om så är fallet, desto närmare platsen till huset, desto billigare är kostnaden.

3. Bygg runt befintliga träd

Med en smart design av uteplatsen som innehåller befintliga träd kan du spara pengar på två sätt. Förutom att spara kostnaderna för borttagning av träd, kan ett träd ge lika bra skuggning som en markis eller pergola.

4. Välj ett billigt material till stenläggning eller trädäck

Grus är oftast det billigaste uteplatsmaterialet. I andra änden av pris-spektrumet är natursten  som granit, blåsten eller kalksten, skuren i tunna skikt för att skapa markflis eller kross.

5. Köp material under lågsäsong

När du planerar sin uteplats är det bra att tänka på att man även planera in inköpen. Om du köper material under lågsäsong kan priser vara lägre. Detta gäller även om du ska anlita någon som bygger uteplatsen, bygg den då utanför säsong om möjligt.

6. Återanvänd gammalt material

Om du ska bygga om eller plocka bort en befintlig uteplats, kan du återanvända marksten till den nya uteplatsen. Tänk även på att om du ska plocka bort något från din trädgård och tomt, tänk efter om du kan använda materialet till din uteplats. Till exempel kan stenplattor eller virke skapa en snygg inramning runt en grusad uteplats.

7. Bygg en uteplats i flera steg

För att spara pengar på byggkostnader, bygg uteplatsen i sektioner. Om du behöver schakta jord för en solid grund, planera framåt och jämna till hela området direkt. Sedan bygger du uteplatsen steg för steg.

8. Blanda och matcha olika material

Innan du startar ditt projekt kan du inventera trädgården och det material som finns. Vilka material kan blandas med vilka. Till exempel kan lövträd ihop med vanlig betong skapa en härlig känsla på din uteplats.

9. Använd billigare möbler för att skapa sitt- och kontaktytor

Istället för dyra utemöbler kan du hänga en hängmatta för att skapa en kontaktpunkt på uteplatsen. Skapa ett sittplatser i olika arrangemang med loppisfynd eller utemöbler från Ikea.

10. Avgränsa uteplatsen med hjälp av krukväxter

Att bygga ett staket eller en vägg runt en uteplats kan vara kostsamt. Ett mer ekonomiskt alternativ är att gruppera några långa krukväxter som avgränsning.

 

Ansök om ett lån till din uteplats idag!

Den här sidan stödjer inte vald webbläsare, du behöver uppdatera din webbläsare eller välja en annan.