spartips
Spartips

Spartips för en hållbarare vardag

Spartips
  1. Minska din skuld och samla lån

Ska du börja spara pengar genom en stramare budget men har en stor skuld, då ska du börja med skulden. Räkna på hur mycket du spenderar för att betala din skuld varje månad. Titta på om du kan samla lån till ett lån. Vi har skrivit en artikel om detta, läs här!

  1. Mål med sparandet

Ett av de bästa sätten att motiveras till att spara pengar är genom att visualisera vad du sparar till. Det blir mer motiverande om du slår ihop dina sparmål tillsammans med en tidslinje.

  1. Automatisera sparandet

Ställ in en automatisk debitering från ditt lönekonto till ditt sparkonto varje lönedag. Oavsett om det är 500 kronor i veckan eller 5 000 kronor.

  1. Sluta med dåliga vanor

Att röka eller snusa är en riktigt dyr och onödig kostnad. Röker du 3 cigarettpaket i veckan kostar det ca 8000 kronor om året, snusar du 3 dosor snus i veckan blir det 6000 kronor om året. Idag är det färre än 8 procent som röker och färre än 12 procent som snusar.

  1. Ta en "hemester"

Även om termen hemester kan vara trendig, är det faktiskt bra alternativ till utlandsresan. Istället för att köpa flygresor utomlands kan du kolla roliga resmål i Sverige eller Norden.

  1. Spendera för att spara

Fastighetskostnader sjunker sällan över tiden, så ta tag i reparationer och renoveringar snabbt. Du kan göra en energideklaration för att få reda på vilka åtgärder du kan göra för att få ner dina uppvärmningskostnader. I längden kan du göra stora besparingar. Vill du öka värdet på ditt hem ska du läsa vår artikel om att renovera innan försäljning.

  1. Besparingar i hemmet

Genom att sänka temperaturen i hemmet sparar du in på uppvärmningskostnader. Köp timers och skymningsrelän till belysningen så du bara har tänt när det ska vara tänt. När du byter glödlampor ska du passa på att byta till LED-lampor om det inte redan är gjort.

  1. Packa din lunch

Att ta med egen mat hemifrån istället för att köpa din lunchmat på restaurang kan du spara 400 kronor i veckan.

  1. Sparande med ränta

Idag har traditionella sparkonton en mycket låg ränta. För att få en bättre avkastning på dina sparpengar kan du spara i fonder eller aktier. Med en möjlighet till högre avkastning tillkommer dock en risk att ditt investerade belopp minskar i värde.

  1. Storhandla

Planera dina livsmedelsinköp. Du får en större översikt och kontroll över hur du spenderar dina pengar i mataffären. Tar du steget till att ha ett rullande matschema hemma så kan du spara in ännu mer.

Den här sidan stödjer inte vald webbläsare, du behöver uppdatera din webbläsare eller välja en annan.