Hur man väljer rätt växthus
Trädgård

Hur man väljer rätt växthus

Trädgård

När du ska köpa ett växthus finns det många möjligheter. Är växtodling något helt nytt för dig kanske du vill börja med ett mindre och billigare växthus. Eller så har du ett mindre växthus och vill uppgradera till ett större. Oavsett mål, bör du tänka igenom och planera innan du bestämmer dig för att köpa ett växthus. Det är vanligt att man inte vet hur man ska tänka och välja vid köp av ett växthus. Denna artikel kommer lyfta fram flera avgörande punkter som hjälper dig när du ska välja växthus. Målet är att du ska välja ett växthus för dina växter, dig och din livsstil.

1. Rätt ljusmängd för dina växter

Alla vet att solljus är viktigt för att växter ska växa. Något som kan överraska är att det naturliga solljuset inte är det bästa ljuset för växter. Faktum är att direkt ljus kan skada växter. Samma hårda strålar som orsakar solbränna hos människor kan också bränna dina favoritväxter. Studier visar att diffust ljus är det bästa ljuset för att växa. Tillväxthastigheten ökar 20 till 30 procent under diffust ljus jämfört med växter som odlas med direkt ljus.

Innan vi går vidare så kan det vara bra att veta vad det innebär med diffust ljus eller ljusdiffusion. I detta sammanhang pratar vi om ljusspridning som skapas genom att använda ytor och väggar på ett växthus som delar upp ljuset och skapar ett diffust ljus.

Diffust ljus når dina växter från alla vinklar och ger färre skuggor. Det betyder att växter inte behöver spänna för att nå tillgängligt ljus. Till följd av detta utvecklar växterna en sund, kompakt tillväxt i ditt växthus. Ljusdiffusion av växthus varierar mycket. Glas och de flesta enskilda väggar på ger minimalt, om ens någon, ljusdiffusion.

Växthus med panel av polykarbonat ger mer diffusion än glas. För mycket ljus orsakar överdriven värme i växthuset. Som en konsekvens spenderar växter energi genom transpiration(vattenavsöndring), som svettning. Detta spänner växter och minskar fotosyntetiska hastigheter. Fler växter dör faktiskt i ett växthus från överhettning än från förkylningen.

Istället för paneler av polykarbonat finns det andra smarta lösningar som armerad presenning eller annat överdrag.

Du skulle inte skicka dina barn eller barnbarn ute för att leka utan solskydd, och du skulle inte låsa in dem i en het bil. Behandla dina växter med samma omsorg och ge dem den hälsosammaste start du kan.

2. Hitta ett växthus med funktioner som förlänger din växtsäsong

Det ultimata växthuset bör låta dig odla under hela året. För att göra detta väljer du ett växthus som är välisolerat och har tillräcklig ventilation. Växthuset ska behålla värme i ditt växthus som håller det varmt när det är kallt väder och som är billigt att värma om så önskas. Under varmare månader är det viktigt att hålla ditt växthus svalt. En växthusdesign som gör att du kan lägga till avluftningsfläktar, extra basventiler och soldrivna ventilationsintag är viktigt för att förhindra att ditt växthus överhettas under vår och sommarmånader. Ljusdiffusion håller också temperaturen nere.

3. Välj ett växthus som kan ändras

Växthusodling är beroendeframkallande! När ditt växthus utvecklas är det troligt att dina behov kommer att förändras, när du upptäcker de många sätten som du kan utnyttja ditt växthus på. Ett bra växthus ska erbjuda mångsidighet och vara anpassningsbart för att passa dina egna önskemål och ditt klimat. Vare sig det innebär att extra tillbehör för att öka produktiviteten i ditt växthus eller att lägga till ett förlängningssats, för att ge dig ännu mer  utrymme. När du väljer växthus ska du se till att du enkelt kan anpassa det. Med rätt växthus kan du växa allt från succulenter till tropiska och örter till blommor - i samma växthus!

4. Välj ett växthus med styrka och hållbarhet

Ett bra växthus ska kunna hårt väder utan problem. Fallande trädgrenar, stenar som kastas från gräsklippare och fotbollar, kan alla vara hot för ditt växthus. Tufft väder som vind, snö och hagel kan också utgöra en rejäl utmaning för växthus med dålig konstruktion.

Leta efter växthus med enkelt ramverk. Helst bör du ha något som är lätt att rengöra, som till exempel kompositramar. Detta säkerställer att du kan torka bort eventuella sjukdomar eller skadedjur som kommer in i ditt växthus.

Växthuset paneler ska vara lika hållbara. De ska vara reptåliga och stå emot slag. Om du bor i ett område med mycket snö är det viktigt att växthuset klarar den extra vikt det innebär.

5. Fråga om växthusets ultravioletta skydd

Ditt växthus ska vara problemfritt. Det betyder att du inte bör slösa bort din tid på att täcka växthuset gång efter gång. Växthus måste klara det hårda direkta solljuset, så det bör vara konstruerade för att hålla. För maximal livslängd ska växthusramen och glasrutan vara UV-behandlade. Leta efter växthus som är UV-certifierade. Kontrollera även garantiperioden och ta reda på hur mycket det skulle kosta att köpa reservdelar.

6. Hitta ett växthus med utrymme att växa

Ditt perfekta växthus ska passa både ditt och dina växters utrymme. När du väljer ett växthus, kom ihåg att oavsett vilken storlek du köper kommer du troligen att fylla upp det inom ett år. Se till att räkna med gott om utrymme för att utöka.

Storleken på växthuset du behöver beror också på det tillgängliga odlingsutrymmet. Till exempel kan ett smart växthus ha inbyggda bänkar och ramar som maximerar användningen av utrymmet. Hängande rör är en annan bra funktion, så att du får plats att hänga växter i korgar för vintern. Kom ihåg att det gäller att kunna hålla lagom temperatur under kalla perioder.

7. Välj ett växthus som är lätt att underhålla

Rengöring och underhåll av ditt växthus ska vara enkelt. Leta efter växthusmaterial, som inte blir repigt, mögla eller skadas av vatten. Kom också ihåg att vissa växthus har UV-beläggning på utsidan och du måste vara försiktig så att du inte skadar den yttre beläggningen. Ta reda på vad som krävs för att sköta underhåll av växthuset. Du vill ha ditt växthus i många år, så se till att det kommer att fortsätta se bra ut och fungera bra under de kommande åren.

Prestanda är den viktigaste faktorn när man köper ett växthus. Ditt växthus ska underlätta skötseln av dina plantor så mycket som möjligt och ge dig enastående resultat. Oavsett om bara vill plantera några växter på våren eller om du vill värma ditt växthus året runt, bör du noggrant välja ett växthus som kommer att fungera bra för dig och dina växter. Med så många val av växthus som finns idag kan det vara svårt att hitta växthuset som verkligen är idealiskt för dina personliga behov. När du förstår vad som gör ett växthus effektivt, kan du vara säker på att du får de resultat du förväntar dig.

Den här sidan stödjer inte vald webbläsare, du behöver uppdatera din webbläsare eller välja en annan.