Wästgöta Finans - Låna till häst
Låna till häst
Privatlån Häst

Låna till häst

Privatlån Häst

Vill du köpa en häst och behöver låna pengar? Är du i den sitsen att du vill köpa häst men inte vill, eller kan vänta, på att du sparar ihop pengarna som krävs. Då är alternativet att låna pengar. Då det är en stor omställning att bli hästägare så är det viktigt att du vet vad som är bra att tänka på. Hos Wästgöta Finans kan du låna från 30 000 till 300 000 kr utan säkerhet.

Snabb information om lån till häst

  • Du får själv avgöra från vem eller vilka du vill köpa av

  • Du kan låna mellan 30 000 och 300 000 kronor

  • Lånet är ett privatlån och räntan sätts individuellt

Så här ansöker du om lån till häst

  1. Ansök direkt här på webben

  2. Blir ansökan godkänd direkt så blir får du ett låneerbjudande, med individuell ränta

  3. Acceptera låneerbjudandet genom att signera med mobilt BankID

  4. Vi betalar ut pengar till dig inom 1-3 bankdagar

Hur fungerar ett lån till häst utan kontantinsats?

Att låna till häst utan kontantinsats eller säkerhet är ett privatlån. Ett vanligt lån har vanligtvis en säkerhet eller kontantinsats. Ett privatlån är bundet direkt till personen som tar lånet och har egentligen ingenting med hästköpet att göra.

När du lånar pengar till en häst hos Wästgöta Finans får du själv avgöra vad du ska göra för inköp och från vem. Hos Wästgöta Finans kan du låna upp till 300 000 kr utan säkerhet, så du kan låna hela eller en del av summan för hästköpet. Om du skulle få pengar över är det inget krav att betala tillbaka lånet, utan du kan använda pengarna till andra inköp som de kringkostnader som kommer med ett hästköp.

Det ska vara tryggt att låna pengar till ett hästköp tycker vi, och pengarna får du insatt på ditt konto inom 1-3 dagar.

Ansök om ett lån idag!

Köpa häst

Är du redo att bli hästägare?

Den första och viktigaste frågan är om du är redo att bli hästägare. Att ha häst innebär att du har ett ansvar för hästens välbefinnande och skötsel alla dagar året runt. Du måste ha kunskap för att klara av detta. Om det är ett barn som ska ha hästen måste du som förälder ta huvudansvaret för hästens välbefinnande.

Du måste också vara beredd på de kostnader som det innebär att ge hästen den skötsel och vård den behöver, även om det händer något oförutsett. Ofta är driftskostnaderna på sikt högre än inköpskostnaden, och det är viktigt att i förväg ha satt sig in i vad detta innebär rent konkret.

Att hitta rätt häst

Att hitta rätt häst som passar dina förutsättningar och önskemål är en utmaning, och ofta kan det vara klokt att ta hjälp av en erfaren person. Precis som med andra djur gäller det att du inte räddar djur från att fara illa genom att köpa från oseriösa aktörer – istället stödjer du en sådan verksamhet och bidrar till att fler djur far illa på detta sätt.

Ju mer du kan få veta om hästens bakgrundshistoria ju större chans har du att välja en häst som passar dig. Hur hästen är uppfödd, tränad och hanterad påverkar hur den kommer att fungera i framtiden. Det kan också vara värdefullt att kunna kontakta eventuella tidigare ägare till hästen. Om priset verkar vara för lågt för att vara sant, så är det ofta så att det finns ett dolt bekymmer.

Vilka papper ska vara med

Alla hästar ska ha hästpass, och du ska som köpare aldrig godta att du kommer att få passet vid ett senare tillfälle, utan det ska följa med hästen. Detta är säljarens ansvar att se till. Det gäller även om du ska vara fodervärd eller på liknande sätt hyra eller låna en häst. Kopia av passet duger inte. Det enda undantaget är om du köper ett sto med föl vid sidan och fölet är så ungt att det ännu inte finns krav på pass för detta. Det är också ett krav att passet följer med under transporten till den nya ägaren.

Om du köper häst från ett annat land behöver hästen ha ett hälsointyg av officiell veterinär innan den transporteras till Sverige. Här kan du läsa mer om vad som gäller när du tar in hästar i Sverige. När hästen har kommit till Sverige ska den registreras hos en svensk avelsorganisation eller registerförande förening. Du kan läsa mer om att registrera hästar här.

Besiktning av hästen

När du har hittat en häst som du tycker om bör du kritiskt granska att den uppfyller dina önskemål. De flesta hästköpare vill att hästen besiktigas av veterinär före köpet, men det är inget krav. Om hästen ska försäkras kan det dock behövas ett friskintyg. Välj helst en veterinär som du som köpare har förtroende för, och var gärna med vid undersökningen. Fråga veterinären om du inte förstår kommentarerna i intyget, och be om veterinärens bedömning.

När hästen kommer till det nya stallet

Tänk på att en ny häst alltid innebär en smittrisk. Risken är störst om den kommer från ett annat land eller från ett stall med stor omsättning av hästar. Helst bör du därför isolera nya hästar i en särskild stallavdelning under de första veckorna, för att eventuella sjukdomssymtom ska hinna visa sig. Tänk på att även människor kan föra med sig smittan, så var noga med handtvätt och rutiner om du rör dig både i isoleringen och hos de andra hästarna.

Att introducera hästen i flocken

Hästar är flockdjur och har behov av social kontakt för sitt välbefinnande. Helst bör hästar därför hållas tillsammans med andra hästar, och de bör gärna gå i flock. När nya hästar introduceras kan det bli oroligt i flocken. Det finns en risk att hästen blir sparkad, men denna risk måste vägas mot välfärdsrisken för en häst utan direktkontakt med andra hästar. För att göra introduktionen i flocken så smidig som möjligt bör man därför ha en tillräckligt stor hage, för att undvika att någon blir trängd.

Planera för slutet av hästens liv när du köper häst

Det kan kännas avlägset att tänka på slutet av hästens liv redan när du köper häst, men det finns goda skäl att göra det. Bland annat innebär avlivning och omhändertagande en stor kostnad om du inte har möjlighet att slakta hästen, och då är det bra att vara förberedd på det.

Av passet framgår det om hästen är tagen ur livsmedelskedjan, vilket i så fall innebär att du inte kommer att kunna lämna hästen för slakt, utan måste få den omhändertagen på annat sätt vid livets slut. Läs mer om slakt och avlivning på våra sidor om slutet av hästens liv.

 

Läs mer om att vara hästägare på Jordbruksverkets sida, klicka här!

Källa till texten om att bli hästägare: Jordbruksverket

Den här sidan stödjer inte vald webbläsare, du behöver uppdatera din webbläsare eller välja en annan.