Låna till båt
Privatlån Båtlån

Låna till båt

Privatlån Båtlån

Här kan du läsa om:

 • Att låna pengar till ett båtköp

 • Snabb information om lån till båt

 • Så här ansöker du om ett lån till båt

 • Hur fungerar båtlån utan säkerhet?

 • Tips för dig som ska köpa en begagnad båt

Låna pengar till båtköp

Drömmer du om att införskaffa en båt eller byta ut din gamla? När du bestämt dig för vilken båt du vill köpa är det dags att ordna med finansieringen. Förmodligen har du någorlunda koll på vad båtköpet kan komma att kosta och därmed vet du hur mycket du eventuellt behöver låna.

Tänk på! Köp ingen båt innan du har fått ett lån beviljat.

Ska du ansöka om ett lån för köp av båt bör du se till att göra det innan du går vidare med ett köp eller skriver något avtal på en båt. Hur stort båtlån du kan få beror på din kreditvärdighet och framtida återbetalningsförmåga. Att köpa en båt innan du fått ett båtlån beviljat kan sätta dig i en jobbig situation om du inte får din ansökan om lån godkänd.

Hos oss på Wästgöta Finans kan du enkelt och tryggt låna pengar till en båt. Du kan låna pengar från 30 000 till 500 000 kronor. Räntan sätts individuellt.

Snabb information om lån till båt

 • Låna pengar för att lösa ett befintligt båtlån

 • Låna pengar till en ny båt

 • Du får själv avgöra från vem eller vilka du vill köpa båten av

 • Du kan låna mellan 30 000 och 500 000 kronor

 • Lånet är ett privatlån och räntan sätts individuellt

Så här ansöker du om lån till båt

 1. Ansök direkt här på webben

 2. Blir ansökan godkänd direkt så blir får du ett låneerbjudande, med individuell ränta

 3. Acceptera låneerbjudandet genom att signera med mobilt BankID

 4. Vi betalar ut pengar till dig inom 1-3 bankdagar

Hur fungerar båtlån utan säkerhet?

Ett båtlån utan säkerhet är ett privatlån. Ett vanligt båtlån har vanligtvis båten som säkerhet. Ett privatlån är bundet direkt till personen som tar lånet och har egentligen ingenting med båten att göra.

När du lånar pengar till ett båtköp hos Wästgöta Finans får du själv avgöra från vem eller vilka du vill köpa båten av. Det spelar ingen roll om du vill köpa en ny eller begagnad båt. Hos Wästgöta Finans kan du låna upp till 300 000 kr utan säkerhet, så du kan låna hela eller en del av summan för båten. Om du skulle vilja sälja båten så är det inget krav att betala tillbaka lånet utan du kan använda pengarna till ett annat inköp.

Det ska vara tryggt att låna pengar till ett båtköp tycker vi och pengarna får du insatt på ditt konto inom 1-3 dagar.

Tips till dig som ska köpa en begagnad båt

1. Leta efter sprickor i glasfibret ovanför och under vattenlinjen

Små sprickor, som kallas "spindelväv", är mest ytligt. De tenderar att visas i närheten av skruvar som inte har skruvats i ordentligt runt handtag, reling och vindskydd. Det är inte kritiskt men kan bli värre om det inte fixas.

Sprickor större än 5 cm långa tyder på större problem under. Fråga om båten har varit i en kollision och leta efter tecken på det, som gelcoatlappar, som indikerar omfattande reparationer. Få en expert att inspektera.

2. Kontrollera om det finns tecken på skador

Böjning, sprickbildning, mögel och fukt i glasfiber- och träytor, som skrov, akterspegel och golv? Dessa kan indikera på röta, nedbrytning av fiberglas, delning av plywood eller till och med röta i båtsträngarna.

3. Kontrollera om det är lösa säten

Golvet kan vara ruttet, eller det kan helt enkelt vara att bultarna är strippade. Detta kan en båtfirma fixa.

4. Leta efter mögel

Har sätena, båtens topptak eller mattan mögel och andra skador? Klädsel och lock kan rengöras eller bytas ut, men omfattande mögel inne i sätena är ett dåligt tecken. Dessutom sprids mögel lätt, sporer på dessa ytor kan också vara i trädelarna.

5. Se till att elektroniken fungerar

Titta efter utbrända lampor.

Kontrollera om etiketter på motorn har släppt eller om isoleringen på ledningarna har smält, det är tecken på överhettning av motorn - och problem.

6. Kontrollera remmar

Är växelremmen eller servostyrningsremmen tunna, slitna eller spruckna? Bälten ska bytas var 100:e timma. Skadade remmar kan antyda på bristande vård.

7. Starta motorn

Startar motorn hårt eller slirar, gör den mycket ljud, vibrerar eller ryker? Gammal bränsle eller för mycket olja fixas lätt under din första service. Dessa symtom kan också indikera på större problem, till exempel låg kompression i cylindrarna, vilket kräver en mer kostsam motoröversyn.

8. Testa oljan

Känns motoroljan grynig mellan fingrarna? Det gryniga är är metallflis, vilket kan indikera på allvarligt motorslitage. Be en expert titta på detta. Om det finns mjölkaktig olja i motorn eller underdelen, betyder det att vatten kommer in. En böjd propelleraxel kan rätas ut och en trasig eller sliten tätning kan ersättas. Men en påverkan som orsakar den här typen av skador kan ha påfrestat kugghjulen, eller om vatten kommer in kan kugghjulen vara utsatta för rost. 

Den här sidan stödjer inte vald webbläsare, du behöver uppdatera din webbläsare eller välja en annan.