milkostnad elmotorcykel

Milkostnad elmotorcykel

Att pendla med en elmotorcykel gör inte bara ditt åkande mer ekonomiskt, det blir även roligare och mer miljövänligt än till exempel en bil eller motorcykel med förbränningsmotor. Men vad kostar det egentligen att köra en elmotorcykel? Här nedan kan du läsa om skillnader i effekt och ekonomi.

Prestanda i kilowatt och hästkraft

Motoreffekten anges vanligen i hästkrafter(hk) eller kilowatt(kW). En hästkraft motsvarar 0.745 kilowatt. När du tittar på elmotorcyklar är det vanligt att tillverkare och leverantörer av elmotorcyklar skriver både kilowatt och hästkrafter. Ska du jämföra en elmotorcykel med en motorcykel som har förbränningsmotor är det viktigt att du tittar på kilowatten. En elmotor på 50 kW har en effekt på 50 kW medan en motorcykel med förbränningsmotor i samma storlek hamnar på drygt 12.75 kW.

I en förbränningsmotor blir en stor del av energin till värme medan hos en elmotor förvandlas nästan all energi till rörelseenergi. 

Ekonomi

Detta är riktigt intressant för den som pendlar. Det finns elmotorcyklar med många olika storlekar på batteri. De elmotorcyklar som kan jämföras med traditionella motorcyklar har batterier på runt 10-20 kWh. Dock så har bensin betydligt högre energilagring än vad dagens batterier klarar av, en liter bensin motsvarar ca 9 kWh. En elmotorcykel kan laddas vid inbromsning, antingen vid motorbromsning eller vanlig inbromsning. Det innebär att vid stadskörningen blir räckvidden längre.

  • På 1 kWh som kostar 1,45 krona kommer du ca 13 km. Har du en elmotorcykel med ett batteri på 15 kWh kommer du då 195 km. Det är under blandad körning. 

  • På 1 liter bensin kommer du ca 20 km.

Servicekostnad för en elmotorcykel är minimal jämfört med en traditionell motorcykel.

Kostnadsjämförelse 100 km

El = 10,8 kronor

Bensin = 231 kronor

 

Enligt siffror från SCB 2018 är priset för 1 kWh är ca 145 öre(1,4 kr) om man räknar med elnätsavgifter, elpris och skatter. Priset för bensin är 15,43 kr(Circle K) per liter. Priser är från februari 2020.

Den här sidan stödjer inte vald webbläsare, du behöver uppdatera din webbläsare eller välja en annan.