Låna till båtmotor
Båtlån marin

Låna till båtmotor

Båtlån marin

I den här artikeln kan du läsa om:

 • Information om båtmotorer

 • Tips inför köp av båtmotor

 • Låna till båtmotor

Information om båtmotorer eller utombordsmotorer

En utombordsmotor är monterad på båtens akterspegel utanför skrovet vid aktern som är bak på båten. En utombordares växel och propell är nedsänkt under drift men kan vinklas upp ur vattnet när den inte används. Detta förhindrar korrosion och algtillväxt och gör dem perfekta för användning i salt- eller sötvatten. För att styra en utombordare kan motorn vridas på sin fäste och då vinklas även kraften från propellern. Dagens utombordsmotorer har hästkrafter från 2,5 hk till över 400 hk per motor. 

Tidigare var utombordare med konventionella tvåtaktsmotorer med förgasar som gällde, men tillverkarna har sedan dess bytt till mer miljövänliga lågutsläppsmotorer som inkluderar både tvåtaktare och fyrtaktare med direkt bränsleinsprutning. Tidigare tvåtaktsmotorer krävde att olja skulle blandas med bensin för att smörja motorn, medan tvåtaktsmotorer med och fyrtaktsmotorer kräver att oljan och bensinen ska vara separata. Moderna utombordsmotorer med låg utsläpp är, förutom att de går tystare och smidigare, mer miljövänliga eftersom avgaserna de avger mindre avgaser än äldre tvåtaktsmotorer.

Tips inför köpa av båtmotor

 • Vid köp i båtbutik får du enligt konsumentlagen minst 3 månaders garanti i Sverige. (Dock är det bra att fråga vad garantin innefattar och helst få detta skriftligt.) Vid privatköp får du ingen garanti. Om det är möjligt ska du be om att få ta del av all service som är gjord på motorn genom åren. Detta ska helst finnas skriftligt dokumenterat, och fråga efter kvitto. Det är din skyldighet att kolla så inte båtmotorn är stulen.

 • Motorn ska vara vinterkonserverad varje höst. Helst ska säljaren kunna uppvisa kvitto på detta, men har hen gjort detta själv kanske det finns egna anteckningar när detta är gjort. I sämsta fall får du bara ett muntligt svar och det är då upp till dig att lita på säljaren eller ej. Fråga i så fall hur konserveringen är gjord! Kolla växelhusoljan. Den avslöjar mycket om vilket skick motorn är i. Gör ett kompressionstest på motorn på verkstad eller så gör du det själv. Då får du låna eller hyra mätverktyg för det. 

 • Kolla att tändstiften är i bra skick innan du provstartar. Om de gamla stiften finns kvar kan de avslöja en del. 

 • Motorn ska helst starta på första till tredje rycket. Om fler försök krävs tyder det på att något är fel. Provkör motorn. Helst på båten i sjön så motorn blir belastad. I sämsta fall på land om du använder en spolmuff och trädgårdsslang, då belastas dock inte motorn. Låt motorn bli genomvarm , provkör i drygt 30 min. Lyssna hur motorn går och känn efter hur den reagerar på olika varvtal. 

Låna till båtmotor

Ett lån till båtmotor utan kontantinsats, hos Wästgöta Finans, är ett privatlån.Ett privatlån är bundet direkt till personen som tar lånet och har egentligen ingenting med båtmotorn att göra.

När du lånar pengar till en båtmotor hos Wästgöta Finans får du själv avgöra från vem eller vilka du vill köpa motorn av. Det spelar ingen roll om du vill köpa en ny eller begagnad båtmotor. Hos Wästgöta Finans kan du låna upp till 500 000 kr utan säkerhet, så du kan låna hela eller en del av summan för motorn. Om du skulle vilja sälja motorn så är det inget krav att betala tillbaka lånet utan du kan använda pengarna till ett annat inköp.

Det ska vara tryggt att låna pengar och pengarna får du insatt på ditt konto inom 1-3 dagar.

Snabb information om lån till båtmotor utan kontantinsats

 • Låna för att lösa ett befintligt lån på båtmotor

 • Låna till en ny eller begagnad motor

 • Du får själv avgöra från vem eller vilka du vill köpa båtmotorn av

 • Du kan låna mellan 30 000 och 500 000 kronor

 • Lånet är ett privatlån och räntan sätts individuellt

 • Räntan på lånet är fast

Så här ansöker du om lån till båtmotor utan kontantinsats

 1. Ansök direkt här på webben

 2. Blir ansökan godkänd direkt så blir får du ett låneerbjudande, med individuell ränta

 3. Acceptera låneerbjudandet genom att signera med mobilt BankID

 4. Vi betalar ut pengar till dig inom 1-3 bankdagar

 

Den här sidan stödjer inte vald webbläsare, du behöver uppdatera din webbläsare eller välja en annan.