Renovering Privatlån

Ska jag renovera bostaden innan jag säljer?

Renovering Privatlån

När det är dags att sälja är det naturligt att tro att du måste göra alla de där renoveringar du tänkt på, för att öka ditt hems värde. 

Det är förmodligen därför husägare lägger allt mer pengar på att renovera. Men att investera stora pengar i att fixa allt, är inte det bästa draget om du vill få den högsta avkastningen på din investering. Det är svårt att veta vilka renoveringar som ökar värdet.

Köpare som köper ett befintligt hem, förväntar sig inte att det ska vara i helt nytt skick. Så när du bestämmer dig för var du ska spendera pengar, måste du sluta tänka som en husägare och börja tänka som en säljare som vill göra ett positivt intryck på potentiella köpare.

Du vill inte att en köpare ska tänka: vad mer är fel med hemmet. Så vad du ser och vad du känner när du går in i huset är det som betyder något. 

Om ditt hem inte har problem som medför risker för hälsa och säkerhet, används dina renoveringspengar bäst till projekt som förbättrar det estetiska. Säljare som fortfarande tänker som husägare känner förmodligen att hela hemmet behöver en ansiktslyftning, så hur väljer du vilka kosmetiska lösningar som kan komma att ge den bästa fördelen? Fråga din mäklare.

Det är inte alltid lätt att bestämma vilka renoveringar som sannolikt kommer att öka värdet på ditt hem. Fastighetsmäklare har inte bara information om vilka reparationer, ombyggnader och uppgraderingar som har den bästa avkastningen nationellt, de vet också vilka som är de mest populära och fördelaktiga i ditt specifika område.

När du pratar med din mäklare är det alltid bäst att vara välinformerad om potentiella projekt och deras avkastning. 

Köksrenovering vs uppgradering av kök: Vilket har den bästa avkastningen?

De flesta mäklare kommer att berätta för dig att köket säljer huset. Det är förmodligen varför både köksuppgraderingar och fullständiga renoveringar är i topp på vad köpare vill ha. Enligt många fastighetsmäklare är köksrenoveringar det som med största sannolikhet kommer att öka värdet av ditt hem - men det finns inga garantier att du får tillbaka varje krona du spenderar.

Nya trägolv eller slipade trägolv får en hög avkastning

Nya eller slipade trägolv är också högt på listan över uppgraderingar som lockar köpare, och det är ett projekt som definitivt är värt investeringen. Det finns olika slag av trägolv och vissa gillas mer, som till exempel parkett eller plankgolv som går att slipa om efter en tids slitage, laminat är svårare att rengöra och det finns inte mycket att göra om det går sönder eller slits ner. Vissa köpare är medvetna om detta och är villiga att betala mer trägolv. Men det tar inte bort laminat från valet. De flesta laminat är utformade för att klämma eller klicka ihop, vilket innebär att händiga husägare kan spara ännu mer genom att själva göra installationen.

Exteriör: Ska du måla om?

Ditt hems skick talar om för köparna vad de troligen kommer att hitta inuti, så du måste se till att det matchar.

Är ditt hems fasad gjort av tegelsten, trä eller annat material, och målats, måste det målas om innan du säljer. I de allra flesta fall så kommer det att löna sig. När du anlitar målare så ska du se till att du får detaljerna om jobbet innan du accepterar ett bud. Att välja det lägsta erbjudandet är inte alltid det smartaste beslutet om kvaliteten får lida. Ett dåligt målarjobb kan faktiskt sänka värdet på ditt hem.

Måla om fasaden är inte det enda alternativet. Att byta fasad ger också ofta en bra avkastning.

Att förbättra utseendet på ditt hem är det bästa sättet att öka värdet - men det finns gränsen. Hemmets kvadratmeter spelar också en stor roll.

Mer kvadratmeter, mer värde?

Vid en värdering av ett hem använder mäklare pris per kvadratmeter för att bestämma grundpriset för hemmet. Så det betyder att om du lägger till kvadratmeter i ditt hem så kommer värdet automatiskt att öka, eller hur? Inte alltid.

I vissa fall kommer det att öka värdet, speciellt om du konverterar befintliga oavslutade utrymmen till boyta. Både vind- och källarytor är populärt att göra om till bra boyta. 

Men att öka kvadratmeter kommer inte alltid att öka värdet, och i vissa fall kan det förhindra att ditt hus säljs. Ett hem som är mycket stort har ofta mindre intressenter. 

Oavsett om du tänker investera pengar för att förbättra ditt hems utseende eller öka dess boyta, är det viktigt att komma ihåg att det inte finns någon garanti för att du kommer att få tillbaka pengarna du spenderar.

Smarta säljare som gör en bra research och frågar sina fastighetsmäklare innan de investerar, har den bästa chansen att tjäna på sina investeringar.

Den här sidan stödjer inte vald webbläsare, du behöver uppdatera din webbläsare eller välja en annan.